Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΓαστρεντερολογίαΑυξημένος κίνδυνος νεφρολιθίασης σε γαστρικό bypass

Αυξημένος κίνδυνος νεφρολιθίασης σε γαστρικό bypass

Αυξημένος κίνδυνος νεφρολιθίασης σε γαστρικό bypass. Υψηλά επίπεδα οξαλικών και χαμηλά επίπεδα κιτρικών στα ούρα, οδηγούν στο σχηματισμό λίθων στους νεφρούς.

Αυξημένος κίνδυνος νεφρολιθίασης μετά από γαστρικό bypass

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση γαστρικής παράκαμψης (γαστρικό bypass) παρουσιάζουν ορισμένες μεταβολές στη σύσταση των ούρων τους που αυξάνουν τον κίνδυνο νεφρολιθίασης.
Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο  περιοδικού The Journal of Urology 3/2010, κάποιες από τις μεταβολές στη σύσταση των ούρων θέτουν τα άτομα που έχουν υποβληθεί στη χειρουργική αυτή επέμβαση για την απώλεια βάρους, σε υψηλότερο κίνδυνο για το σχηματισμό λίθων στους νεφρούς, σε σύγκριση με τα παχύσαρκα άτομα που δεν έχουν υποβληθεί στην επέμβαση.
Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα ούρων από τα 38 άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη, που στη συνέχεια χωρίσθηκαν σε δύο ομάδες (16 γυναίκες και 3 άνδρες σε κάθε μία), στη μία εκ των οποίων εφαρμόσθηκε χειρουργική επέμβαση γαστρικής παράκαμψης Roux-en-Y (RYGB-Roux-en-Y Gastric Bypass) και στην άλλη όχι.
Τα ευρήματα μετά τη χειρουργική επέμβαση έδειξαν ότι η έκκριση οξαλικών στα ούρα ήταν σημαντικά μεγαλύτερη στους συμμετέχοντες που υποβλήθηκαν στη χειρουργική επέμβαση, σε σύγκριση με εκείνους που δε χειρουργήθηκαν (47% έναντι 10,5%, αντίστοιχα). Επιπλέον, η ποσότητα κιτρικών στα ούρα ήταν χαμηλή σε πολύ περισσότερους ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε γαστρική παράκαμψη, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες (32% to 5%).
Τα οξαλικά, είναι ουσίες που εντοπίζονται σε υψηλές ποσότητες στην πλειονότητα των περιστατικών νεφρολιθίασης, ενώ τα κιτρικά είναι γνωστό ότι εμποδίζουν το σχηματισμό λίθων στους νεφρούς.
Περίπου, οι μισοί ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε γαστρική παράκαμψη και δεν είχαν ιστορικό νεφρολιθίασης παρουσίασαν υψηλά επίπεδα οξαλικών και χαμηλά επίπεδα κιτρικών στα ούρα, δύο παράγοντες που οδηγούν στο σχηματισμό λίθων στους νεφρούς.
Αν και το αίτιο του σχηματισμού λίθων στους νεφρούς μετά τη βαριατρική χειρουργική δεν είναι απόλυτα σαφές, η μελέτη επιβεβαιώνει τα ευρήματα προηγούμενων ερευνών και δείχνει ότι τόσο οι ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση για την απώλεια βάρους, όσο και οι θεράποντες ιατροί τους θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα για τον αυξημένο αυτό κίνδυνο, καθώς, το πρόβλημα μπορεί να εμφανισθεί μήνες ή ακόμη και έτη μετά την επέμβαση.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για το πεπτικό σας σύστημα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την υγεία του πεπτικού σας συστήματος

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό

Διαβάστε, επίσης,

Καθημερινή αποτοξίνωση με διατροφή

Να τρώτε κάρδαμο για να κάνετε αποτοξίνωση από τις καρκινογόνες ουσίες

Κάντε αποτοξίνωση από τον καπνό

Χρήσιμες πληροφορίες για τα αντιοξειδωτικά

Αποτοξινώστε το συκώτι σας με γαϊδουράγκαθο

Οι βιταμίνες για αποτοξίνωση από τα βαρέα μέταλλα

Δίαιτα αποτοξίνωσης

Προστατεύστε τα κύτταρά σας από τις τοξίνες

Χολολιθίαση και πολύποδες της χοληδόχου κύστεως

Ενδοηπατική χολόσταση της κύησης

Ηπατική τοξικότητα στον καρκίνο

Ηπατοτοξικότητα από τη χημειοθεραπεία

Οι τρανσαμινάσες αίματος

Ηπατοτοξικότητα από την αγομελατίνη

Η επόμενη μέρα του ποτού

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κρέμα βρώμης με καραμελωμένο αχλάδι

Κρέμα βρώμης με καραμελωμένο αχλάδι. Κρέμα βρώμης με γάλα αμυγδάλου, καραμελωμένο αχλάδι, αμύγδαλο φιλέ, κανέλα και σιρόπι σφενδάμου Κρέμα βρώμης με καραμελωμένο αχλάδι ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΓΙΑ 1...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ