Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΑφροδισιολογίαΕργαστηριακός έλεγχος για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Εργαστηριακός έλεγχος για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Εργαστηριακός έλεγχος για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνετε για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα;

Ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνετε για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα;

Τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα αποτελούν σημαντικό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία.

Συχνά, αντί του όρου Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) χρησιμοποιείται ο όρος  Σεξουαλικά Μεταδιδόμενες Λοιμώξεις (ΣΜΛ) για να συμπεριλάβει και τις περιπτώσεις των ατόμων που δεν εμφανίζουν συμπτώματα.

Η πρόληψη της διασποράς των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων προϋποθέτει τροποποίηση συμπεριφοράς, αντιλήψεων, συνηθειών και  πρακτικών. 

Σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμούς δημόσιας υγείας, η πρόληψη και ο έλεγχος βασίζεται στις ακόλουθες στρατηγικές:

Α. Προγράμματα ενημέρωσης,  παρέμβασης και  προαγωγής υγείας,  συμβουλευτική για τις συμπεριφορές υψηλού κινδύνου και την ανάγκη υιοθέτησης ασφαλέστερων πρακτικών (συστηματική χρήση προφυλακτικού).

Β. Ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων που περιλαμβάνει:

• διάγνωση (κλινική/εργαστηριακή),

• κατάλληλη θεραπεία,

• ενημέρωση των σεξουαλικών συντρόφων του/της ασθενούς,

• δήλωση και καταγραφή κάθε κρούσματος που βρίσκεται υπό επιτήρηση στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Κατά την σεξουαλική επαφή είναι δυνατό να μεταδοθούν ορισμένα νοσήματα, είτε μέσω των σωματικών υγρών είτε μέσω της επαφής του δέρματος.

Τα πιο συνηθισμένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι η γονόρροια, η λοίμωξη από χλαμύδια, το ουρεόπλασμα, το μυκόπλασμα, η σύφιλη, οι τριχομονάδες, ο έρπης των γεννητικών οργάνων, ο HIV/human immunodeficiency virus/ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας και ο ιός της ηπατίτιδας Β.

Η γονόρροια προκαλείται από το βακτήριο Neisseria gonorrhoeae (γονόκοκκος). Στους άνδρες τα συνήθη συμπτώματα είναι καύσος κατά την ούρηση και έκκριμα από την ουρήθρα. Οι μισές γυναίκες είναι ασυμπτωματικές, ενώ οι άλλες μισές εμφανίζουν έκκριμα από τον κόλπο και πόνο χαμηλά στην κοιλιακή χώρα. Η λοίμωξη από γονόκοκκο ανιχνεύεται με καλλιέργεια κολπικού επιχρίσματος για τις γυναίκες όπου το δείγμα λαμβάνεται από τον ενδοτράχηλο. Για τους άνδρες ανιχνεύεται με καλλιέργεια ουρηθρικού εκκρίματος.

Τα χλαμύδια, το ουρεόπλασμα και το μυκόπλασμα μπορούν να προκαλέσουν ουρηθρίτιδα στις γυναίκες, όπως, επίσης και φλεγμονώδη νόσο της πυέλου. Στους άνδρες προκαλούν προστατίτιδα και επιδιδυμίτιδα. Ανιχνεύονται με την εξέταση κολπικού στις γυναίκες και ουρηθρικού εκκρίματος στους άνδρες.

Η σύφιλη προκαλείται από τη σπειροχαίτη. Το πρώτο σύμπτωμα είναι μια ανώδυνη δερματική βλάβη στην περιγεννητική περιοχή. Στα τελικά στάδια επηρεάζει την καρδιά και το νευρικό σύστημα. Ανιχνεύεται με τις εξετάσεις VDRL/Venereal disease research laboratory test/Εργαστηριακή εξέταση αφροδίσιων παθήσεων, FTA-ABS ή fluorescent treponemal antibody absorption test/δοκιμή απορρόφησης αντισωμάτων φθορίζοντος τρεπονήματος (τρεπόνημα ωχρό), και TPHA-Treponema pallidum particle agglutination assay/Δοκιμασία συγκόλλησης σωματιδίων Treponema pallidum.

Οι τριχομονάδες είναι πρωτόζωα που μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή. Προκαλούν κολπίτιδα, ουρηθρίτιδα και κολπικές εκκρίσεις στις γυναίκες. Ανιχνεύονται με την εξέταση κολπικού εκκρίματος.

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων, ο HIV και ο ιός της ηπατίτιδας Β ανιχνεύονται με τα αντίστοιχα για τον  καθένα αντισώματα καθώς και με PCR/polymerase chain reaction/αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης (για τον HIV και τον ιό της ηπατίτιδας Β).

Οι λοιμώξεις από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων, ανιχνεύονται με το τεστ Παπανικολάου που ανιχνεύει αλλοιωμένα κύτταρα που μπορούν να εξελιχθούν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Εάν ανιχνευθούν αλλοιωμένα κύτταρα, ο γιατρός ή η νοσοκόμα σας θα συστήσει περαιτέρω εξετάσεις, όπως η επανάληψη του τεστ Παπανικολάου, ένα τεστ για την ανίχνευση του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV τεστ/human papillomavirus test/ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων) ή κολποσκόπηση.

Εργαστηριακός έλεγχος για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα:

-καλλιέργεια κολπικού υγρού

-καλλιέργεια ουρηθρικού υγρού

-αντισώματα και PCR για τον HIV (I,II)

-αντισώματα και PCR για τον ιό της ηπατίτιδας Β

-αντισώματα και PCR για τον ιό της ηπατίτιδας C

-αντισώματα και PCR για τον ιό της ηπατίτιδας A

-αντισώματα και PCR για τον κυτταρομεγαλοϊό

-αντισώματα για τον έρπη (HSV/Herpes simplex virus/ 1,2)

-VDRL, FTA-ABS, και TPHA για τη σύφιλη 

-τεστ Παπανικολάου

-HPV τεστ

-κολποσκόπηση στις γυναίκες

-ουρηθροσκόπηση στους άνδρες

Ο παραπάνω έλεγχος συντελεί στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου και στην αντιμετώπισή της με την κατάλληλη θεραπεία.

Δεν πρέπει πάντως να αγνοούμε το γεγονός πως η ασπίδα μας κατά των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων είναι η λήψη μέτρων προφύλαξης κατά την σεξουαλική επαφή.

Βιβλιογραφία

keelpno.gr

Υψηλής Ποιότητας Συμπλήρωμα Διατροφής για την πρόληψηκαι θεραπεία των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε το υψηλής Ποιότητας Συμπλήρωμα Διατροφής για την πρόληψηκαι θεραπεία των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων

U – Genital EMEDI® 60 caps

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις λοιμώξεις

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα προϊόντα για τις λοιμώξεις 

Διαβάστε, επίσης,

Προφυλακτικά του μέλλοντος

Εργαστηριακός έλεγχος για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Προστατίτιδα από ουρεόπλασμα

Ουρεόπλασμα

Πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Μήπως έχετε πόνο στην εκσπερμάτιση;

Λοιμώξεις γεννητικών οργάνων γυναίκας

Για όσους έχουν κονδυλώματα πρωκτού

Λοίμωξη από χλαμύδια

Οξεία επιδιδυμίτιδα

Προστατίτιδα

Γονόρροια

Πονάτε κατά την σεξουαλική επαφή;

Μυρμηγκιές

Κρέμα Aldara

Θηλώματα του τραχήλου της μήτρας

‘Ερπητας των γεννητικών οργάνων

Μολυσµατική τέρµινθος

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί είναι σε έξαρση οι καλοκαιρινές αλλεργίες

Γιατί είναι σε έξαρση οι καλοκαιρινές αλλεργίες. Γιατί οι καλοκαιρινές αλλεργίες είναι φέτος πιο βασανιστικές από ποτέ. Οι καλοκαιρινές αλλεργίες έχουν αυξηθεί σε συχνότητα. Όλοι...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ