Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΤα ελπιδοφόρα μηνύματα στην Ογκολογία

Τα ελπιδοφόρα μηνύματα στην Ογκολογία

Τα ελπιδοφόρα μηνύματα στην Ογκολογία. Εφαρμογή εξατομικευμένης θεραπείας με τη χρήση στοχευμένων φαρμάκων και μοριακών δεικτών.

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Κυρίαρχο σύνθημα στην Ογκολογία σε διεθνές επίπεδο είναι η εφαρμογή εξατομικευμένης θεραπείας με τη χρήση στοχευμένων φαρμάκων, συμπληρωμάτων διατροφής και μοριακών δεικτών.

Τα ελπιδοφόρα μηνύματα έρχονται για την αντιμετώπιση πολλών όγκων. Παράδειγμα, ο καρκίνος κεφαλής και τραχήλου, αλλά και του πνεύμονα που προέρχονται από τα επιθηλιακά κύτταρα που έχουν εκτεθεί σε καρκινογόνους παράγοντες, όπως ο καπνός του τσιγάρου. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην κατανόηση της μοριακής βιολογίας του όγκου και το γεγονός αυτό έδωσε ώθηση στην παραγωγή νέων στοχευμένων θεραπειών, αλλά και συμπληρωμάτων διατροφής, που καταστέλλουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και επηρεάζουν λιγότερο τα φυσιολογικά κύτταρα και τους ιστούς του οργανισμού.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι στοχευμένη θεραπεία έναντι σε αυξητικούς παράγοντες. 50% των όγκων που αναπτύσσονται στον στοματοφάρυγγα και κυρίως, στις αμυγδαλές οφείλεται σε λοίμωξη από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) και οι όγκοι αυτοί έχουν ιδιαίτερη κλινική πορεία και ευνοϊκή πρόγνωση.  Το μονοκλωνικό αντίσωμα που αναγνωρίζει τον υποδοχέα του επιδερμικού αυξητικού παράγοντα EGFR, ευαισθητοποιεί τα καρκινικά κύτταρα στη δράση της θεραπείας και αυξάνει την αποτελεσματικότητά της κατά των όγκων. Αλλά και για τον καρκίνο του πνεύμονα, εμφανίστηκαν νέα φάρμακα, όπως ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που αναγνωρίζει τον αυξητικό παράγοντα των ενδοθηλιακών κυττάρων των αγγείων στον όγκο κι εμποδίζει με τον τρόπο αυτό την τροφοδοσία τους και συνεπώς, την ανάπτυξή τους. Επίσης, σε κάποιους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα οι αναστολείς τυροσινικής κινάσης του EGFR ή άλλων μοριακών στόχων του καρκινικού κυττάρου, αποτελούν σημαντικές θεραπευτικές επιλογές και αναγνωρίζονται οι μοριακοί αυτοί στόχοι με ειδική τεχνολογία. Η τεχνολογία έχει βοηθήσει στην ανάπτυξη πολλών τομέων της ιατρικής που επιδρούν θετικά στην ποιότητα και τη διάρκεια ζωής των ασθενών.

Σημαντικές εξελίξεις έχουν γίνει και στο χώρο της χειρουργικής, όπως η χρήση ρομπότ  και της ακτινοθεραπείας και της ογκοϋπερθερμίας με τεχνολογικές εξελίξεις που επιτρέπουν την αποφυγή βλάβης των υγιών ιστών και που μειώνουν και μηδενίζουν τις μακροχρόνιες επιπλοκές της θεραπείας.

Κλειδί στην επιτυχή θεραπεία και παρακολούθηση αποτελεί το ογκολογικό συμβούλιο που προϋποθέτει την συνεργασία χειρουργών, ακτινοθεραπευτών, παθολόγων-ογκολόγων και μοριακών ογκολόγων, αλλά και του υπόλοιπου υποστηρικτικού προσωπικού.

Πρέπει να αλλάξει η θεραπεία του καρκίνου

Να προτιμάτε τις φυσικές θεραπείες για τον καρκίνο, σύμφωνα με το Μοριακό Προφίλ του Όγκου

Η ζωή είναι πολύτιμη.

Η ζωή είναι δική σας. Πάρτε την στα χέρια σας!

Το μοριακό προφίλ του όγκου είναι απαραίτητο και χρήσιμο εργαλείο για τη θεραπευτική σας απόφαση.

Ζητείστε την εξέταση πριν κάνετε οποιαδήποτε θεραπεία. Η ζωή σας είναι πολύτιμη.

Ζητήστε από την EMEDI πληροφορίες για το μοριακό προφίλ του όγκου.

Μάθετε όλες τις πληροφορίες από τους συνεργάτες μας για την εξατομικευμένη θεραπεία του καρκίνου, πατώντας εδώ.

Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD

Διαβάστε περισσότερα για την Σάββη Μάλλιου Κριαρά

Εμπιστευθείτε τους διατροφικούς συμβούλους της EMEDI

Εμπιστευθείτε το ογκολογικό συμβούλιο της EMEDI

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τον καρκίνο

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τον καρκίνο

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Γονιδιακή έκφραση και ανάλυση μεταλλάξεων όγκων

Εξατομικευμένη θεραπεία με ανάλυση του DNA

Παράγοντες που καθορίζουν τη θεραπευτική απόφαση στην ογκολογία

Η παθολογία του καρκίνου

Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος εναντίον των όγκων

Η πικρή αλήθεια για τις χημειοθεραπείες

Βιοψία για τον καρκίνο μέσω του αίματος

Θεραπεία του καρκίνου εξατομικευμένα

Η Εξέλιξη της Ογκολογίας

Εναλλακτικές θεραπείες για τον καρκίνο

Ο καρκίνος θεραπεύεται

Τι κοινό μπορεί να έχουν οι ογκολόγοι με τους αστρονόμους;

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θαλασσοθεραπεία πηλοθεραπεία και ηλιοθεραπεία για την ψωρίαση

Θαλασσοθεραπεία, πηλοθεραπεία και ηλιοθεραπεία για την ψωρίαση. Η ψωρίαση θεραπεύεται με φυσικούς τρόπους που είναι πιο αποτελεσματικοί Θαλασσοθεραπεία, πηλοθεραπεία και ηλιοθεραπεία για τη θεραπεία της...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ