Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΔυσπλασία Arnold-Chiari

Δυσπλασία Arnold-Chiari

H δυσπλασία Arnold-Chiari είναι ένα σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο που εμφανίζεται με συγγενή μορφή, δηλαδή, υπάρχει από τη γέννηση.

Η δυσπλασία Arnold-Chiari, ICD-10 Q07.0 (Chiari malformation) είναι ένα σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο, στο οποίο ένα μικρό μέρος του εγκεφάλου, στο πίσω μέρος του κεφαλιού, προβάλλει προς τα κάτω, μέσα στο σπονδυλικό σωλήνα.

Αυτό εμφανίζεται με συγγενή μορφή, δηλαδή υπάρχει από τη γέννηση, συχνά λόγω κάποιας οστικής ανωμαλίας στην περιοχή του κρανίου.

Η δυσπλασία Chiari χωρίζεται σε 4 κατηγορίες – η πρώτη κατηγορία, που λέγεται Chiari I είναι η πιο ελαφρά μορφή, αρκετές μάλιστα φορές δεν έχει συμπτώματα ή τα συμπτώματα εμφανίζονται στην ενήλικο ζωή. Οι άλλες 3 μορφές του συνδρόμου, είναι πιο σπάνιες και πιο σοβαρές.

Συμπτώματα δυσπλασίας Arnold-Chiari

Τα περισσότερα παιδιά με τέτοιες δυσπλασίες που δεν έχουν δυσχιδή ράχη έχουν τη μορφή που είναι γνωστή ως τύπος Ι. Ουσιαστικά υπάρχει μια πρόσθετη παρεγκεφαλίδα που συνωθεί την έξοδο του εγκεφαλικού στελέχους/νωτιαίου μυελού από το κρανίο στην πορεία του για τον σπονδυλικό σωλήνα. Αυτή η πίεση, συνήθως, οδηγεί σε κεφαλαλγίες, πόνο στον αυχένα, παράξενα αισθήματα των χεριών ή/και ποδιών, δυσκαμψία και λιγότερο συχνά προκαλεί δυσκαταποσία ή εμετούς. Συχνά, τα συμπτώματα χειροτερεύουν με την καταπόνηση. Γενικά, τα συμπτώματα της δυσπλασίας τύπου Ι είναι λιγότερο σοβαρά από εκείνα της δυσπλασίας τύπου ΙΙ.

Διάγνωση δυσπλασίας Arnold-Chiari

Για τη διάγνωση, η εξέταση επιλογής είναι η μαγνητική τομογραφία. Οι δυσπλασίες αυτές πολύ δύσκολα φαίνονται στην αξονική τομογραφία και είναι αδύνατο να εντοπισθούν με απλή ακτινογραφία. Μερικές φορές οι δυσπλασίες αυτές μπορεί να επιδεινωθούν από, ή μπορεί να προκαλέσουν υδροκέφαλο. Επίσης, συχνά, μπορεί να οδηγήσουν σε κοιλότητες πλήρεις υγρού στον νωτιαίο μυελό που είναι γνωστές ως συρίγγια (συριγγοϋδρομυελία).

Θεραπεία δυσπλασίας Arnold-Chiari

Υπάρχουν πολλοί τρόποι θεραπείας των δυσπλασιών Chiari, αλλά όλοι απαιτούν εγχείρηση.

Η βασική εγχείρηση είναι εγχείρηση αποσυμπίεσης της περιοχής στη βάση της παρεγκεφαλίδας όπου απωθείται το εγκεφαλικό στέλεχος και ο νωτιαίος μυελός. Αυτή γίνεται με αφαίρεση ενός μικρού τμήματος του οστού στη βάση του κρανίου, στους αυχενικούς μυς εν τω βάθει, καθώς, επίσης, συχνά αφαιρώντας ένα μέρος του πρώτου αυχενικού σπονδύλου, και ενίοτε πρόσθετα τμήματα της σπονδυλικής στήλης. Τα περισσότερα παιδιά που υποβάλλονται στην εγχείρηση αυτή παρουσιάζουν ικανοποιητικά αποτελέσματα και έχουν βελτίωση των συμπτωμάτων τους.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, υπήρξε μια συνεχής διαμάχη κατά πόσον το άνοιγμα της σκληρής μήνιγγος είναι ουσιαστικό μέρος της εγχείρησης. Επί του παρόντος, οι περισσότεροι χειρουργοί που θεραπεύουν τις δυσπλασίες Chiari ως ρουτίνα, εκτελούν πλαστική χειρουργική της σκληρής μήνιγγας.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για το νευρικό σύστημα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για το νευρικό σύστημα

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό

Διαβάστε, επίσης,

Λοιμώδης, κοκκιωματώδης αρθρίτιδα

Η μοριακή ανίχνευση του αλληλόμορφου HLA-B27

Σύνδρομο ιππουρίδας

Με τι ασχολείται ο ρευματολόγος

Βλάβες της Σπονδυλικής Στήλης και Κάνναβη

Αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα

Ιερό λακκάκι

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΔιφθερίτιδα
Επόμενο άρθροΗ Ελληνική Γλώσσα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ