Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Λιστερίωση

Λιστερίωση. Τα συμπτώματα της λιστερίωσης, συνήθως, διαρκούν 7-10 ημέρες, και είναι πυρετός, μυαλγίες, έμετοι και διάρροια.

Η λιστερίωση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη στις εγκυμονούσες

Η λιστερίωση, ICD-10 A32, είναι βακτηριακή λοίμωξη που προέρχεται από μολυσμένη τροφή ή ποτά με το Gram-θετικό βακτήριο Listeria monocytogenes (L. monocytogenes). Σε έγκυες γυναίκες, η λοίμωξη μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή, πρόωρο τοκετό, σοβαρή λοίμωξη του νεογέννητου ή ακόμη και θάνατο.

Η λιστερίωση πλήττει, κυρίως, τις έγκυες γυναίκες, τα νεογνά, τους ηλικιωμένους και τους ενήλικες με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι υγιείς ενήλικες και τα παιδιά, σπανίως, νοσούν. Τα μωρά μπορούν να γεννηθούν με λιστερίωση εάν οι μητέρες τους τρώνε μολυσμένα τρόφιμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τα συμπτώματα της λιστερίωσης, συνήθως, διαρκούν 7-10 ημέρες, και είναι πυρετός, μυαλγίες, έμετοι και διάρροια. Αν η λοίμωξη εξαπλωθεί στο νευρικό σύστημα μπορεί να προκαλέσει μηνιγγίτιδα με κεφαλαλγία, δυσκαμψία του αυχένα, σύγχυση, απώλεια της ισορροπίας και σπασμούς.

Φαίνεται, ότι αρχικά η Listeria εισβάλει στις μεμβράνες του εντέρου και εκκρίνεται η πρωτεΐνη “ιντερναλίνη” που προσκολλάται σε μια πρωτεΐνη των κυττάρων της εντερικής μεμβράνης την “καδερίνη” που περνά τον εμβρυϊκό – πλακουντιακό φραγμό.

Υπάρχουν διαφορετικά κλινικά σύνδρομα λιστερίωσης:

Η μόλυνση κατά την εγκυμοσύνη: Η Listeria μπορεί να πολλαπλασιαστεί ασυμπτωματικά στον κόλπο και τη μήτρα. Εάν η μητέρα γίνει συμπτωματική, είναι, συνήθως, στο τρίτο τρίμηνο. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, μυαλγίες, αρθραλγίες και κεφαλαλγία. Αποβολή, θνησιγένεια και πρόωρος τοκετός είναι οι επιπλοκές αυτής της μόλυνσης. Τα συμπτώματα διαρκούν 7-10 ημέρες.

Λοίμωξη νεογνών (κοκκιωμάτωση): Υπάρχουν δύο μορφές. Η μία, με πρώιμη εκδήλωση σήψης, με Listeria από τη μήτρα και οδηγεί σε πρόωρο τοκετό. Η Listeria μπορεί να απομονωθεί από τον πλακούντα, το αίμα, το μηκώνιο, τη μύτη, τα αυτιά, και το λαιμό του μωρού. Μια άλλη, με όψιμη έναρξη εμφανίζεται με μηνιγγίτιδα και αποκτάται μέσω κολπικής μετάδοσης, παρόλο που, επίσης, έχει αναφερθεί και σε καισαρικές.

Λοίμωξη κεντρικού νευρικού συστήματος: Η Listeria έχει μια προτίμηση στο εγκεφαλικό παρέγχυμα, ειδικά το στέλεχος του εγκεφάλου, καθώς και τις μήνιγγες. Μπορεί να προκαλέσει παράλυση κρανιακών νεύρων, εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, μηνιγγοεγκεφαλίτιδα και αποστήματα εγκεφάλου. Μεταβολές της διανοητικής κατάστασης είναι συχνές. Επιληπτικές κρίσεις συμβαίνουν σε τουλάχιστον 25% των ασθενών.

Γαστρεντερίτιδα: Η L. monocytogenes μπορεί να παράγει τροφιμογενείς διαρροϊκές ασθένειες. Η μέση περίοδος επώασης είναι 21 ημέρες, με διάρροια που διαρκεί από 1-3 ημέρες. Οι ασθενείς  εμφανίζουν πυρετό, μυϊκούς πόνους, ναυτία, διάρροια, κεφαλαλγία, δυσκαμψία του αυχένα, σύγχυση, απώλεια της ισορροπίας και σπασμούς.

Ενδοκαρδίτιδα: Συγκεκριμένα στελέχη της Listeria monocytogenes μπορούν να εισβάλουν την καρδιά, οδηγώντας σε σοβαρές και δύσκολες στη θεραπεία λοιμώξεις καρδιάς. Περίπου, 10 τοις εκατό των σοβαρών λοιμώξεων από λιστέρια συνεπάγονται καρδιακές λοιμώξεις που είναι δύσκολο να θεραπευτούν, με περισσότερο από το ένα τρίτο να αποβαίνουν μοιραίες. Ένα στέλεχος της λιστέριας είχε απομονωθεί από ένα ασθενή με ενδοκαρδίτιδα (μόλυνση της καρδιάς). Συνήθως, στην ενδοκαρδίτιδα, υπάρχει βακτηριακή ανάπτυξη στις καρδιακές βαλβίδες, αλλά στην περίπτωση αυτή η μόλυνση είχε εισβάλει και στον καρδιακό μυ. Τα στελέχη έχουν τροποποιημένες πρωτεΐνες στην επιφάνειά τους που επιτρέπουν στα βακτήρια να εισέλθουν πιο εύκολα στα καρδιακά κύτταρα.

Οι έγκυες, για να αποφύγουν τη λιστερίωση, θα πρέπει να αποφεύγουν τα παρακάτω:

  • Να αποφεύγουν να καταναλώνουν επεξεργασμένα κρέατα, όπως χοτ ντογκ και ντελικατέσεν ή έτοιμα γεύματα, αν δεν τα ζεσταίνουν στο φούρνο ή το φούρνο μικροκυμάτων.
  • Να αποφεύγουν την τροφή σε πολτώδη κατάσταση, τα καπνιστά, τα θαλασσινά και το πατέ, που χρειάζεται ψύξη.
  • Δεν πρέπει να καταναλώνουν μη παστεριωμένο γάλα. Να επιλέγουν τυριά που είναι παρασκευασμένα με παστεριωμένο γάλα.
  • Να αποφύγουν την έτοιμη αγορασμένη σαλάτα με ζαμπόν, κοτόπουλο, αυγό, τόνο ή θαλασσινά.

Θεραπεία λιστερίωσης

Η βακτηριαιμία πρέπει να θεραπεύεται για 2 εβδομάδες, η μηνιγγίτιδα για 3 εβδομάδες, και το απόστημα εγκεφάλου για τουλάχιστον 6 εβδομάδες. Η αμπικιλλίνη, γενικά, θεωρείται αντιβιοτικό της επιλογής. Η γενταμυκίνη προστίθεται συχνά για την συνεργιστική της δράση.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τις λοιμώξεις

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις λοιμώξεις

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Η γέλη πυριτίου στις γαστρεντερικές παθήσεις

Τι να κάνετε αν πάθετε γαστρεντερίτιδα στις διακοπές

Γαστρεντερίτιδα

Σκεφτείτε ΒΙΟ-λογικά

Παραδοσιακή ελληνική διατροφή

Σνακ για να τρώτε όταν κάνετε δίαιτα

Τα κρυφά συστατικά τροφίμων επιδεινώνουν τις χρόνιες παθήσεις

Τροφές που δεν πρέπει να ξαναζεσταίνετε

Όλα τα κόλπα για να σταματήσετε τη διάρροια

Οι κανόνες υγιεινής για τα τρόφιμα

Χρήσιμες συνταγές βοτάνων για τη διάρροια

Πότε πρέπει να ανησυχείτε αν έχετε διάρροια

Λοίμωξη από σαλμονέλλα

Οξεία γαστρεντερίτιδα σε παιδιά

Σας περίσσεψε φαγητό;

Συντήρηση τροφίμων

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΚεχριμπαροθεραπεία
Επόμενο άρθροIbrutinib
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ