Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΛοιμώδης μονοπυρήνωση

Λοιμώδης μονοπυρήνωση

Λοιμώδης μονοπυρήνωση. Οφείλεται στον ιό Epstein Barr, ο οποίος ανήκει στην κατηγορία των ερπητοϊών. Ο χρόνος επώασης είναι 7-14 ημέρες.

Η λοιμώδης μονοπυρήνωση ονομάζεται και μονοκυτταρική κυνάγχη και αδενικός πυρετός

Η λοιμώδης μονοπυρήνωση, ICD-10 B27.0, είναι ένα κλινικό σύνδρομο που προκαλείται από τον ιό Epstein-Barr (EBV) ο οποίος ανήκει στην οικογένεια των ερπητοϊών. Είναι ιός ιδιαίτερα συχνός στους εφήβους και τα παιδιά, και οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν προσβληθεί κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Στους ενήλικες μεταδίδεται δια μέσω του φιλιού, γι’ αυτό έχει πάρει και το κοινό όνομα «η ασθένεια του φιλιού». Στα παιδιά μεταδίδεται είτε από τον οικογενειακό περίγυρο είτε από το σίελο των συμμαθητών τους. Σε άτομα άνω των 40 ετών η διάγνωση της νόσου πρέπει να γίνεται με μεγάλη επιφύλαξη.

Αίτια λοιμώδους μονοπυρήνωσης

Οφείλεται στον ιό Epstein Barr, ο οποίος ανήκει στην κατηγορία των ερπητοϊών. Ο χρόνος επώασης είναι 7-14 ημέρες. Μέχρι την ηλικία των 5 ετών 50% του πληθυσμού έχει μολυνθεί από τον ιό, ενώ μέχρι την ηλικία των 25ετών 90%. Η μετάδοση του ιού γίνεται με το σάλιο των ασθενών, δηλαδή με το βήχα, το φτέρνισμα, το φίλημα ή την ανταλλαγή ποτηριών.

Ο ιός Epstein Barr είναι επί πλέον υπεύθυνος για το λέμφωμα Burkitt, για πολλά άλλα λεμφώματα και για το ρινοφαρυγγικό καρκίνωμα. Ο ιός Epstein Barr και άλλοι ερπητοιοί μπορούν να παραμείνουν σε λανθάνουσα κατάσταση στον ανθρώπινο οργανισμό και κάποια στιγμή να ενεργοποιηθούν και να προκαλέσουν βαριά νόσο, όπως σε μεταμοσχεύσεις, σε ανοσοκαταστολή από τη χημειοθεραπεία κ.ά. Ο ιός σχετίζεται και με τη νόσο Hodgkin’s.

Συμπτώματα λοιμώδους μονοπυρήνωσης

Οι μορφές της λοιμώδους μονοπυρήνωσης:

Η αδενική μορφή

 • Διόγκωση λεμφαδένων τραχήλου, μασχάλης, βουβωνικής χώρας και σπάνια οι ενδοκοιλιακοί και οι πυλαίοι
 • Συνυπάρχει πυρετός (38-39 βαθμούς C)

Μονοκυτταρική κυνάγχη

 • Δυσκαταποσία, ερυθρότητα φάρυγγα και ελκομεμβρανώδης φαρυγγίτιδα, διόγκωση τραχηλικών λεμφαδένων, οίδημα τραχήλου, ψηλός πυρετός και σχετικά καλή γενική κατάσταση ασθενούς

Εμπύρετος παρατεινόμενη μορφή

 • Παρατηρείται στους ενήλικες με πυρετό, σπληνομεγαλία, κηλιδώδες εξάνθημα ή κηλιδοβλατιδώδες, ενώ η διόγκωση λεμφαδένων και η κυνάγχη είναι μικρές ή λείπουν. Συνήθως, διαρκεί 2-4 εβδομάδες, αλλά μπορεί να διαρκέσει και μήνες ή έτη. Ο ψηλός πυρετός διαρκεί πάνω από 15 ημέρες

Ίκτερος

 • Σε 5-10% εμφανίζεται ίκτερος ή/και διόγκωση του ήπατος με ηπατίτιδα και υψηλές τρανσαμινάσες

Νευρικές εκδηλώσεις

 • Σε 1-2% λαμβάνει τη μορφή λεμφοκυτταρικής μηνιγγίτιδας, εγκεφαλίτιδας ή πολυνευρίτιδας, με Guillain-Barre, παράλυση του προσωπικού νεύρου, επιληψία κ.ά. Το εγκεφαλονωτιαίο υγρό παρουσιάζει αύξηση κυττάρων και λευκώματος

Αναπνευστικό σύστημα

 • Βήχας, υγροί ρόγχοι και πύκνωση

Σπάνια, μπορεί να εμφανιστεί μυοκαρδίτιδα, λευκωματουρία, αιματουρία, διόγκωση παγκρέατος και όρχεων.

Οι ασθενείς με λοιμώδη μονοπυρήνωση παρουσιάζουν έντονη κόπωση και αδυναμία, μειωμένη όρεξη και ναυτία. Εμφανίζουν πυρετό (38-39 βαθμούς C), πονόλαιμο, πονοκέφαλο, διογκωμένο σπλήνα στην κοιλιά, πόνο στην κοιλιά και διογκωμένους λεμφαδένες στο λαιμό. Κάποιες φορές μπορεί να είναι διογκωμένο και το συκώτι και ο ασθενής να παρουσιάσει ίκτερο, δηλαδή κίτρινη χροιά του δέρματος και των επιπεφυκότων. Επίσης, εάν χορηγηθεί το αντιβιοτικό αμοξυκιλλίνη ή αμπικιλλίνη, τότε εμφανίζεται εξάνθημα στο σώμα του ασθενούς. Στα βρέφη και στα παιδιά η λοίμωξη είναι, συχνά, ασυμπτωματική ή προκαλεί ήπια νόσο, ενώ στους εφήβους η εικόνα είναι πιο τυπική. Μερικές φορές, οι αμυγδαλές διογκώνονται πολύ και δυσκολεύουν την αναπνοή.

Διάγνωση λοιμώδους μονοπυρήνωσης

 • Στο αίμα ανευρίσκονται λεμφοκύτταρα μικρά και μεγάλα και αντισώματα που συγκολλούν τα ερυθρά αιμοσφαίρια του προβάτου.
 • Στην αρχή υπάρχει λευκοκυττάρωση με πολυμορφοπυρήνωση και μονοκυτταρροειδή κύτταρα.
 • Μετά πέφτουν τα πολυμορφοπύρηνα και ανεβαίνουν τα μονοκύτταρα.
 • Σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει λευκοπενία, αιμολυτική αναιμία και θρομβοπενία.
 • Η ΤΚΕ είναι φυσιολογική και μέτρια αυξημένη.
 • Το monotest και ο έλεγχος των αντισωμάτων για τον Epstein Barr (IgM εξαφανίζονται μετά μήνες, IgG εξαφανίζονται μετά από πολλά έτη και όχι τις περισσότερες φορές).

Διαφορική διάγνωση λοιμώδους μονοπυρήνωσης

Διαφορική διάγνωση θα γίνει από τη λευχαιμία, από τη διφθερίτιδα, από την ηπατίτιδα, από τον τυφοειδή πυρετό και τη βρουκέλλωση, από την τοξοπλάσμωση, από τη νόσο εξ αμυχής γαλής, από το μεταμεταγγισιακό σύνδρομο και από τη λεϊσμανίαση.

Ιστολογική διάγνωση λοιμώδους μονοπυρήνωσης

Υπάρχουν μικρά και μεγάλα λεμφοκύτταρα 20%, μονοκύτταρα και μονοκυτταροειδή λεμφοκύτταρα 20% (μεγάλα διαμέτρου 15-25μm, ωοειδή πυρήνα νεφροειδή ή λοβωτό, πρωτόπλασμα ανοιχτού κυανού χρώματος χωρίς ή με αζουρίφιλα κοκκκία, με κενοτόπια και πυρηνίδια, με φαινότυπο Τ-κατασταλτικών κυττάρων, πλασματοκύτταρα) (καλύτερα να μη γίνεται).

Ποια είναι η συνήθης πορεία της νόσου; 

Οι πιο πολλοί ασθενείς αναρρώνουν, χωρίς, άλλα προβλήματα, σε διάστημα τεσσάρων με έξι εβδομάδων μετά τη λοίμωξη. Υπάρχουν περιπτώσεις όμως, που απαιτούν νοσηλεία και ταλαιπωρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένες προφυλάξεις που προτείνονται σε όλους τους πάσχοντες από λοιμώδη μονοπυρήνωση.

Αυτές είναι:

1.Ανάπαυση ή και παραμονή στο κρεβάτι, ιδιαίτερα κατά την εμπύρετο φάση της νόσου.

2.Αποφυγή καταστάσεων, όπως η άρση βάρους, που θα μπορούσαν ν’ αυξήσουν την ενδοκοιλιακή πίεση ή να προκαλέσουν ένα τραύμα στην κοιλιά.

3.Αποχή από την κατανάλωση αλκοόλ για την ελαχιστοποίηση της επιβάρυνσης του ήπατος.

4.Κορτικοειδή χορηγούνται σε βαριές μορφές και σε αιμολυτική αναιμία για 5-7 ημέρες

Θεραπεία λοιμώδους μονοπυρήνωσης

 • Η λοιμώδης μονοπυρήνωση είναι γενικά αυτοπεριοριζόμενη νόσος.
 • Φάρμακα που χρησιμοποιούνται είναι η παρακεταμόλη, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη, μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να μειώσει τον πυρετό και τον πόνο (καλύτερα να μη χρησιμοποιούνται, γιατί έχουν παρενέργειες και πολλές φορές επιβαρύνουν τη νόσο).
 • Η πρεδνιζόνη, ένα κορτικοστεροειδές, χρησιμοποιείται, συνήθως, ως ένα αντιφλεγμονώδες για να μειώσει τα συμπτώματα του πόνου του φάρυγγα, την οδυνοφαγία, ή τις διογκωμένες αμυγδαλές, αν και η χρήση της παραμένει αμφιλεγόμενη. Ενδοφλέβια κορτικοστεροειδή, συνήθως υδροκορτιζόνη ή δεξαμεθαζόνη, δε συνιστώνται για χρήση ρουτίνας, αλλά μπορεί να είναι χρήσιμα εάν υπάρχει κίνδυνος απόφραξης των αεραγωγών, σοβαρή θρομβοκυτοπενία ή αιμολυτική αναιμία (καλύτερα να μη χρησιμοποιούνται, γιατί έχουν παρενέργειες και πολλές φορές επιβαρύνουν τη νόσο).
 • Υπάρχουν λίγα στοιχεία για την υποστήριξη της χρήση ασυκλοβίρης ή Acyclovir, αν και μπορεί να μειώσει την αρχική εξάπλωση του ιού. Ωστόσο, το αντιικό φάρμακο valacyclovir μπορεί να μειώνει ή να εξαλείφει την παρουσία του ιού Epstein-Barr σε άτομα που έχουν προσβληθεί με οξεία μονοπυρήνωση και μπορεί να οδηγεί σε μικρή μείωση στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Τα αντιιικά φάρμακα δε συνιστώνται για ασθενείς που παρουσιάζουν απλή λοιμώδη μονοπυρήνωση, αυτά μπορεί να είναι χρήσιμα (σε συνδυασμό με στεροειδή) στη διαχείριση των ασθενών με σοβαρές εκδηλώσεις από τον EBV, όπως ΕΒV μηνιγγίτιδα, περιφερική νευρίτιδα, ηπατίτιδα ή αιματολογικές επιπλοκές (καλύτερα να μη χρησιμοποιούνται, γιατί έχουν παρενέργειες και πολλές φορές επιβαρύνουν τη νόσο).

Πατήστε, εδώ, για να διαβάσετε για την ασυκλοβίρη και τις παρενέργειές της

Πατήστε, εδώ, για να διαβάσετε για τη valacyclovir και τις παρενέργειές της

 • Παρά το γεγονός ότι τα αντιβιοτικά δεν έχουν αντιική δράση μπορεί να ενδείκνυται για τη θεραπεία δευτερογενών βακτηριακών λοιμώξεων του λαιμού,  όπως ο στρεπτόκοκκος. Ωστόσο, η αμπικιλλίνη και η αμοξικιλλίνη αντενδείκνυται κατά τη διάρκεια οξείας λοίμωξης με ιό Epstein-Barr δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών που έλαβαν θεραπεία με αυτά αναπτύσουν ένα διάχυτο μη αλλεργικό εξάνθημα.
 • Τα οπιοειδή αναλγητικά, επίσης, αντενδείκνυται λόγω του κινδύνου αναπνευστικής καταστολής.

Υψηλής Ποιότητας Συμπλήρωμα Διατροφής για τη Λοιμώδη μονοπυρήνωση

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε το Υψηλής Ποιότητας Συμπλήρωμα Διατροφής για τη Λοιμώδη μονοπυρήνωση

Bioav Curcumin Plus Emedi® 60 caps

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τις λοιμώξεις

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις λοιμώξεις

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Νόσος του Hodgkin

Λοίμωξη από τον Ιό Epstein-Barr

Οζώδες ερύθημα

HIV λοίμωξη και AIDS

Ενδοφλέβια θεραπεία με υπεροξείδιο του υδρογόνου

Χρήσιμες πληροφορίες για το AIDS

Οξείες λευχαιμίες

Όλες οι αιτίες των λευχαιμιών

Οι τύποι καρκίνου που σχετίζονται με το AIDS

Τα επιθετικά λεμφώματα

Τα μικρόβια των φιλιών

Λέμφωμα Burkitt

Οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία

Λέμφωμα Hodgkin

Λευχαιμοειδής αντίδραση

Οι βιταμίνες για τη λοιμώδη μονοπυρήνωση

Λεμφοϋπερπλαστικές διαταραχές μετά από μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί είναι σε έξαρση οι καλοκαιρινές αλλεργίες

Γιατί είναι σε έξαρση οι καλοκαιρινές αλλεργίες. Γιατί οι καλοκαιρινές αλλεργίες είναι φέτος πιο βασανιστικές από ποτέ. Οι καλοκαιρινές αλλεργίες έχουν αυξηθεί σε συχνότητα. Όλοι...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ