Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Νόσος Tay-Sachs

H νόσος Tay-Sachs είναι νευροεκφυλιστική πάθηση από εναπόθεση λιπιδίων. Είναι η πιο σοβαρή και η πιο συχνή  από τις ασθένειες αποθήκευσης λιπιδίων.

Η νόσος Tay-Sachs, ICD-10 E75.0, είναι η πιο σοβαρή και η πιο συχνή από τις ασθένειες αποθήκευσης λιπιδίων.

Η Νόσος Τέι-Ζακς (Tay–Sachs disease) ή γαγγλιοσίδωση GM2, ή ανεπάρκεια εξωσαμινιδάσης Α, είναι η πιο σοβαρή και συχνή νόσος από τις ασθένειες αποθήκευσης λιπιδίων. Πιθανολογικά, ωστόσο, αποτελεί μια σπάνια κληρονομική διαταραχή που καταστρέφει σταδιακά τους νευρώνες του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού του ανθρώπου.

Η ασθένεια Tay-Sachs χαρακτηρίζεται από νευρολογική επιδείνωση στον πρώτο χρόνο ζωής. Ο ένας στους τριάντα Εβραίους που προέρχονται από την Ανατολική Ευρώπη είναι φορέας της νόσου.

Η νόσος Tay-Sachs (επίσης, γνωστή ως GM2 γαγγλιοσίδωση ή ανεπάρκεια εξοσαμινιδάσης Α) είναι μια αυτοσωματική υπολειπόμενη σπάνια γενετική διαταραχή. Στην πιο συχνή παραλλαγή (γνωστή ως παιδική νόσος Tay-Sachs), προκαλεί μια προοδευτική βλάβη των νευρικών κυττάρων και των σωματικών και πνευματικών ικανοτήτων που αρχίζει περίπου στους έξι μήνες της ηλικίας και συνήθως, οδηγεί σε θάνατο έως την ηλικία των τεσσάρων ετών.

Αίτια νόσου Tay-Sachs

Η διαταραχή οφείλεται σε ανεπάρκεια του ενζύμου εξοζαμινιδάση Α, ένα ένζυμο των λυσοσωμάτων. Ο ρόλος της εξοζαμινιδάσης Α είναι να απομακρύνει την τελική Ν-ακετυλγαλακτοζαμίνη από το γαγγλιοσίδιο GM2 παρουσία μίας ενεργοποιητικής πρωτεΐνης. Σε περίπτωση μετάλλαξης της υπομονάδας του ενζύμου ή σε μετάλλαξη της ενεργοποιητικής πρωτεΐνης έχουμε συσσώρευση του γαγγλιοσιδίου GM2 μέσα στα λυσοσώματα και την εκδήλωση της νόσου Τay-Sachs νεογνικού, νεανικού ή ενήλικου χαρακτήρα. Η συσσώρευση GM2 προκαλεί νευρωνικό θάνατο, με έναν μηχανισμό ο οποίος δεν έχει διευκρινισθεί πλήρως. Πιθανόν η νευροπαθολογία να οφείλεται σε τοξικά δευτερογενή προϊόντα του γαγγλιοσιδίου GM2.

Οι πάσχοντες κατά τους πρώτους 6 μήνες της ζωής δεν εμφανίζουν παθολογικά ευρήματα. Στην ηλικία των 8 μηνών, το μωρό αρχίζει να εμφανίζει υπνηλία, υποτονία, δε στηρίζει καλά το κεφάλι, έχει νυσταγμό και προσηλωμένο ή άλλοτε μετακινούμενο βλέμμα.

Χαρακτηριστικά της νόσου Tay-Sachs

  • Ηλικία εμφάνισης: νεογνά από τον τρίτο μήνα έως ενήλικες
  • Νευροεκφυλισμός
  • Ερυθρές κηλίδες του αμφιβληστροειδούς
  • Ψύχωση
  • Τύφλωση
  • Κώφωση
  • Η βυθοσκόπηση αποκαλύπτει την ύπαρξη χαρακτηριστικής κερασόχροης κηλίδας στην οπτική θηλή και λευκή εκφύλιση γύρω από την ωχρά κηλίδα. Η εκφύλιση του εγκεφάλου και της ωχράς κηλίδας είναι χαρακτηριστική και προοδευτική. Το βρέφος χάνει τις ικανότητες που είχε αναπτύξει και καταλήγει σε κατάσταση απεγκεφαλισμού και τύφλωση. Το δέρμα είναι διαφανές, ο μυϊκός τόνος και τα τενόντια αντανακλαστικά αυξάνουν. Σπασμοί και μυοκλονίες εμφανίζονται συχνά και οι ασθενείς καταλήγουν από λοίμωξη αναπνευστικού σε ηλικία περίπου 2 ετών.

Θεραπεία νόσου Tay-Sachs

Σήμερα η νόσος Tay-Sachs είναι μη ιάσιμη. Μπορεί να είναι και θανατηφόρα μέχρι και την ηλικία των 4 ετών. Η όποια θεραπεία της αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων ή είναι υποστηρικτική.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το νευρικό σύστημα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το νευρικό σύστημα

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Διανοητική καθυστέρηση

Σύνδρομο υποτονικού βρέφους

Εγκεφαλική παράλυση

Μυοκλονίες

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ