Σάββατο, 22 Μαρτίου, 2025
ΑρχικήΔιατροφήΑλκαλική διατροφή για τη θεραπεία του καρκίνου

Αλκαλική διατροφή για τη θεραπεία του καρκίνου

Αλκαλική διατροφή για τη θεραπεία του καρκίνου. Οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν επεξεργασμένα τρόφιμα που προκαλούν οξίνιση του σώματος.

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Αλκαλική διατροφή για τη θεραπεία του καρκίνου.

Αλκαλοποίηση του οργανισμού για την καταπολέμηση του καρκίνου

Η σημασία της οξεοβασικής ισορροπίας (οξέων-αλκάλεων) για τη γενική υγεία είναι όλο και περισσότερο αποδεκτή, αν και είναι γνωστή από παλιά. Πολλοί ερευνητές έχουν αναγνωρίσει ότι όσο πιο όξινο είναι το αίμα, τόσο πιο πιθανό είναι μία νόσος να προκύψει.

Οι δίαιτες με ζάχαρη, ψωμί, δημητριακά και κρέας, αλλά με λίγα φρέσκα λαχανικά και φρούτα έχουν βρεθεί ότι προκαλούν «προοδευτική αύξηση του κορεσμού οξέος», ενώ η αύξηση της πρόσληψης των φρέσκων λαχανικών και φρούτων αυξάνει την αλκαλικότητα του αίματος και επιφέρει βελτίωση της υγείας.

Όταν η τροφή μεταβολίζεται, αφήνει χημικά και μεταλλικά υπολείμματα που είτε σχηματίζουν οξέα είτε αλκάλεα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν επεξεργασμένα τρόφιμα που προκαλούν οξίνιση του σώματος. Αυτά περιλαμβάνουν τα κρέατα, τα σάκχαρα, τα άλευρα, το γάλα και το τυρί.

Ο οργανισμός επιθυμεί να διατηρήσει ένα pΗ/potential hydrogen/δυνητικό υδρογόνο 7.4. Όταν μεταφέρεται οξύ, το σώμα αντιδρά με τη χρήση νερού και μετάλλων, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, νάτριο, σίδηρο για να επανακτήσει την αλκαλική ισορροπία. Εάν το σώμα δεν έχει άλλη επιλογή χρησιμοποιεί τα μέταλλα από το σώμα, συμπεριλαμβανομένων των μετάλλων των οστών, για να αποκατασταθεί η αλκαλική ισορροπία.

Τα περισσότερα λαχανικά, οι σαλάτες, τα  φρούτα και τα βότανα αφήνουν υπολείμματα ασβεστίου, σιδήρου, μαγνησίου και σιδήρου που βοηθούν την απομάκρυνση της περίσσειας οξέος.

Προσπαθήστε να τρώτε περίπου το 80% αλκαλικά τρόφιμα και 20% όξινα τρόφιμα.

Απλοί τρόποι για να επιτευχθεί αυτό είναι οι εξής:

  • Αυξήστε την πρόσληψη λαχανικών
  • Συμπεριλάβετε λαχανικά ή σαλάτα με κάθε γεύμα και δείπνο
  • Τρώτε τουλάχιστον δύο φρέσκα φρούτα κάθε μέρα, μεταξύ των γευμάτων ή καλύτερα το πρωί.
  • Δεν είναι μόνο τα τρόφιμα που έχουν αλκαλοποιητική επίδραση στον οργανισμό. Ο ύπνος, η τακτική άσκηση, ο καθαρός αέρας και μια θετική στάση είναι όλα αλκαλοποιητικά.

Τα καρκινικά κύτταρα δεν μπορούν να επιβιώσουν σε ένα αλκαλικό περιβάλλον

Διατηρώντας μια δίαιτα που προωθεί ένα αλκαλικό pΗ μέσα στο σώμα είναι η καλύτερη προστασία έναντι του καρκίνου. Όταν ένα άτομο τρώει αυτό το είδος της διατροφής, η φυσική ισορροπία του pH θα κλίνει περισσότερο προς την αλκαλική πλευρά της κλίμακας, αντί προς την όξινη.

Δυστυχώς, πολύ συχνά, το pΗ ενός ατόμου τείνει να είναι πολύ όξινο και η αλκαλική θεραπεία του καρκίνου, γίνεται, ακόμη, πιο σημαντική. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ένα αλκαλικό pH δε μπορεί να προστατεύσει μόνο τον οργανισμό από τον καρκίνο, αλλά μπορεί ακόμη και να βοηθήσει και στη θεραπεία του.

Τι είναι η αλκαλική δίαιτα;

  • Ορισμένα τρόφιμα τα οποία είναι πολύ όξινα στη φυσική τους μορφή, όπως, είναι τα λεμόνια και τα γλυκολέμονα ή λάιμ, στην πραγματικότητα έχουν μία αλκαλική επίδραση στο σώμα.
  • Μια αλκαλική δίαιτα περιλαμβάνει, συνήθως, ελάχιστες ποσότητες κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, λευκό αλεύρι και λευκή ζάχαρη, επειδή αυτά τα τρόφιμα έχουν πολύ όξινη αντίδραση σε επίπεδο pH του σώματος.
  • Αντ ‘αυτού, η δίαιτα, συνήθως, εστιάζεται σε μεγάλο βαθμό στα νωπά φρούτα και λαχανικά, τους ξηρούς καρπούς, όπως τα αμύγδαλα, και τα προϊόντα σόγιας, επειδή, αφήνουν μια αλκαλική τέφρα εντός του σώματος.

Πώς μια αλκαλική δίαιτα επηρεάζει τα κύτταρα του καρκίνου;

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα καρκινικά κύτταρα και οι όγκοι αναπτύσσονται και μεγαλώνουν σε ένα πιο όξινο περιβάλλον. Όταν το επίπεδο του οξέος μειώνεται, οι όγκοι αναπτύσσονται πολύ πιο αργά.  Με την κατανάλωση, ως επί το πλείστον, τροφών που κάνουν το pH του σώματος πιο αλκαλικό, θα υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες για τα καρκινικά κύτταρα να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν. Έτσι, ρυθμίζοντας τη δίαιτα, είναι πράγματι δυνατό να δημιουργηθεί ένα λιγότερο φιλόξενο περιβάλλον για τα καρκινικά κύτταρα, βελτιώνοντας έτσι τις πιθανότητες ενός ατόμου να βιώσει μία καλή υγεία.

Άλλα οφέλη για τον καρκίνο από τις αλκαλικές τροφές

Τα καρκινικά κύτταρα, επίσης, δεν αναπτύσσονται καλά υπό την παρουσία οξυγόνου. Όταν τα επίπεδα οξυγόνου είναι χαμηλά, τα καρκινικά κύτταρα έχουν περισσότερες ευκαιρίες να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν. Όταν οι ιστοί του σώματος έχουν ένα υψηλό αλκαλικό επίπεδο, είναι σε θέση να συγκρατήσουν πολύ περισσότερο οξυγόνο σε σύγκριση με τους ιστούς με υψηλό επίπεδο οξέος. Ένα υψηλό επίπεδο αλκαλικών στο σώμα καθιστά, επίσης, ευκολότερο για τα κύτταρα να απορρίψουν τα απόβλητα και τις τοξίνες. Ως αποτέλεσμα, οι ιστοί και τα κύτταρα εντός του σώματος είναι πιο επιρρεπή σε βλάβες και ανθυγιεινές συνθήκες εάν το pH του σώματος είναι πολύ όξινο. Διατηρώντας ένα αλκαλικό pH, θα σας βοηθήσει να προστατεύσετε τα κύτταρα του σώματός με την αναστολή της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων.

Συμβουλές για την Αλκαλική Διατροφή για τη Θεραπεία του Καρκίνου

  • Αν και δεν είναι απαραίτητο να εγκαταλείψετε όλα τα κρέατα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, θα πρέπει να ελαχιστοποιήσετε την κατανάλωσή τους.
  • Μπορείτε, επίσης, να εξουδετερώσετε τις όξινες επιπτώσεις ορισμένων τροφίμων, συνδυάζοντάς τες σωστά με άλλα τρόφιμα.
  • Οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν πολλά οφέλη από μια καλή αλκαλική δίαιτα κατά του καρκίνου, όταν είναι πλούσια σε φρούτα και άλλες αλκαλικές τροφές.
  • Υπάρχουν και συμπληρώματα διατροφής που βοηθούν τον οργανισμό να κρατήσει τα επίπεδα του pΗ του σώματος σε μια ισορροπία για να μπορέσει, έτσι ο οργανισμός μας να καταπολεμήσει τον καρκίνο. Αυτά βοηθούν ώστε το όξινο περιβάλλον στο μεσοκυττάριο διάστημα (matrix-είναι η βασική ουσία του χώρου που περιβάλλει τα κύτταρα) να μετατραπεί σε ουδέτερο, ενώ παράλληλα γεμίζει την περιοχή με οξυγόνο.
  • Το όξινο pΗ εμφανίζεται από μια όξινη διατροφή, από τη συναισθηματική πίεση, την υπερφόρτωση τοξινών, τις άνοσες αντιδράσεις και οποιαδήποτε διαδικασία η οποία στερεί τα κύτταρα από το οξυγόνο και από θρεπτικές ουσίες.
  • Το σώμα θα προσπαθήσει να αντισταθμίσει το όξινο pH με τη χρησιμοποίηση των αλκαλικών στοιχείων. Εάν η διατροφή μας δεν περιέχει τέτοια στοιχεία θα αρχίσει να αναπτύσσει μια αύξηση στη συγκέντρωση των οξέων στα κύτταρα (υπεροξέωση). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση πληθώρας ασθενειών μεταξύ των οποίων και η παχυσαρκία και ο καρκίνος. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι όταν ο οργανισμός είναι υπερτοξινομένος προσπαθεί να δημιουργήσει λιποκύτταρα για να αποθηκεύσει τις τοξίνες.
  • Δεν ξεχνάμε να μετράμε κάθε πρωί το PH στο σάλιο ή στο αίμα με το pHμετρικό χαρτί, ώστε να ρυθμίζουμε την δίαιτά μας.

Βιβλιογραφία

1. Tannock IF, Rotin D. Acid pH in tumors and its potential for therapeutic exploitation. Cancer Res.1989;49:4373–4384.

2. Gerweck LE, Seetharaman K. Cellular pH gradient in tumor versus normal tissue: potential for exploitation for the treatment of cancer. Cancer Res. 1996;56:1194–1198.

3. Wike-Hooley JL, Haveman J, Reinhold HS. The relevance of tumour pH to the treatment of malignant disease. Radiother Oncol. 1984;2:343–366.

4. Gerweck LE. Tumor pH: implications for treatment and novel drug design. Semin Radiat Oncol.1998;8:176–182.

5. Stubbs M, Bhujwalla ZM, Tozer GM, Rodrigues LM, Maxwell RJ, Morgan R, Howe FA, Griffiths JR. An assessment of 31P MRS as a method of measuring pH in rat tumours. NMR Biomed. 1992;5:351–359.

6. Gillies RJ, Liu Z, Bhujwalla Z. 31P-MRS measurements of extracellular pH of tumors using 3-aminopropylphosphonate. Am J Physiol. 1994;267:C195–C203.

7. McCoy CL, Parkins CS, Chaplin DJ, Griffiths JR, Rodrigues LM, Stubbs M. The effect of blood flow modification on intra- and extracellular pH measured by 31P magnetic resonance spectroscopy in murine tumors. Br J Cancer. 1995;72:905–911.

8. Raghunand N, Altbach MI, Van Sluis R, Baggett B, Taylor CW, Bhujwalla ZM, Gillies RJ. Plasmalemmal pH gradients in drug-sensitive and drug-resistant MCF-7 human breast carcinoma xenografts measured by 31P MR spectroscopy. Biochem Pharmacol. 1999;57:309–312.

9. Raghunand N, He X, Van Sluis R, Mahoney B, Baggett B, Taylor CW, Paine-Murietta G, Roe D, Bhujwalla ZM, Gillies R.J. Enhancement of chemotherapy by manipulation of tumor pH. Br J Cancer.1999;80:1005–1011.

10. Bottomley PA. Selective volume method for performing localized NMR spectroscopy. 1984. U.S. Patent 4 480 228.

11. Levi F, Tampellini M, Metzger G, Bizi E, Lemaigre G, Hallek M. Circadian changes in mitoxantrone toxicity in mice: relationship with plasma pharmacokinetics. Int J Cancer. 1994;59:543–547.

12. Raghunand N, Gillies RJ. pH and drug resistance in tumors. Drug Resist Updates. 2000;3:39–47.

13. Kuin A, Smets L, Volk T, Paans A, Adams G, Atema A, Jahde E, Maas A, Rajewsky MF, Visser G, Wood P. Reduction of intratumoral pH by the mitochondrial inhibitor m-iodobenzylguanidine and moderate hyperglycemia. Cancer Res. 1994;54:3785–3792.

14. Corbett TH, Leopold WR, Dykes DJ, Roberts BJ, Griswold DP, Schabel FM. Toxicity and anticancer activity of a new triazine antifolate (NSC 127755) Cancer Res. 1982;42:1707–1715.

15. Leung JM, Landow L, Franks M, Soja-Strzepa D, Heard SO, Arieff AI, Mangano DT. Safety and efficacy of intravenous Carbicarb in patients undergoing surgery: comparison with sodium bicarbonate in the treatment of mild metabolic acidosis. SPI Research Group. Study of perioperative ischemia. Crit Care Med. 1994;22:1540–1549.

16. McNaughton L, Dalton B, Palmer G. Sodium bicarbonate can be used as an ergogenic aid in high-intensity, competitive cycle ergometry of 1 h duration. Eur J Appl Physiol Occup Physiol. 1999;80:64–69.

17. Kozin SV, Gerweck LE. Cytotoxicity of weak electrolytes after the adaptation of cells to low pH: role of the transmembrane pH gradient. Br J Cancer. 1998;77:1580–1585.

18. Vukovic V, Tannock IF. Influence of low pH on cytotoxicity of paclitaxel, mitoxantrone and topotecan. Br J Cancer. 1997;75:1167–1172.

19. Van Sluis R, Bhujwalla ZM, Raghunand N, Ballesteros P, Alvarez J, Cerdan S, Galons J-P, Gillies RJ. Imaging of extracellular pH using 1H MRSI. Magn Reson Med. 1999;41:743–750.

20. Rentsch KM, Horber DH, Schwendener RA, Wunderli-Allenspach H, Hanseler E. Comparative pharmacokinetic and cytotoxic analysis of three different formulations of mitoxantrone in mice. Br J Cancer. 1997;75:986–992.

21. Van de Ven MJT, Colier WNJM, Oeseburg B, Folgering HTM. Induction of acute metabolic acid/base changes in humans. Clin Physiol. 1999;19:290–293.

22. Krarup-Hansen A, Wasserman K, Rasmussen SN, Dalmark M. Pharmacokinetics of doxorubicin in man with induced acid or alkaline urine. Acta Oncol. 1988;27:25–30.

23. Bonilla-Felix M, Villegas-Medina O, Vehaskari VM. Renal acidification in children with idiopathic hypercalciuria. J Pediatr. 1994;124:529–534.

Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD

Διαβάστε περισσότερα για την Σάββη Μάλλιου Κριαρά

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τον καρκίνο 

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τον καρκίνο

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Τα οφέλη από το πίτουρο στην υγεία

Σούπα για τον καρκίνο

Τροφές φάρμακα για τον καρκίνο

Τα οφέλη στην υγεία από την κατανάλωση φύλλων ελιάς

Κετογενική δίαιτα

Τα κρητικά βότανα είναι αναγνωρισμένα παγκοσμίως

Φυτοθρεπτικά συστατικά που θεραπεύουν τον καρκίνο

Να τρώτε μισό κουταλάκι κουρκουμίνη την ημέρα

Όλο το βάρος στην πρόληψη καρκίνου

Συνταγές από ροφήματα για όλες τις ασθένειες

Χυμός κουρκουμίνης για καλή υγεία

Μία συνταγή για τη θεραπεία του καρκίνου

Τα πικρά θεραπεύουν τον καρκίνο

Ρόφημα κουρκουμίνης για τον καρκίνο

Οι καυτερές πιπεριές σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα

Τροφές φάρμακα

Μάθετε όλα τα μυστικά του σκόρδου

Γιατί σε όλο τον κόσμο προτιμούν την ελληνική κουζίνα

Η δίαιτα Budwig

Η διατροφή για την πρόληψη του καρκίνου

Σμέουρα

Οδηγίες για την πρόληψη καρκίνου του παχέος εντέρου

Ποτό για τον καρκίνο πνεύμονα

Φασόλια

Καρκίνος μαστού

Εκστρατεία για την πρόληψη κι αντιμετώπιση του καρκίνου με τη διατροφή

Να τρώτε τρία αμύγδαλα την ημέρα

Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία

Κουκούτσια από βερίκοκα για τον καρκίνο

Οι καλύτερες αντικαρκινικές τροφές

Σκεφτείτε ΒΙΟ-λογικά

Το πικρό πεπόνι κάνει καλό στην υγεία

Συνταγές για αλκαλοποίηση του οργανισμού

Οι αντικαρκινικές ιδιότητες που έχει το μέλι

Η βιταμίνη Β17 έχει αντικαρκινικές ιδιότητες

Σταματήστε να πίνετε γάλα αγελάδας

Η βιταμίνη D μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο

Παραδοσιακή ελληνική διατροφή

Τα σταυρανθή λαχανικά είναι πολύτιμα για τους καρκινοπαθείς

Αντικαρκινική Δίαιτα Moerman

Πρωινό για καρκινοπαθείς

Η καθημερινή διατροφή των καρκινοπαθών

Αρχές διατροφής στη θεραπεία του καρκίνου

Η διατροφή έχει πρωταρχικό ρόλο στη θεραπεία του καρκίνου

Η διατροφή στον καρκίνο του παχέος εντέρου

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τα μουστάκια καλαμποκιού είναι φάρμακο για τους νεφρούς

Τα μουστάκια καλαμποκιού είναι φάρμακο για τους νεφρούς κι έχουν ισχυρή διουρητική δράση και προστατεύουν το ουροποιητικό σύστημα Μουστάκια Καλαμποκιού Τα μουστάκια ή μετάξι καλαμποκιού μπορεί...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ