Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΤριχοτιλλομανία

Τριχοτιλλομανία

Τριχοτιλλομανία. Τα περισσότερα παιδιά προσχολικής ηλικίας μπορούν να το ξεπεράσουν, αν η κατάσταση αντιμετωπιστεί και συντηρητικά.

Όταν κάποιος τραβά και ξεριζώνει τις τρίχες του

Η τριχοτιλλομανία είναι μια ψυχαναγκαστική διαταραχή

Η τριχοτιλλομανία, ICD-10 F63.3,  είναι μια ,, κατά την οποία ο ασθενής τραβά και ξεριζώνει τις τρίχες, κυρίως από το τριχωτό της κεφαλής, αλλά και από τα φρύδια, τις βλεφαρίδες, το εφήβαιο και άλλα τριχωτά μέρη του σώματος. Μερικές φορές, ο ασθενής μασά ή καταπίνει τις τρίχες. Τότε αυτές συσσωρεύονται και συγκολλώνται μέσα στο στομάχι σε μία μάζα, το ‘πίλημα’ του στομάχου, το οποίο μπορεί να φτάσει το μέγεθος πορτοκαλιού και το οποίο δεν απομακρύνεται παρά μόνο με χειρουργική επέμβαση.

Η τριχοτιλλομανία υπάρχει και σε βρέφη, αλλά η μέγιστη ηλικία έναρξης είναι 9 έως 13 ετών.

Μπορεί να προκληθεί από κατάθλιψη ή άγχος. Υπολογίζεται ότι η επίπτωση είναι μεταξύ 0,6%  έως 1,5% (άρρενες) και σε 3,4% (θήλεα).

Αναφορικά με τις αιτίες της τριχοτιλλομανίας, αυτές είναι αποτέλεσμα μίας σειράς γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Ανωμαλίες στον κερκοφόρο πυρήνα σχετίζονται με αυτή την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, όπως μικρό μέγεθος παρεγκεφαλίδας ή περισσότερη φαιά ουσία στον εγκέφαλο. Πολλαπλά γονίδια προσδίδουν προδιάθεση στην τριχοτιλλομανία. Μεταλλάξεις στο γονίδιο SLITRK1, στα γονίδια υποδοχέα σεροτονίνης 2Α, στο γονίδιο HOXB8 κ.ά.

Η διαφορική διάγνωση περιλαμβάνει την αξιολόγηση για γυροειδή αλωπεκία και αλωπεκία έλξης. Στην τριχοτιλλομανία η δοκιμή έλξης των μαλλιών, όταν απομακρύνονται εύκολα, είναι αρνητική.

Μια βιοψία μπορεί να πραγματοποιηθεί. Αποκαλύπτει τραυματισμένα τριχοθυλάκια με αιμορραγία περιθυλακικά, αποσπασμασμένα μαλλιά στο χόριο, κενά ωοθυλάκια, και παραμορφωμένους άξονες τριχών (τριχομαλακία). Μια εναλλακτική τεχνική για την βιοψία, ιδιαίτερα για τα παιδιά, είναι το ξύρισμα σε ένα μέρος της περιοχής των μαλλιών και η παρακολούθηση για επανανάπτυξη των κανονικών τριχών.

Θεραπεία τριχοτιλλομανίας

Η τριχοτιλλομανία μπορεί να θεραπευτεί με την κατάλληλη ψυχολογική και ιατρική υποστήριξη, κυρίως, μέσω της ψυχοθεραπείας και σε ειδικές περιπτώσεις με ειδικά φάρμακα. Όπως και να έχει, υπάρχουν περιπτώσεις (κυρίως στην παιδική ηλικία), όπου το τράβηγμα των τριχών μπορεί να είναι ένα προσωρινό πρόβλημα.

Η θεραπεία γίνεται με βάση την ηλικία ενός ατόμου.

Τα περισσότερα παιδιά προσχολικής ηλικίας μπορούν να το ξεπεράσουν, αν η κατάσταση αντιμετωπιστεί και συντηρητικά.

Σε νέους ενήλικες, η διάγνωση και η ευαισθητοποίηση της κατάστασης αποτελεί σημαντική διαβεβαίωση για την οικογένεια και τον ασθενή. Μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων τροποποίησης της συμπεριφοράς, μπορεί να βοηθήσουν. Παραπομπές σε ψυχολόγους ή ψυχιάτρους γίνονται όταν αποτύχουν οι άλλες παρεμβάσεις.

Όταν η τριχοτιλλομανία ξεκινά στην ενήλικη ζωή, συχνά συνδέεται με άλλες ψυχιατρικές διαταραχές και η παραπομπή σε έναν ψυχολόγο ή ψυχίατρο για την αξιολόγηση ή τη θεραπεία θεωρείται η καλύτερη παρέμβαση.

Φάρμακα για την τριχοτιλλομανία

Η θεραπεία με κλομιπραμίνη (Anafranil), ένα τρικυκλικό αντικαταθλιπτικό, δείχθηκε σε μια μικρή διπλή-τυφλή μελέτη ότι βελτιώνει σημαντικά τα συμπτώματα. Η φλουοξετίνη (Prozac) και άλλοι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs) έχουν περιορισμένη χρησιμότητα στην τριχοτιλλομανία και μπορούν συχνά να έχουν σημαντικές παρενέργειες. Η θεραπεία με ακετυλοκυστεΐνη προήλθε από την κατανόηση του ρόλου του γλουταμινικού στη ρύθμιση του ελέγχου των παρορμήσεων.

Πρόγνωση τριχοτιλλομανίας

Όταν εμφανίζεται στην πρώιμη παιδική ηλικία (πριν από την ηλικία των πέντε ετών), η κατάσταση είναι, συνήθως, αυτοπεριοριζόμενη και η παρέμβαση δεν είναι απαραίτητη.  Στους ενήλικες, η έναρξη της τριχοτιλλομανίας μπορεί να είναι δευτεροπαθής, άλλων ψυχιατρικών διαταραχών και τα συμπτώματα είναι γενικά πιο μακράς διάρκειας.

Δευτερογενείς μολύνσεις μπορεί να συμβούν.

Τα καλύτερα προϊόντα για την τριχοτιλλομανία

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα προϊόντα για την τριχοτιλλομανία

Διαβάστε, επίσης,

Οι εξετάσεις αίματος για την τριχόπτωση

Με το άγχος πέφτουν τα μαλλιά;

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με κολλιτσίδα

Να βάζετε δεντρολίβανο στα φαγητά σας

Saw Palmetto 

Που κάνει καλό το φασκόμηλο

Ιατρικές συνταγές με θυμάρι

Για υγιή μαλλιά, όμορφο δέρμα και δυνατά νύχια

Η γυροειδής αλωπεκία

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές για το δεντρολίβανο

Η λεβάντα

Άκορος

Τα εξτένσιονς δημιουργούν προβλήματα

Πότε πρέπει να ανησυχήσετε αν σας πέφτουν τα μαλλιά

Υπάρχει ανάγκη για θεραπείες που δεν ρίχνουν τα μαλλιά στον καρκίνο

Τριχόπτωση στα παιδιά

Θεραπείες φαλάκρας

Τριχοτιλλομανία

Η τριχόπτωση στις γυναίκες

Τριχόπτωση

Διάγνωση μιας νόσου από το τριχωτό της κεφαλής

H λοσιόν του EMEDI για την τριχόπτωση

Κόλπα για να έχετε πυκνά μαλλιά

Κάντε θεραπεία στα μαλλιά σας

Λοσιόν για την ανδρική τριχόπτωση

Η δάφνη

Ιατρικές συνταγές με αλόη

Λοσιόν για την τριχόπτωση

Φασκόμηλο

Τσουκνίδα

Λύθηκε το μυστήριο της φαλάκρας

Η ζωή της τρίχας

Μήπως σας πέφτουν τα μαλλιά;

Τι να κάνετε αν έχετε λεπτά μαλλιά

Οι χρήσεις της μεσοθεραπείας

Θεραπεύονται οι ουλές στο τριχωτό της κεφαλής;

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροTριχίνωση
Επόμενο άρθροΗ τσίχλα με γεύση μέντα παχαίνει
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο γεράνι

Αιθέριο έλαιο γεράνι. Το αιθέριο έλαιο γερανιού χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία για τα πολλά οφέλη του για την υγεία Το αιθέριο έλαιο γεράνι χρησιμοποιείται για τη...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ