Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΘωρακοχειρουργικήΟι πνεύμονες μπορεί να αναγεννηθούν

Οι πνεύμονες μπορεί να αναγεννηθούν

Οι πνεύμονες μπορεί να αναγεννηθούν. Οι ερευνητές ήδη έχουν την απόδειξη ότι ο ανθρώπινος πνεύμονας είναι ικανός να αναγεννηθεί.

Ναι είναι δυνατόν! Οι πνεύμονες μπορούν να αναγεννηθούν

Μελέτη έχει δώσει την πρώτη απόδειξη, ότι οι ανθρώπινοι  πνεύμονες μπορεί να αναγεννηθούν.

Οι ερευνητές ήδη έχουν την απόδειξη ότι ο ανθρώπινος πνεύμονας είναι ικανός να αναγεννηθεί- τουλάχιστον εν μέρει – αφού αφαιρεθεί χειρουργικά.

Σε μια μελέτη παρατήρησης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μαγνητικές τομογραφίες με αέριο ήλιο, για να αποδείξουν ότι οι υπάρχουσες κυψελίδες, οι μικροσκοπικές μονάδες, ανταλλαγής αερίων αυξήθηκαν σε αριθμό, σε μια 33χρονη  γυναίκα της οποίας είχε αφαιρεθεί ολόκληρος ο δεξιός πνεύμονας, εξαιτίας καρκίνου.

Η μελέτη έδειξε μια 64 τοις εκατό αύξηση του αριθμού των κυψελίδων στον πνεύμονα της γυναίκας 15 χρόνια μετά την επέμβαση. 

«Η έρευνα δείχνει, σαφώς, ότι κάποια μορφή αύξησης του πνεύμονα μπορεί να συμβεί στον ενήλικο άνθρωπο».

Εντυπωσιακός είναι ο βαθμός της ομοιογένειας των νέων κυψελίδων. Η αιτία της νέας ανάπτυξης γίνεται με την άσκηση, λένε οι ερευνητές. Περίπου ενάμιση χρόνο μετά την επέμβαση, η γυναίκα άρχισε ένα καθημερινό πρόγραμμα άσκησης, όπως το περπάτημα, η ποδηλασία και η γιόγκα.

Προηγούμενες μελέτες σε ενήλικες σκύλους είχαν  δείξει ότι η ανάπτυξη του πνεύμονα μετά πνευμονεκτομή (αφαίρεση του πνεύμονα) σε σκύλους ήταν δυνατή, τυπικά μετά από περιόδους στρες του πνεύμονα ή του πνευμονικού στελέχους.

Μετά από ένα χρονικό διάστημα 15 ετών, έγινε μέτρηση του μεγέθους των πνευμόνων και της ικανότητας λειτουργίας τους, χρησιμοποιώντας κοινές αναπνευστικές δοκιμές (FEV1 και FVC- FEV1 = Βεβιασμένη εκπνοή [ταχέως εκπνεόμενος όγκος αέρα] (σε λίτρα) σ’ ένα δευτερόλεπτο. FVC = Βεβιασμένη ζωτική χωρητικότητα [γρήγορα εκπνεόμενη ζωτική χωρητικότητα] (πνευμονικός όγκος σε βεβιασμένη ζωτική χωρητικότητα, υπολογίζεται ταυτόχρονα με τη FEV1) και μετρώντας πόσο αέρα μπορεί να εισπνέει και να εκπνεύσει, η γυναίκα, με βαθιές αναπνοές. Ο όγκος του ιστού του πνεύμονα σταδιακά άρχισε να αυξάνεται και η πυκνότητα επέστρεψε σε ένα επίπεδο, που συνήθως παρατηρείται, όταν μια βαθιά αναπνοή γίνεται, γεγονός που υποδηλώνει την ανάπτυξη νέου ιστού.

Η ικανότητα των πνευμόνων να αναγεννηθούν, ενδεχομένως προκαλείται από την άσκηση. Όταν ο πνεύμονας αναπτύσσεται στο έμβρυο, η ελκτική δύναμη του διαφράγματος είναι ένα σημαντικό ερέθισμα για την αύξηση των πνευμόνων. 

Βιβλιογραφία

James P. Butler, associate professor, medicine, department of medicine, Harvard Medical School, Boston; Norman H. Edelman, M.D., professor, medicine, Stony Brook University, chief medical officer, American Lung Association; July 19, 2012, The New England Journal of Medicine

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τους πνεύμονες

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τους πνεύμονες

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Κοινό κρυολόγημα στα μωρά

Πόνος στο στήθος

Νόσος των Λεγεωναρίων

Χρήσιμες πληροφορίες για το σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας ενηλίκων

Σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας των νεογνών

Χρήσιμες πληροφορίες για την πνευμονίτιδα εξ υπερευαισθησίας

Πνευμονία από Pneumoystis Carinii

Βακτηριακή πνευμονία

Χρήσιμες πληροφορίες για την πνευμονία από μυκόπλασμα

Ιογενής πνευμονία

Χρήσιμες πληροφορίες για τη γρίπη

Άτυπη πνευμονία

Λοίμωξη από αναπνευστικό συγκυτιακό ιό

Πνευμονικό απόστημα

Ατελεκτασίες πνευμόνων

Αποφρακτική βρογχιολίτιδα με οργανούμενη πνευμονία

Χρήσιμες πληροφορίες για τις βρογχεκτασίες

Πνευμονία από εισρόφηση

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροSudoku για πνευματική διαύγεια
Επόμενο άρθροΥπνική παράλυση
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κρέμα βρώμης με καραμελωμένο αχλάδι

Κρέμα βρώμης με καραμελωμένο αχλάδι. Κρέμα βρώμης με γάλα αμυγδάλου, καραμελωμένο αχλάδι, αμύγδαλο φιλέ, κανέλα και σιρόπι σφενδάμου Κρέμα βρώμης με καραμελωμένο αχλάδι ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΓΙΑ 1...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ