Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΓηριατρικήΕκφύλιση ωχράς κηλίδας

Εκφύλιση ωχράς κηλίδας

Εκφύλιση ωχράς κηλίδας. Η ωχρά κηλίδα είναι υπεύθυνη για την κεντρική όραση και μας επιτρέπει να βλέπουμε με μεγάλη ευκρίνεια.

Η εκφύλιση ωχράς κηλίδας είναι, συνήθως, πάθηση των ηλικιωμένων

Η ωχρά κηλίδα είναι το κεντρικό τμήμα του αμφιβληστροειδή, ένα λεπτό στρώμα φωτοευαίσθητων νευρικών κυττάρων και ινών που βρίσκεται στο πίσω μέρος του οφθαλμού.

Ο αμφιβληστροειδής μετατρέπει το φωτεινό ερέθισμα σε νευρικό ερέθισμα το οποίο ο εγκέφαλός μας μπορεί και αντιλαμβάνεται σαν εικόνα.

Η ωχρά κηλίδα είναι υπεύθυνη για την κεντρική όραση και μας επιτρέπει να βλέπουμε με μεγάλη ευκρίνεια, έτσι, ώστε να αντιλαμβανόμαστε τις λεπτομέρειες της εικόνας. Για καθημερινές δραστηριότητες, όπως το διάβασμα, την οδήγηση, ακόμα και για την αναγνώριση προσώπων, είναι υπεύθυνη η ωχρά κηλίδα.

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, ICD-10 H35.3, είναι μία πάθηση του κεντρικού τμήματος του αμφιβληστροειδούς που συναντάται, συνήθως, σε άτομα της τρίτης ηλικίας.

Υπάρχουν δύο μορφές εκφύλισης της ωχράς κηλίδας

Ξηρή μορφή

Κεντρική  και προκαλεί  απώλεια της όρασης μέσω της απώλειας των φωτοϋποδοχέων (ραβδία και κωνία) στο κεντρικό τμήμα του ματιού.

Υγρή μορφή

Η νεοαγγειακή ή εξιδρωτική, η «υγρή» μορφή  προκαλεί  απώλεια της όρασης που οφείλεται στην ανώμαλη ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων (χοριοειδική νεοαγγειοποίηση) στο χοριοτριχοειδές, μέσω της μεμβράνης του Bruch και τελικά, οδηγεί σε διαρροή του αίματος και πρωτεϊνών κάτω από την ωχρά κηλίδα. Αιμορραγία, διαρροή, και ουλές από αυτά τα αιμοφόρα αγγεία τελικά προκαλούν ανεπανόρθωτες βλάβες στους φωτοϋποδοχείς και ταχεία απώλεια της όρασης αν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Μόνο περίπου 10% των ασθενών που πάσχουν από εκφύλιση της ωχράς κηλίδας έχουν την υγρού τύπου.

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας δεν είναι επώδυνη, και μπορεί να περάσει απαρατήρητη για κάποιο χρονικό διάστημα. 

Για να καταλάβουμε ποιος είναι ο αμφιβληστροειδής και ποια η λειτουργία του θα προσομοιάσουμε το ανθρώπινο μάτι με μία κλασική φωτογραφική μηχανή.

Ο αμφιβληστροειδής είναι η φωτοευαίσθητη επιφάνεια του ματιού κάτι αντίστοιχο του φιλμ, είναι δηλαδή το κομμάτι του ματιού που είναι υπεύθυνο να συλλαμβάνει την εικόνα και εν συνεχεία να την μεταδίδει στον εγκέφαλο. Εν αντιθέση με το φιλμ που έχει την ίδια ανάλυση σε όλη του την επιφάνεια ο αμφιβληστροειδής είναι πολύ ευαίσθητος κεντρικά και λιγότερο περιφερικά. Αυτό το κεντρικό τμήμα του αμφιβληστροειδούς ονομάζουμε ωχρά κηλίδα και αποτελεί το τμήμα που επηρεάζετε κατά την συγκεκριμένη πάθηση.


Ποια είναι τα συμπτώματα της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας;

Τα συμπτώματα είναι η θολή όραση, το κεντρικό σκότωμα (ο ασθενής βλέπει μόνιμα ένα σκοτεινό σημείο στο κέντρο) και η μεταμορφοψία (τα είδωλα μπορεί να εμφανίζονται μικρότερα ή μεγαλύτερα από όσο πραγματικά είναι, οι ασθενείς συχνά αναφέρουν ότι ευθείες γραμμές, όπως οι ορθοστάτες της πόρτας, ένα κάδρο ή άλλες επιφάνειες με ευθεία άκρα εμφανίζονται κυρτές).

Ο πίνακας Amsler είναι ένα ειδικό γράφημα το οποίο βοηθάει στην αυτοεξέταση στο σπίτι, εύκολο στη χρήση του. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στους ασθενείς με ξηρή μορφή οι οποίοι έχουν τον κίνδυνο σε ένα ποσοστό να μεταπέσουν στην υγρή μορφή.

Ποια είναι η θεραπευτική αντιμετώπιση

-Ξηρή μορφή ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας

Όσον αφορά την ξηρή μορφή της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς δεν υπάρχει τεκμηριωμένη επιστημονικά αντιμετώπιση. Θεωρητικά, η πρόσληψη συγκεκριμένων βιταμινών και ιχνοστοιχείων μπορεί να παίζει ρόλο στη διαδικασία της γήρανσης.

Πολλές βραχυπρόθεσμες μελέτες αλληλοσυγκρούονται ή δεν καταλήγουν πουθενά προσπαθώντας να καθορίσουν μια θεραπευτική σχέση. Το σημαντικό σε αυτή τη μορφή είναι ο τακτικός οφθαλμολογικός έλεγχος, ώστε η πιθανή μετάπτωση σε υγρή μορφή να διαγνωσθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Τα συμπληρώματα βιταμινών με υψηλές δόσεις αντιοξειδωτικών, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, έχουν προταθεί από το National Eye Institute και άλλους για να επιβραδύνουν την εξέλιξη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας ξηρού τύπου και, σε ορισμένους ασθενείς, να βελτιώσουν την οπτική οξύτητα. Ωστόσο, οι πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα της έρευνας των βλαστικών κυττάρων στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν οδηγήσει στην πρώτη δοκιμή ανθρώπινων εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων για ξηρή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η οποία αναφέρει θετικά αποτελέσματα.

-Υγρή μορφή ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας

Οι τρόποι αντιμετώπισης της υγρής μορφής της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς είναι:

  • Η φωτοπηξία με Laser

Με τη θερμότητα που δημιουργείται απο το Laser καίγονται τα παθολογικά νεοαγγεία εμποδίζοντας την εξέλιξη της νόσου.

Το μειονέκτημα της μεθόδου είναι ότι καταστρέφει και τον γειτονικό υγιή αμφιβληστροειδή και ότι δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν τα νεοαγγεία βρίσκονται κάτω από το κέντρο της ωχράς κηλίδος.

Το ποσοστό υποτροπής της νόσου είναι μεγάλο (κυμαίνεται σε επιτυχώς θεραπευμένα μάτια πάνω από 50% σε διάρκεια 3 ετών).

  • Η φωτοδυναμική θεραπεία

Μια φωτοευαίσθητη ουσία χορηγείται ενδοφλέβια και κατακρατείται εκλεκτικά από τα παθολογικά νεοαγγεία. Με ειδικό Laser ενεργοποιείται και προκαλώντας θρόμβωση στα νεοαγγεία, τα καταστρέφει χωρίς να επηρεάζει τον παρακείμενο υγιή ιστό.

  • Η τελευταία ελπιδοφόρα εξέλιξη στην αντιμετώπιση της υγρής μορφής της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας είναι η ενδοϋαλοειδική έγχυση (ένεση στο εσωτερικό του ματιού) αντιαγγειογενετικών παραγόντων.

Πρόκειται για φάρμακα που δεσμεύουν τον VEGF (Vascular Endothelial Growth Factor) την ουσία δηλαδή που προάγει την ανάπτυξη νεοαγγείων.

Το αρχικό θεραπευτικό σχήμα που εφαρμόζεται είναι μια ένεση το μήνα για το πρώτο τρίμηνο. Μετά την εκτίμηση του αποτελέσματος ο γιατρός αποφασίζει πόσες ακόμη εγχύσεις θα χρειαστούν. Με τις ενδοϋαλοειδικές ενέσεις επιτυγχάνεται σταθεροποίηση της όρασης σε μεγάλο ποσοστό ή ακόμη και βελτίωση σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά και σε άλλους επιδείνωση.

Εξεταστείτε μόνοι σας στο σπίτι για την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

Εξέταση με πίνακα Amsler

Οδηγίες:

1.             Φορέστε τα γυαλιά ή τους φακούς που φοράτε, συνήθως, για διάβασμα.

2.             Τοποθετήστε τον πίνακα στο ύψος των ματιών σας, σε χώρο με άπλετο φως και σε απόσταση ανάγνωσης 30-40 εκατοστών.

3.             Καλύψτε το ένα μάτι με το ένα χέρι χωρίς να το πιέζετε και συγκεντρώστε το βλέμμα σας με το άλλο μάτι στην άσπρη ή την μαύρη κουκίδα που βρίσκεται στο κέντρο της επιφάνειας.

4.             Επαναλάβετε τον έλεγχο με το άλλο μάτι.

Αποτέλεσμα:

Είναι θετικό το τεστ για εκφύλιση της ωχράς κηλίδας αν βλέπετε τις γραμμές παραμορφωμένες, καμπυλωτές ή μπερδεμένες μεταξύ τους όπως για παράδειγμα στην παρακάτω εικόνα…

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τα μάτια

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τα μάτια

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Αφλιβερσέπτη

Τροφές που βλάπτουν την όραση

Διάγνωση ασθενειών από τα μάτια

Οπτική τομογραφία συνοχής

Η νυκταλωπία

Προστατέψτε τα μάτια σας

Βιταμίνες για τα μάτια

Υγεία των ματιών

Μήπως βλέπετε μυγάκια και λάμψεις;

Ranibizumab κατά της τύφλωσης

Εκφύλιση ωχράς κηλίδας

Βιονική όραση

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροScrophularia nodosa
Επόμενο άρθροΠροστατίτιδα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19. Οι κυριότερες είναι οι καρδιoαγγειακές επιπλοκές, οι θρομβώσεις και η θρομβοπενία. Επιμέλεια παρουσίασης  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ