Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΠώς οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν τις ημικρανίες

Πώς οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν τις ημικρανίες

Πώς οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν τις ημικρανίες. Οι εγκέφαλοι μερικών ανθρώπων είναι πιο ευάλωτοι στα εξωτερικά ερεθίσματα.

Πονοκεφάλους και ημικρανίες προκαλούν οι αστραπές και βροντές

Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Cephalalgia από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι ο συσχετισμός ισχύει για όσους βρίσκονται σε ακτίνα έως 40 χιλιομέτρων από την περιοχή των αστραπών και των κεραυνών.

Μάλιστα, όσοι άνθρωποι υποφέρουν από χρόνιους πόνους στο κεφάλι, φαίνεται να επηρεάζονται ακόμη περισσότερο, καθώς τις ημέρες με τα παραπάνω καιρικά φαινόμενα τα συμπτώματα πονοκεφάλου αυξάνονται κατά 31% και της ημικρανίας κατά 28%.

Οι ακριβείς μηχανισμοί πίσω από τη σχέση παραμένουν άγνωστοι. Θεωρείται πιθανό ότι οι ηλεκτρικές αλλαγές στον αέρα λόγω των αστραπών προκαλούν μεταβολές στο ηλεκτρικό δυναμικό του εγκεφάλου. Τα χαμηλής συχνότητας ηλεκτρομαγνητικά κύματα, που δημιουργούνται όταν οι κεραυνοί πέφτουν στο έδαφος, προκαλούν ένα μαγνητικό πεδίο, που με τη σειρά του ίσως έχει τη δύναμη να επηρεάζει την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου, με τελικό αποτέλεσμα τον πόνο. Παράλληλα, οι αστραπές αυξάνουν το όζον και μπορεί να απελευθερώνουν άλλες ανόργανες και οργανικές ουσίες που πιθανώς, επίσης, οδηγούν σε πονοκεφάλους.

Οι ερευνητές ζήτησαν από μια ομάδα εθελοντών να καταγράφουν αναλυτικά σε ημερολόγιο τους πονοκεφάλους για διάστημα έως έξι μηνών και να συγκρίνουν τις αυξομειώσεις των πόνων με τις καιρικές συνθήκες κάθε μέρας. Αν και διάφορες άλλες μετεωρολογικές συνθήκες, όπως η βαρομετρική πίεση, ο άνεμος, η θερμοκρασία και η υγρασία, φαίνεται να επηρεάζουν τους πονοκεφάλους, οι αστραπές είναι, επίσης, ένας σημαντικός παράγων. Χρησιμοποιώντας μαθηματικά μοντέλα, οι ερευνητές βρήκαν ότι οι αστραπές αυξάνουν τους πονοκεφάλους κατά 19%, ακόμα κι αν ληφθούν υπόψη άλλοι μετεωρολογικοί παράγοντες, πράγμα που δείχνει,  ότι από μόνες τους οι αστραπές επιδρούν στον πονοκέφαλο. Ιδίως, οι αστραπές με αρνητικό ηλεκτρικό φορτίο φαίνεται να αυξάνουν περισσότερο τους πόνους.

Αρκετοί επιστήμονες πιστεύουν ότι οι εγκέφαλοι μερικών ανθρώπων είναι πιο ευάλωτοι στα εξωτερικά ερεθίσματα (τροφές, φώτα, ήχοι κ.α.) και αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει και την επίδραση των αστραπών.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις ημικρανίες

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις ημικρανίες

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Τα καλύτερα για τις ημικρανίες

Συσκευή που προλαμβάνει τις ημικρανίες

Τι είναι η ημικρανία;

Από τι πυροδοτούνται οι ημικρανίες;

Το καλύτερο ρόφημα για τον πονοκέφαλο

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ