Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΙατρικά θέματαGadgetsΘεραπεία για τη δύσκολη επιληψία

Θεραπεία για τη δύσκολη επιληψία

Θεραπεία για τη δύσκολη, στον έλεγχο, επιληψία. Θεραπεία για τη φαρμακοανθεκτική επιληψία με εξειδικευμένες διαφορετικές μεθόδους. 

Οι περισσότεροι ασθενείς που πάσχουν από επιληψία μπορούν να θεραπευτούν με επιτυχία ακολουθώντας θεραπευτική αγωγή με ένα ή περισσότερα φάρμακα Μολαταύτα το ένα τρίτο των ατόμων με επιληψία δεν μπορούν να θεραπευτούν αποτελεσματικά με αυτό τον τρόπο.  Λόγω του ότι τα φάρμακα είναι η πρώτη θεραπευτική αγωγή που δοκιμάζεται από τους ιατρούς, τα άτομα αυτά θεωρείται ότι πάσχουν από επιληψία που δεν ελέγχεται με τα φάρμακα ή «δύσκολη στον έλεγχο επιληψία» ή «φαρμακοανθεκτική επιληψία».

Όταν έχουν δοκιμασθεί με σωστό τρόπο τουλάχιστον δύο ή τρία από τα σημαντικότερα αντιεπιληπτικά φάρμακα, ο ιατρός καταφεύγει σε άλλες θεραπευτικές λύσεις, όπως ο πνευμονογαστρικός ερεθιστής, η χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο ή η κετογενική δίαιτα.

Η θεραπεία με το διεγέρτη του πνευμονογαστρικού νεύρου (VNS Therapy-Vagus Nerve Stimulation) που εφαρμόζεται και στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, αλλά και σε άλλα Νοσοκομεία πια, παρέχει αποτελεσματικό έλεγχο των κρίσεων σε πολλούς ασθενείς με ελάχιστες παρενέργειες σε όλες τις περιπτώσεις.

Πώς λειτουργεί:

Στην θεραπεία με το διεγέρτη του πνευμονογαστρικού νεύρου χρησιμοποιείται μια μικρή συσκευή η οποία στέλνει ηλεκτρικούς παλμούς στο αριστερό πνευμονογαστρικό νεύρο.  Όντας το πνευμονογαστρικό νεύρο ένας σημαντικότατος σύνδεσμος επικοινωνίας του εγκεφάλου με το σώμα, το VNS λειτουργεί βοηθώντας στην πρόληψη των ηλεκτρικών ανωμαλιών στο εγκέφαλο που προκαλούν τις κρίσεις.

Πώς τοποθετείται

Συνήθως, γίνεται με γενική αναισθησία και γι’ αυτό χρειάζεται μια σύντομη παραμονή στο νοσοκομείο.

Τι είναι η διέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου

Η θεραπεία ή VNS Therapy® ή Vagus Nerve Stimulation ή διέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου είναι συμπληρωματική θεραπεία για ενήλικες και παιδιά 4 ετών και άνω. Έχει εγκριθεί για τη θεραπεία εστιακών ή μερικών κρίσεων που δεν ανταποκρίνονται στα αντιεπιληπτικά φάρμακα και ονομάζεται επιληψία ανθεκτική στα φάρμακα ή ανθεκτική επιληψία.

Η διέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου (VNS) μπορεί να αποτρέψει ή να μειώσει τις κρίσεις στέλνοντας τακτικά, ήπιους παλμούς ηλεκτρικής ενέργειας στον εγκέφαλο μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου.

Η θεραπεία αποτελείται από μια συσκευή που εμφυτεύεται κάτω από το δέρμα στην αριστερή περιοχή του θώρακα. Ένα ηλεκτρόδιο ή σύρμα συνδέεται στη συσκευή γεννήτριας και τοποθετείται κάτω από το δέρμα. Το σύρμα είναι προσκολλημένο ή τυλιγμένο γύρω από το πνευμονογαστρικό νεύρο στο λαιμό.

Η συσκευή προγραμματίζεται στο εξωτερικό ιατρείο για να παρέχει παλμούς ή διέγερση σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Εάν ένας ασθενής γνωρίζει πότε συμβαίνει μια κρίση, μπορεί να σύρει έναν μαγνήτη πάνω από τη γεννήτρια στην αριστερή περιοχή του θώρακα για να στείλει μια επιπλέον έκρηξη διέγερσης στον εγκέφαλο. Σε μερικούς ανθρώπους, αυτό μπορεί να βοηθήσει να σταματήσουν οι επιληπτικές κρίσεις.

Πώς λειτουργεί η διέγερση πνευμονογαστρικού νεύρου

Η διέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου είναι ένας τύπος νευροτροποποίησης. Έχει σχεδιαστεί για να αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας των εγκεφαλικών κυττάρων δίνοντας ηλεκτρική διέγερση σε ορισμένες περιοχές που εμπλέκονται σε επιληπτικές κρίσεις.

Το πνευμονογαστρικό νεύρο είναι μέρος του αυτόνομου νευρικού συστήματος, το οποίο ελέγχει τις λειτουργίες του σώματος που δεν είναι υπό εκούσιο έλεγχο (όπως ο καρδιακός ρυθμός και η αναπνοή). Το πνευμονογαστρικό νεύρο στέλνει πληροφορίες από τον εγκέφαλο σε άλλες περιοχές του σώματος. Μεταφέρει, επίσης, πληροφορίες από το σώμα στον εγκέφαλο.

Η διέγερση πνευμονογαστρικού νεύρου μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των επιληπτικών κρίσεων με:

Αύξηση της ροής του αίματος σε βασικές περιοχές του εγκεφάλου

Αύξηση των επιπέδων ορισμένων εγκεφαλικών ουσιών (που ονομάζονται νευροδιαβιβαστές) που είναι σημαντικές για τον έλεγχο των επιληπτικών κρίσεων

Αλλαγή προτύπων ΗΕΓ (ηλεκτροεγκεφαλογράφημα) κατά τη διάρκεια μιας κρίσης
και 8 στα 10 άτομα με επιληψία μπορεί να έχουν αύξηση στον καρδιακό ρυθμό πριν από μια κρίση.

Αυτή η θεραπεία δεν θεραπεύει την επιληψία. Έχει σχεδιαστεί για να βοηθά στον έλεγχο των επιληπτικών κρίσεων μειώνοντας τον αριθμό και τη σοβαρότητα των κρίσεων.

Αρχικά, τα άτομα με τη θεραπεία VNS έχουν μέση μείωση των κρίσεων κατά 28% τους πρώτους 3 μήνες. Οι επιληπτικές κρίσεις μειώνονται κατά 36% μετά από 6 μήνες, 58% μετά από 4 χρόνια και 75% κατά 10 χρόνια μετά την τοποθέτηση του VNS. 8 στα 10 άτομα έχουν βελτιωμένη ποιότητα ζωής. Περίπου 6 στους 10 αναφέρουν λιγότερη ανησυχία για τις επιληπτικές κρίσεις και βελτιωμένη εγρήγορση. Οι μισοί άνθρωποι αναφέρουν ότι οι κρίσεις τους είναι λιγότερο σοβαρές.

Πότε χρησιμοποιείται η διέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου;

Η θεραπεία VNS χρησιμοποιείται για άτομα με ανθεκτική στα φάρμακα επιληψία. Αυτό σημαίνει ότι οι κρίσεις δεν ελέγχονται μετά από δοκιμή τουλάχιστον 2 κατάλληλων αντισπασμωδικών φαρμάκων.

Είναι μια συμπληρωματική θεραπεία, που σημαίνει ότι χρησιμοποιείται επιπλέον σε φάρμακα κατά της κρίσης. Για μερικούς ανθρώπους, όταν η θεραπεία VNS λειτουργεί καλά, η δόση ή η χρήση ενός αντισπασμασμωδικού φαρμάκου μπορεί να μειωθεί.

Η θεραπεία VNS χρησιμοποιείται, συνήθως, εάν ένα άτομο δεν μπορεί να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση επιληψίας ή εάν η χειρουργική επέμβαση δεν έχει αποτέλεσμα. Η θεραπεία VNS δε θα βοηθήσει τις κρίσεις που δεν είναι επιληπτικές και δε σχετίζονται με την ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο. Ενδείκνυται, κυρίως, για τις εστιακές κρίσεις, αλλά και σε ορισμένους τύπους γενικευμένων κρίσεων, όπως το σύνδρομο Lennox Gastaut.

Μεταξύ των πρώιμων επιληψιών εμφανίζεται το σύνδρομο Lennox-Gastaut, το οποίο χαρακτηρίζεται από συχνές και ετερογενείς κρίσεις και μεταβλητή διανοητική αναπηρία. Το σύνδρομο Lennox-Gastaut είναι μια πολύ σοβαρή μορφή επιληψίας που, συνήθως, αρχίζει κατά την παιδική ηλικία, μεταξύ 2 και 6 ετών ζωής.

Είναι σημαντικό να αποκαλυφθεί αν άλλοι παράγοντες μπορεί να επηρεάζουν τις επιληπτικές κρίσεις και να αντιμετωπιστούν πρώτα, όπως για παράδειγμα, εάν ένα άτομο δυσκολεύεται να πάρει τα αντιεπιληπτικά φάρμακα ή έχει άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής που επηρεάζουν τις επιληπτικές κρίσεις.

Υπάρχουν άλλα προβλήματα υγείας που επηρεάζονται από τη διέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου;

Άτομα με σοβαρό άσθμα ή άλλα αναπνευστικά προβλήματα, υπνική άπνοια ή κάποια καρδιακά προβλήματα καλύτερα να μη χρησιμοποιούν τη διέγερση πνευμονογαστρικού νεύρου.

Επίσης, τα άτομα με μόνο ένα πνευμονογαστρικό νεύρο δεν είναι καλοί υποψήφιοι για θεραπεία VNS.

Τα άτομα που έχουν μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό (αρρυθμίες) ή χαμηλό καρδιακό ρυθμό (βραδυκαρδία) δε θα πρέπει να χρησιμοποιούν σα θεραπεία της επιληψίας τη διέγερση πνευμονογαστρικού νεύρου, ιδιαίτερα, με τις αυτόματες νεότερες συσκευές.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τις επιληπτικές κρίσεις

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τις επιληπτικές κρίσεις

https://www.emedishop.gr/Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι %CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BB%CE%B7%CF%88%CE%AF%CE%B12-1024x576.jpg

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Επιληψία του κροταφικού λοβού

Κροταφική επιληψία

Επιληπτικές κρίσεις στον ύπνο

Εμφυτεύματα εγκεφάλου για την θεραπεία της επιληψίας

Κετογενική δίαιτα

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19. Οι κυριότερες είναι οι καρδιoαγγειακές επιπλοκές, οι θρομβώσεις και η θρομβοπενία. Επιμέλεια παρουσίασης  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ