Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιαγνωστικές εξετάσειςΔιαφοροδιάγνωση πλευριτικών συλλογών με PET/CT scan

Διαφοροδιάγνωση πλευριτικών συλλογών με PET/CT scan

Η διαφοροδιάγνωση πλευριτικών συλλογών με PET/CT scan μπορεί να διαφοροποιεί τις κακοήθεις από τις καλοήθεις πλευριτικές συλλογές σε NSCLC;

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

NSCLC ή Non-small cell lung cancer ή Μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα

Διαφοροδιάγνωση πλευριτικών συλλογών με PET/CT scan
To PET/CT scan-Positron Emission Tomography – Computed Tomography μπορεί να διαφοροποιεί τις κακοήθεις από τις καλοήθεις πλευριτικές συλλογές σε NSCLC (μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα);
Σε μια μελέτη έγινε ανάλυση των F-18 FDG PET/CT εικόνων από 33 ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα και υπεζωκοτική συλλογή υγρού. 
Χρησιμοποιήθηκαν 2  παράμετροι για τη διαφοροποίηση των καλοήθων και κακοήθων πλευριτικών συλλογών: 
i) η ποσοτική παράμετρος, δηλαδή, η μέγιστη τυποποιημένη τιμή πρόσληψης (SUV maximum standardized uptake value της συλλογής υπεζωκότα και σύγκριση με τα ποσοστά των άλλων παθολογικών προσλήψεων: αορτής (L/Ao), παρεγκεφαλίδας (L/CBL), ήπατος (L/ Liv), μη ορατών βλαβών (L/NL), και του πρωτοπαθούς καρκίνου του πνεύμονα (L/Prim)) και 
ii) παράμετρος που καθορίζεται από το PET και την αξονική τομογραφία (πρόσληψη στην πλευριτική περιοχή, μονάδα Hounsfield, το μέγεθος και η μορφολογία της συμπαγούς ανωμαλίας).
Το αποτέλεσμα ήταν ότι οι κακοήθεις υπεζωκοτικές συλλογές έδειξαν σημαντικά υψηλότερες τιμές L/ Prim από τις καλοήθεις υπεζωκοτικές συλλογές. Η παρουσία της υπεζωκοτικής ανωμαλίας στην αξονική τομογραφία και η υπεζωκοτική πρόσληψη στις PET εικόνες ήταν πιο συχνή σε περιπτώσεις κακοήθους υπεζωκοτικής νόσου. 
Αυτές οι παράμετροι μπορούν να διαφοροποιήσουν τις καλοήθεις και τις κακοήθεις υπεζωκοτικές συλλογές, σύμφωνα με τις αναλύσεις του PET/CT (ROC) receiver operating characteristic. Δεν παρατηρήθηκαν στατιστικές διαφορές μεταξύ L/Prim, της υπεζωκοτικής ανωμαλίας στη CT και της υπεζωκοτικής πρόσληψης στην περιοχή στις PET εικόνες. 
Η ανώμαλη υπεζωκοτική πρόσληψη  στις PET εικόνες ήταν η πιο ακριβής μέθοδος προσδιορισμού της κακοήθους πλευριτικής συλλογής, όπως, προέκυψε από την ανάλυση των εικόνων.
Άρα, τα αποτελέσματά  δείχνουν, ότι η F-18 FDG PET/CT μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μια αξιόπιστη και μη επεμβατική μέθοδος για τη διαφοροποίηση των καλοήθων και κακοήθων συλλογών υπεζωκότα σε ασθενείς με NSCLC, αλλά είναι επικίνδυνη εξέταση γιατί έχει ραδιενέργεια και απαιτείται σωστή διάγνωση και σωστή συσχέτιση με το ιστορικό και την κλινική εκτίμηση του ασθενούς.
Οι παρενέργειες του PET CT SCAN

Το PET CT (Positron Emission Tomography – Computed Tomography) είναι μια ιατρική τεχνική απεικόνισης που συνδυάζει τη χρήση ραδιενεργών ανιχνευτών με αξονικές τομογραφίες για την παραγωγή λεπτομερών εικόνων των εσωτερικών δομών του σώματος. Οι αξονικές τομογραφίες PET συνοδεύονται από ορισμένους κινδύνους και πιθανές παρενέργειες:

1. Αλλεργικές αντιδράσεις: Ορισμένοι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν αλλεργική αντίδραση στον ραδιενεργό ιχνηθέτη που χρησιμοποιείται στις σαρώσεις PET CT. Τα συμπτώματα είναι κνησμός, κνίδωση και δύσπνοια. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστεί μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση, γνωστή ως αναφυλαξία, η οποία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή.

2. Έκθεση σε ακτινοβολία: Οι τομογραφίες PET περιλαμβάνουν τη χρήση ακτινοβολίας και ραδιενέργειας, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου και άλλων προβλημάτων υγείας με την πάροδο του χρόνου.

3. Ναυτία: Η ναυτία είναι μια συχνή παρενέργεια των σαρώσεων PET-CT, ιδιαίτερα όταν οι ασθενείς λαμβάνουν σκιαγραφικό υλικό.

4. Πονοκέφαλος: Οι πονοκέφαλοι είναι μια συχνή παρενέργεια των τομογραφιών PET CT.

5. Ζάλη: Μερικοί ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν ζαλάδα μετά από αξονική τομογραφία PET.

6. Πόνος ή ενόχληση: Μερικοί ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν πόνο ή ενόχληση στο σημείο της ένεσης ή σε άλλα μέρη του σώματος κατά τη διάρκεια ή μετά τη σάρωση PET CT.

7. Ανακριβή αποτελέσματα: Σε άτομα με διαβήτη των οποίων τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ή τα επίπεδα ινσουλίνης δε βρίσκονται στο σωστό εύρος κατά τη διάρκεια της εξέτασης, η διαγνωστική αξία της εξέτασης υποβιβάζεται σημαντικά γιατί ο ραδιενεργός ανιχνευτής είναι συνδεδεμένος με φλουδεοξυγλυκόζη ή ¹⁸F που είναι ένα ανάλογο γλυκόζης που συγκεντρώνεται σε κύτταρα που βασίζονται στη γλυκόζη ως πηγή ενέργειας ή σε κύτταρα των οποίων η εξάρτηση από τη γλυκόζη αυξάνεται υπό παθοφυσιολογικές συνθήκες. Η φλουδεοξυγλυκόζη ¹⁸F χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση του μεταβολισμού της γλυκόζης. Είναι ένα ραδιοφάρμακο που εκπέμπει ποζιτρόνια και χρησιμοποιείται για διαγνωστικούς σκοπούς σε συνδυασμό με την τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET).

8. Βλάβες σε ιστούς: Το σκιαγραφικό που χρησιμοποιείται στο PET CT SCAN μποεί να προκαλέσει βλάβες σε ιστούς και όργανα, όπως οι νεφροί το ήπαρ, καρδιά και σε ιστούς που δεν έχουν καλή λεμφική παροχέτευση, όπως μετά από χειρουργικές επεμβάσεις, λεμφαδενεκτομές κ.ά.

Οι αξονικές τομογραφίες PET συνοδεύονται από ορισμένους κινδύνους και πιθανές παρενέργειες. Είναι σημαντικό να συζητήσετε αυτούς τους κινδύνους με το γιατρό σας πριν υποβληθείτε σε αξονική τομογραφία PET.

Βιβλιογραφία
Bum Soo Kima, In Joo Kima,b, Seong-Jang Kima,b, Kyoungjune Paka, Keunyoung KimaF-18 FDG PET/CT differentiates malignant and benign pleural disease in NSCLC, aDepartment of Nuclear Medicine, bMedical Research Institute, Pusan National University School of Medicine, Busan, Republic of Korea
Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι pet-ct-.jpg
Διαβάστε, επίσης,
Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ