Ιγμορίτιδα. Ιγμορίτιδα είναι η φλεγμονή του βλεννογόνου των ιγμορείων από λοιμώξεις αναπνευστικού και οφείλεται σε ιούς, βακτήρια και μύκητες
Ιγμορίτιδα
Τα ιγμόρεια είναι αεροφόρες κοιλότητες που ευρίσκονται μέσα στην άνω γνάθο και καλύπτονται από τον ίδιο βλεννογόνο που καλύπτεται και το εσωτερικό της μύτης και συγκοινωνούν με την μύτη με μικρά σωληνάκια.
Τα ιγμόρεια, όπως και οι μετωπιαίοι κόλποι, παράγουν συνεχώς βλέννα η οποία παροχετεύεται προς τη μύτη υγραίνοντας και καθαρίζοντας την περιοχή, για να κατέβει τελικά, συμπαρασύροντας τα σωματίδια της σκόνης και διάφορα μικρόβια, προς το στομάχι, όπου θα καταστραφούν.
Ιγμορίτιδα, ICD-10 J01, J32, είναι η φλεγμονή του βλεννογόνου των ιγμορείων.
Τις περισσότερες φορές η ιγμορίτιδα είναι λοίμωξη που συνοδεύει ή ακολουθεί γενικότερες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού και συνήθως, οφείλεται σε ιούς, βακτήρια και μύκητες
Οι ιγμορίτιδες που οφείλονται σε μικρόβια είναι σπανιότερες, σοβαρότερες και διαρκούν πολύ περισσότερο.
Τέλος η ιγμορίτιδα που επιμένει παρά την αγωγή, μπορεί να οφείλεται σε αλλεργία.
Συμπτώματα και σημεία ιγμορίτιδας
-Μπούκωμα στη μύτη
-Πυώδης έκκριση
-Πόνος στο μέτωπο, στις παρειές και γύρω από τα μάτια
-Οπισθορρινικές εκκρίσεις
-Βήχας
-Υποσµία ή ανοσµία, επειδή η µύτη είναι «µπουκωµένη» και ο αέρας δε φθάνει στο οσφρητικό επιθήλιο
-Κακουχία
Διάγνωση ιγμορίτιδας
-Γίνεται με εξέταση της μύτης κλινικά και με ενδοσκόπηση, με ενδοσκόπιο που μπαίνει στο ρουθούνι και δίνει λεπτομερή εικόνα του εσωτερικού της ρινικής κοιλότητας
-Ακτινογραφία ιγμορείων (Face+Profil)
Ομάδες υψηλού κινδύνου για ιγμορίτιδα
- Άτομα με αλλεργική ρινίτιδα
- Άτομα με ανατομικές ανωμαλίες που προκαλούν απόφραξη της μύτης π.χ σκολίωση ρινικού διαφράγματος, πολύποδες κ.ά.
- Άτομα που εκτίθενται συχνά σε λοιμώξεις, όπως δάσκαλοι, ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό
- Καπνιστές
Θεραπεία ιγμορίτιδας
–Αποσυμφορητικά σπρέι και πλύσεις μύτης με φυσιολογικό ορό, για αποβολή των εκκρίσεων από την ρινική κοιλότητα. Η χρήση των διάφορων αποσυμφορητικών πρέπει να γίνεται με προσοχή, κυρίως, από άτομα που πάσχουν από υπέρταση, αρρυθμίες και γλαύκωμα.
–Το πιο σημαντικό είναι να πίνει ο ασθενής πολλά υγρά, τα οποία βοηθούν να αραιώσουν τις εκκρίσεις στη μύτη και το ιγμόρειο και ενθαρρύνουν την παροχέτευση. Οι ζεστές σούπες και οι πικάντικες τροφές, επίσης, βοηθούν.
-Ανύψωση της κεφαλής κατά τον ύπνο, για την καλύτερη παροχέτευση των κόλπων.
–Επίσης, τα αλατούχα σπρέι για την μύτη ή και οι πλύσεις με αλατόνερο πολλές φορές την ημέρα είναι αποτελεσματικά.
–Η εφύγρανση της ατμόσφαιρας, επίσης, βοηθά. Η προτιμότερη μέθοδος είναι να βρέχει κάποιος ένα πανί με ζεστό νερό, να το κρατά πάνω στη μύτη και το στόμα και να εισπνέει ζεστό υγρό αέρα. Μια άλλη προσέγγιση είναι να χρησιμοποιείται φορητός υγραντήρας με μπαταρίες που απελευθερώνει υγρό αέρα μέσω μιας μάσκας στη μύτη και το στόμα. Αν χρησιμοποιείτε υγραντήρα ή εξαερωτή πρέπει να καθαρίζετε το εξάρτημα καθημερινά και να το γεμίζεται με καθαρό νερό για να προλάβετε την ανάπτυξη αλλεργιογόνων μυκήτων.
–Κατά τη διάρκεια προσβολής των ιγμορείων, αποφύγετε τα αλκοολούχα ποτά, γιατί αυξάνουν το οίδημα στη ρινική οδό και τα ιγμόρεια. Τα αεροπορικά ταξίδια μπορούν, επίσης, να επιδεινώσουν την κατάσταση. Αν χρησιμοποιείτε κάποιο αποσυμφορητικό – από το στόμα ή ρινικό σπρέι- περιορίστε τη θεραπεία στις τρεις ημέρες, μήπως και δημιουργήσετε νέα αντίδραση, που θα χειροτερέψει τη φλεγμονή.
–Αν η φλεγμονή φαίνεται χρόνια και επιμένει παρά τη δεκαήμερη θεραπεία με αντιβιοτικά, μπορεί να είναι αλλεργικής αιτιολογίας και σημαντική ανακούφιση μπορεί να φέρει η χρήση εισπνεόμενου ρινικού στεροειδούς.
–Αναλγητικά, αντιπυρετικά και αντιφλεγμονώδη, για ανακούφιση από τα ενοχλητικά συμπτώματα.
–Αποφυγή καπνίσματος
–Αντιβιοτική θεραπεία για περισσότερο από 10 ημέρες. Ανάλογα µε το σκεύασµα και την ουσία της αντιβίωσης, ο ασθενής µπορεί να την πάρει για διάστηµα από 7 έως 14 ηµέρες. Τα αντιβιοτικά που χρησιµοποιούνται είναι η αµοξυκιλλίνη/κλαβουλανικό οξύ, 2ης γενιάς κεφαλοσπορίνες, κλαριθροµυκίνη ή άλλη µακρολίδη+/-µετρονιδαζόλη (ιδίως, σε χρόνιες ιγμορίτιδες), σπανιότερα κινολόνες. Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι τα αντιβιοτικά, πλέον στις περισσότερες περιπτώσεις ιγμορίτιδας, πρέπει να χορηγούνται μόνο όταν τα συμπτώματα επιμένουν για πάνω από 10 ημέρες. Να χρησιμοποιείτε φυσικά αντιβιοτικά.
Πατήστε, εδώ, για να διαβάσετε για την αµοξυκιλλίνη μεκλαβουλανικό οξύ και της παρενέργειές της
Πατήστε, εδώ, για να διαβάσετε για τις κεφαλοσπορίνες 2ης γενιάς και τις παρενέργειές της
Πατήστε, εδώ, για να διαβάσετε για την κλαριθρομυκίνη και τις παρενέργειές της
Πατήστε, εδώ, για να διαβάσετε για τη μετρονιδαζόλη και τις παρενέργειές της
Χρόνια ιγμορίτιδα
Υπάρχει ένα ποσοστό περιστατικών που θα χρειαστεί επανάληψη αντιβιοτικής αγωγής ή μεγαλύτερης διάρκειας θεραπεία.
Τέλος λίγοι ασθενείς θα χρειαστούν χειρουργική αντιμετώπιση με ενδοσκόπιο μέσω της μύτης και διεγχειρητική πλοήγηση, για παροχέτευση των ιγμορείων. Με τον τρόπο αυτό κατά τη διάρκεια της εγχείρησης, η τεχνολογία προβάλλει τη θέση του εργαλείου του χειρουργού και έτσι αυξάνεται η ασφάλεια κα η αποτελεσματικότητα.
Με την ενδοσκοπική χειρουργική αντιμετωπίζονται και άλλες παθήσεις πέρα από τα όρια της μύτης:
–Ελλείμματα βάσης κρανίου, που προκαλούν ρινόρροια εγκεφαλονωτιαίου υγρού.
-Επίσης, σε συνεργασία με τους οφθαλμίατρους αντιμετωπίζονται μέσα από τη μύτη παθήσεις, όπως όγκοι του οφθαλμικού κόγχου, εξόφθαλμος από παθήσεις θυρεοειδούς και αποφράξεις της αποχέτευσης των δακρύων.
-Επίσης, σε συνεργασία με τους νευροχειρουργούς αφαιρούνται μέσω της μύτης όγκοι εγκεφάλου και όγκοι της βάσεως κρανίου.
Υψηλής Ποιότητας Συμπλήρωμα Διατροφής για την ιγμορίτιδα
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε το υψηλής ποιότητας συμπλήρωμα διατροφής για την ιγμορίτιδα
Τα κατάλληλα προϊόντα για την ιγμορίτιδα
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα προϊόντα για την ιγμορίτιδα
Διαβάστε, επίσης,
Η ιγμορίτιδα θεραπεύεται με πεπτικά ένζυμα
Μείγμα για εισπνοές στην ιγμορίτιδα
www.emedi.gr