Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΓυναικολογίαΤι να διαλέξετε καισαρική ή φυσιολογικό τοκετό;

Τι να διαλέξετε καισαρική ή φυσιολογικό τοκετό;

Τι να διαλέξετε καισαρική ή φυσιολογικό τοκετό; Πότε πρέπει να γίνεται φυσιολογικός τοκετός και πότε καισαρική τομή.

Η καισαρική τομή

Τοκετός με καισαρική τομή είναι όταν η γέννηση γίνεται διαμέσου των κοιλιακών τοιχωμάτων. Αναφορές σε καισαρικές τομές υπάρχουν στην Αίγυπτο χρονολογούμενες από το 3000 π.Χ. Στη μυθολογία αναφέρεται η γέννηση του Δία από τον μηρό του Κρόνου με τομή.

Τα τελευταία χρόνια η πρόοδος της επιστήμης κατέστησε την καισαρική τομή μια ασφαλή λύση για τη γέννηση υγιών παιδιών, χωρίς να κινδυνεύει η ζωή της γυναίκας.

Η συχνότητα της καισαρικής τομής αυξάνει τα τελευταία χρόνια και έχει φτάσει στο 29%, μπορεί και περισσότερο. Οι λόγοι είναι πολλοί, με σημαντικότερο, την απαίτηση των γονέων για υγιή νεογνά και γυναίκες, χωρίς προβλήματα μετά την γέννηση των παιδιών τους. Έχει αυξηθεί η ηλικία που τα ζευγάρια αποκτούν το πρώτο τους παιδί και έχει μειωθεί ο αριθμός που αποκτούν συνολικά κάποιο.  Επίσης, έχει αυξηθεί πολύ το ποσοστό των κυήσεων που επιτυγχάνονται με μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Σε κάποιες περιπτώσεις η καισαρική είναι υποχρεωτική.

Καισαρική πρέπει να γίνει:

– Όταν έχουμε εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου
– Όταν έχουμε δίδυμα ή τρίδυμα
– Όταν υπάρχουν προβλήματα στον πλακούντα ή προηγούμενες καισαρικές 
– Όταν υπάρχει πραγματική δυσκολία διόδου του παιδιού από το γεννητικό σύστημα της γυναίκας (π.χ όταν υπάρχει πραγματική δυσαναλογία του μεγέθους του κεφαλιού του παιδιού και της λεκάνης της γυναίκας) 
– Σε περίπτωση που παρατηρηθεί οποιαδήποτε επιπλοκή κατά τη διάρκεια της γέννας 

Οι ενδείξεις αυτές είναι: αποτυχία δοκιμασίας τοκετού (δυστοκία), ανώμαλες θέσεις του εμβρύου, πολύδυμος κύηση, μη καθησυχαστική κατάσταση του εμβρύου (fetal distress), άλλες μαιευτικές ενδείξεις (πρόπτωση ομφαλίδος, προδρομικός πλακούντας ή αποκόλληση πλακούντα).

Οι ειδικές ενδείξεις πρώτης καισαρικής τομής είναι: προηγηθείσα ινομυωματεκτομή, προηγηθείσα ενδομήτρια επέμβαση στο έμβρυο, ενεργή λοίμωξη με HIV-human immunodeficiency virus, ηπατίτιδα, HSV-Herpes simplex virus στα γεννητικά όργανα, κονδυλώματα, μακροσωμία εμβρύου (μεγαλύτερο από 4250 gr ή και λιγότερο σε διαβητικές ασθενείς), επιθυμία της γυναίκας.

Όταν υπάρχει η δυνατότητα επιλογής, οι απόψεις διίστανται και η απόφαση γίνεται πιο δύσκολη. Σε κάθε περίπτωση πάντως, θα πρέπει να ενημερωθείτε…

Ο τοκετός είναι η φυσική κατάληξη μιας εγκυμοσύνης. Στο πρόσφατο παρελθόν δεν υπήρχε δυνατότητα επιλογής. Σήμερα, όμως, όταν η προσπάθεια γέννησης αποτυγχάνει με φυσιολογικό τρόπο υπάρχει η δυνατότητα της καισαρικής τομής.

Πλεονεκτήματα καισαρικής τομής

• Είναι πιο γρήγορη από τον φυσιολογικό τοκετό.

• Μπορεί να είναι προγραμματισμένη προκαλώντας λιγότερο άγχος από την άγνωστη έναρξη του τοκετού.

• Όταν γίνεται με επισκληρίδιο νάρκωση η μητέρα βλέπει και κρατάει το μωρό της, αμέσως, μετά την γέννηση, όπως, με το φυσιολογικό τοκετό.

• Είναι πιο ασφαλής για το έμβρυο στην πλειονότητα των περιπτώσεων.

• Δεν προκαλεί βλάβες στον κόλπο και το περίνεο που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ζωή της γυναίκας στο μέλλον (σεξουαλική δυσλειτουργία, ακράτεια ούρων, πρόπτωση μήτρας)

Μειονεκτήματα καισαρικής τομής

• Είναι μια επέμβαση. Υπάρχει πόνος, αν και με την επισκληρίδιο αναισθησία έχει μειωθεί αισθητά.

• Υπάρχουν οροί και καθετήρας τουλάχιστον για το πρώτο 24ώρο.

• Πιθανότητα επιπλοκών (αιμορραγία, λοίμωξη).

Πλεονεκτήματα καισαρικής τομής για τη μητέρα

Α. Δεν προκαλεί διαταραχές, όπως, «χαλάρωση» του πυελικού εδάφους, περιορίζοντας τον κίνδυνο για: απώλεια ούρων από υπερένταση, πρόπτωση μήτρας – πυελικών οργάνων, ακράτεια του πρωκτικού σφιγκτήρα ή τραυματικά συρίγγια, σεξουαλική δυσλειτουργία.

Β. Επιτρέπει τον προγραμματισμό του τοκετού.

Γ. Μικρότερη απώλεια αίματος, περιορισμός μεταγγίσεων.

Δ. Λιγότερες χειρουργικές επιπλοκές (κολποπερινεϊκές ρήξεις στον κολπικό ή υποβοηθούμενο κολπικό τοκετό).

Ε. Ψυχολογική επιβάρυνση μικρότερη (απ’ ότι σε υποβοηθούμενο τοκετό ή επείγουσα καισαρική τομή).

Μειονεκτήματα καισαρικής τομής για τη μητέρα

Α. Μείωση γονιμότητας για επόμενες κυήσεις.

Β. Αυξάνει τους κινδύνους σε περίπτωση επιθυμίας αποκτήσεως πολλών παιδιών: κίνδυνος ρήξης μήτρας, αύξηση κινδύνου προδρομικού πλακούντα, αύξηση κινδύνου ενδομητρίου θανάτου σε επόμενες κυήσεις.

Στα κύρια πλεονεκτήματα της καισαρικής τομής για το νεογνό είναι η μείωση του κινδύνου για νεογνική ασφυξία-εγκεφαλοπάθεια, ενδοκρανιακή αιμορραγία, βλάβη βραχιόνιου πλέγματος ή προσωπικού νεύρου.

Στα μειονεκτήματα της καισαρικής τομής για το νεογνό είναι η αύξηση του κινδύνου για νοσηρότητα αναπνευστικού και οι ιατρογενείς τραυματισμοί του εμβρύου (που αφορούν, όμως, κυρίως, επείγουσες καισαρικές τομές).

Το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων–Γυναικολόγων προτείνει επιτακτικά ότι η προγραμματισμένη καισαρική τομή πρέπει να προσφέρεται ως επιλογή, ειδικά στις πρωτοτόκες και πολυτόκες, που έχουν ήδη υποβληθεί σε επέμβαση αποκατάστασης του πυελικού εδάφους. Στην ίδια κατεύθυνση η Επιτροπή Δεοντολογίας του ACOG-American College of Obstetricians and Gynecologists καθορίζει ότι ο μαιευτήρας είναι ηθικά δικαιολογημένος όταν εκτελεί καισαρική τομή μετά από επιλογή της εγκύου, εάν ο ίδιος και η έγκυος πιστεύουν ότι προάγουν την συνολική υγεία και ποιότητα ζωής αυτής και του παιδιού της. Παρομοίως, είναι δικαιολογημένος ο μαιευτήρας να αρνηθεί να εκτελέσει μια καισαρική τομή εάν πιστεύει ότι μπορεί να βλάψει την ίδια ή το παιδί.

Αντιθέτως, η Διεθνής Ένωση Γυναικολόγων και Μαιευτήρων (FIGO-The International Federation of Gynecology and Obstetrics) υποστηρίζει τον κολπικό τοκετό και θεωρεί ότι η καισαρική τομή μετά από επιλογή της εγκύου δεν είναι καθόλου δικαιολογημένη.

Ειδικά χαρακτηριστικά εγκύων, που επιλέγουν καισαρική τομή

Οι έγκυες που επιλέγουν καισαρική τομή είναι έγκυες μεγαλύτερης ηλικίας, έγκυες με προηγούμενο ιστορικό υπογονιμότητας (πιστεύουν ότι είναι πιο ασφαλής για το παιδί), ενώ και έγκυες που φοβούνται τον κολπικό τοκετό (χωρίς άλλο λόγο) αντιπροσωπεύουν σημαντικό ποσοστό. Βέβαια, με ειδική ψυχολογική υποστήριξη το ποσοστό αυτό ελαττώνεται. Σε άλλη μελέτη υποστηρίζεται από τις γυναίκες, ότι οι ψυχολογικοί λόγοι, που τις οδηγούν στην επιλογή της καισαρικής τομής είναι ο φόβος για τις ίδιες και το παιδί και η πεποίθηση ότι η καισαρική τομή είναι ασφαλέστερη για το παιδί.

Μην ξεχνάμε ότι η Καισαρική τομή είναι χειρουργείο και μπορεί στα χέρια ενός έμπειρου Μαιευτήρα-Χειρουργού να είναι επέμβαση ρουτίνας, όμως, κάθε χειρουργείο μπορεί να έχει επιπλοκές, αλλά και χρόνο αποκατάστασης. Έτσι, όπως σε κάθε επέμβαση, η καισαρική έχει ρίσκο αυξημένης αιμορραγίας, μετεγχειρητικής λοίμωξης και βέβαια φλεβικής θρόμβωσης ή πνευμονικής εμβολής.
Επίσης, μετά από μία καισαρική, η γυναίκα οφείλει να παραμείνει για κάποιο διάστημα σε ακινησία, ώστε να επουλωθούν οι τομές που έχουν γίνει στη μήτρα και το δέρμα.


Ο φυσιολογικός τοκετός
Σαφώς, η ταλαιπωρία της γυναίκας κατά τη διάρκεια του τοκετού είναι μεγάλη, απλώς είναι πολύ σημαντική η αίσθηση να νιώσετε τη στιγμή που βγαίνει το παιδί σας και να μην αφήσετε οποιαδήποτε αναισθησία να σας χαλάσει την πρώτη αγκαλιά. Θα πρέπει να τονίσουμε όμως, ότι και ο φυσιολογικός τοκετός εμπεριέχει τους ίδιους κινδύνους κινδύνους, απλώς σε μικρότερο ποσοστό, αφού έχει φροντίσει η φύση για αυτό.

Πλεονεκτήματα φυσιολογικού τοκετού

• Προσφέρει την εμπειρία της συμμετοχής της μητέρας και του συντρόφου της στην γέννηση.

• Υπάρχει η δυνατότητα για απεριόριστο αριθμό τοκετών.

• Η γυναίκα μετά τον τοκετό μπορεί να σηκωθεί, αμέσως και δεν έχει ορό η ουροκαθετήρα.

Μειονεκτήματα φυσιολογικού τοκετού

• Μπορεί να είναι πολύωρος και δύσκολος.

• Ποτέ δεν είναι τελείως ανώδυνος.

• Είναι απρόβλεπτος και απρογραμμάτιστος.

• Η τάση που προωθείται τα τελευταία χρόνια για τοκετό στο σπίτι μπορεί να είναι επικίνδυνη για τη μητέρα ή και το παιδί.

• Επηρεάζει τον κόλπο και το περίνεο ιδιαίτερα μετά την γέννηση μεγάλων νεογνών.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την εγκυμοσύνη

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την εγκυμοσύνη

Διαβάστε, επίσης,

Η καισαρική τομή συμβάλλει στην παχυσαρκία των παιδιών

Χρήσιμες πληροφορίες για την καισαρική τομή

Φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική

Προδρομικός πλακούντας

Ισχιακή προβολή

Πότε η κύηση είναι υψηλού κινδύνου

Επισκληρίδια αναλγησία ή γενική αναισθησία

Είναι ασφαλής η γέννα στο σπίτι;

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19. Οι κυριότερες είναι οι καρδιoαγγειακές επιπλοκές, οι θρομβώσεις και η θρομβοπενία. Επιμέλεια παρουσίασης  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ