Καρότα. Χρήσιμες πληροφορίες και μυστικά για τα καρότα που είναι φαρμακευτικά φυτά και χρησιμεύουν για τη διατήρηση μιας καλής υγείας
Το καρότο ή καρώτο ή Δαύκος ο καρώτoς ή Daucus carota είναι φυτό μονοετές ή διετές και ανήκει στην οικογένεια των Σελινοειδών ή Απιίδων.
Προέρχεται από το Αφγανιστάν και τις γύρω περιοχές, ενώ ήταν γνωστό φαρμακευτικό φυτό στην Αρχαία Ελλάδα με το όνομα Σταφλίνος. Στην Ευρώπη, η καλλιέργειά του ξεκίνησε το 13ο αιώνα και ήταν χρώματος μοβ, εξαιτίας κάποιων χρωστικών που περιείχε.
Η ρίζα του είναι σαρκώδης με κωνικό μακρύ σχήμα και χρώμα πορτοκαλί, κίτρινο ή λευκό ανάλογα με την ποικιλία. Οι διάφορες ποικιλίες καρότου διακρίνονται από διαφορές στο σχήμα, το χρώμα και το μήκος της ρίζας. Τα φύλλα βγαίνουν από τη κορυφή της ρίζας και έχουν μακρύ μίσχο. Τη δεύτερη χρονιά αναπτύσσονται τα άνθη που είναι λευκά, κιτρινωπά ή ρόδινα.
Καλλιεργείται για τη σαρκώδη ρίζα του σε όλες τις Εύκρατες περιοχές, κυρίως, το χειμώνα με ιδανική θερμοκρασία τους 15–18 βαθμούς. Προτιμά τα εδάφη με άφθονη υγρασία και καλά στραγγιζόμενα.
Η αναπαραγωγή γίνεται με σπορά και τα φυτάρια αναπτύσσονται με αργό ρυθμό. Η συγκομιδή γίνεται 3-4 μήνες μετά τη σπορά και στο εμπόριο διατίθεται, συνήθως, χωρίς το φύλλωμα, γιατί έτσι διατηρείται περισσότερο.
Στην Ελλάδα καλλιεργείται, κυρίως, στη Μακεδονία και τη Στερεά Ελλάδα και η βασική ποικιλία είναι αυτή της «Αιγίνης», με κωνική ρίζα μεγάλου μεγέθους και πορτοκαλί χρώμα.
Το καρότο τρώγεται ωμό είτε σκέτο, είτε σε σαλάτες (κυρίως, συνοδεύοντας το λάχανο) ή σαν τουρσί ή μαγειρεμένο (θεωρείται βασικό συστατικό στη φασολάδα, ενώ ταιριάζει πολύ καλά και με τον αρακά). Είναι μία εξαιρετική τροφή για τον οργανισμό, αφού είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α και έχει αρκετή ποσότητα από βιταμίνες Β1, Β2 καθώς και νιασίνη.
Τα καρότα αποδίδουν λίγες θερμίδες 40 ανά 100 γραμμάρια και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.
Έχουν γλυκιά γεύση, γιατί περιέχουν σάκχαρα. Περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, ειδικά φυλλικό οξύ και προβιταμίνη Α (βήτα καροτίνη) που δεν καταστρέφεται με το μαγείρεμα.
Όταν μαγειρεύονται ελαφρά τα καρότα είναι πιο γλυκά και διατηρούν τη θρεπτική τους αξία.
Αποχυμώνονται στο μπλέντερ και σερβίρονται με λίγο λαδολέμονο και ελάχιστο αλάτι. Γίνονται τουρσί με άλλα λαχανικά, κόβονται σε μπαστουνάκια και συνοδεύονται με διάφορα ντιπ, τρίβονται στον τρίφτη και ρίχνονται στη σαλάτα. Μια ωραία σαλάτα είναι ψιλοκομμένο λάχανο, σέλινο και καρότα.
Επίσης, βράζονται στον ατμό, ψήνονται και καραμελώνονται (στο φούρνο αλειμμένα με λάδι και μέλι, μουστάρδα και χυμό πορτοκαλιού).
Ταιριάζουν με μανιτάρια, αρακά, πατάτες και σε σαλάτες με ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, καρύδια, σουσάμι, κάσιους), αλλά και με σταφίδες, άνηθο, μάραθο, μαϊντανό, σκόρδο, εστραγκόν, σέλερι και σέλινο, κόλιανδρο, θυμάρι, δεντρολίβανο, μέντα, βασιλικό, τζίντζερ, σχοινόπρασο, φρέσκο κρεμμυδάκι, ραπανάκια, ντοματίνια, καβουρδισμένο μπέικον, πορτοκάλια, μπράντι, πιπέρι καγιέν, τυρί, μέλι, λεμόνι, μαγιονέζα, μουστάρδα, ξύδι και μαγειρεμένα με λάδι ή βούτυρο, αρωματισμένα με μπαχαρικά όπως, μοσχοκάρυδο, κανέλα, γαρίφαλο και κύμινο.
Τα μυστικά για τα καρότα: ο υγιεινότερος τρόπος για να καταναλώσετε τα καρότα
Όσο πιο έντονο χρώμα έχουν τόσο περισσότερη βήτα καροτίνη έχουν.
Καλύτερα να φυλάσσονται τυλιγμένα σε απορροφητικό χαρτί σε μια διάτρητη σακούλα. Διατηρούνται για 2-4 εβδομάδες.
Μη βάζετε δίπλα τους στο ψυγείο μήλα ή αχλάδια, γιατί αυτά απελευθερώνουν αιθυλένιο που επιταχύνει την ωρίμανση των καρότων, αλλά και άλλων λαχανικών και φρούτων.
Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα για την υγεία
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα για την υγεία σας
Διαβάστε, επίσης,
Μην κόβετε τα καρότα πριν τα βράσετε
Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με καρότα