Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΓυναικολογίαΟι κίνδυνοι που έχουν τα παιδιά της εξωσωματικής

Οι κίνδυνοι που έχουν τα παιδιά της εξωσωματικής

Οι κίνδυνοι που έχουν τα παιδιά της εξωσωματικής. Κίνδυνος ασθενειών σε παιδιά που γεννιούνται μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση

Tον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών παθήσεων αργότερα στη ζωή τους, όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία, διατρέχουν τα μωρά που γεννιούνται με εξωσωματική γονιμοποίηση.

Σύμφωνα με Aμερικανούς επιστήμονες, το DNA των εμβρύων που συλλαμβάνονται με εξωσωματική γονιμοποίηση διαφέρει από εκείνο των υπόλοιπων παιδιών.

Τα μωρά από εξωσωματική γονιμοποίηση τείνουν να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο γέννησης με πολύ μικρό βάρος, προβλήματα υγείας και σπάνιες μεταβολικές διαταραχές.

Oι μεταβολές στα γονίδια προκαλούνται από το μηχανισμό που τα ενεργοποιεί και απενεργοποιεί, μελέτη που είναι γνωστή ως επιγενετική.

Aυτές οι επιγενετικές αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη του εμβρύου, καθώς και μακροχρόνιες εκφράσεις των γονιδίων που συνδέονται με τον υψηλό κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για την υγεία των απογόνων με τη μορφή δυσπλασιών, λειτουργικών διαταραχών και χειρότερης έκβασης περί τον τοκετό. Αυτό, πιθανώς, προκαλείται από γονικούς παράγοντες, αλλά και από παράγοντες που σχετίζονται με την τεχνολογία εξωσωματικής γονιμοποίησης που χρησιμοποιείται. Παρόλο που ορισμένοι από αυτούς τους κινδύνους έχουν μειωθεί με τα χρόνια υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για την υγεία.

Οι κίνδυνοι καρδιακών ελαττωμάτων, δυσπλασιών του μυοσκελετικού και του κεντρικού νευρικού συστήματος, του πρόωρου τοκετού και του χαμηλού βάρους γέννησης είναι αυξημένοι σε παιδιά που συλλαμβάνονται με εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF-In Vitro Fertilization-Τεχνητή γονιμοποίηση).

Οι κίνδυνοι φαίνεται να βασίζονται σε μητρικούς και πατρικούς παράγοντες, αλλά και στην ίδια την εξωσωματική γονιμοποίηση.

Ίσως, οι τροποποιήσεις της τεχνολογίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης, όπως η μείωση της δόσης διέγερσης, συμβάλουν στη μείωση των κινδύνων για την υγεία των παιδιών με εξωσωματική γονιμοποίηση.

Κατά συνέπεια, η εξωσωματική γονιμοποίηση πρέπει να γίνεται μόνο εάν δεν μπορεί να επιτευχθεί εγκυμοσύνη με άλλο τρόπο.

Βιβλιογραφία

Sunita Katari, Nahid Turan, Marina Bibikova, Oluwatoyin Erinle, Raffi Chalian, Michael Foster, John P. Gaughan, Christos Coutifaris, Carmen Sapienza, DNA methylation and gene expression differences in children conceived in vitro or in vivo,Oxford Journals, July 9, 2009.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την γονιμότητα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την γονιμότητα

Διαβάστε, επίσης,

Menotropin για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Η διαδικασία της εξωσωματικής

Φύλο μωρού με την εξωσωματική

Εξωσωματική Γονιμοποίηση

Οι πιο απλές θεραπείες υπογονιμότητας

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19. Οι κυριότερες είναι οι καρδιoαγγειακές επιπλοκές, οι θρομβώσεις και η θρομβοπενία. Επιμέλεια παρουσίασης  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ