Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΣτοχευμένες τοπικές θεραπείες στον καρκίνο

Στοχευμένες τοπικές θεραπείες στον καρκίνο

Στοχευμένες τοπικές θεραπείες στον καρκίνο. Καινοτομίες στη θεραπεία του καρκίνου με μικροφυσαλίδες και νανοσωματίδια

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Κάνοντας μία ανασκόπηση των πιο πρόσφατων δημοσιευμένων μελετών για τη χρήση μικροφυσαλίδων (microbubbles) και νανοσωματιδίων (nanocarriers) παρατηρούμε ότι σε συνδυασμό με την υπερηχογραφική καθοδήγηση και την ενεργοποίηση αποτελεί πια στοχευμένη μέθοδο χορήγησης φαρμάκων. Στη διάρκεια των τελευταίων μηνών έχουν δημοσιευθεί δεκάδες έγγραφα, που παρέχουν νέες πληροφορίες σχετικά με τις κλινικές εφαρμογές των μεθόδων αυτών και τις δυνατότητές τους για την χορήγηση των χημειοθεραπευτικών μόνο στο απαιτούμενο μέρος του σώματος, ελαχιστοποιώντας, έτσι, τις συστηματικές παρενέργειες.
 
Μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη παρουσιάζει τη χρήση των λιποσωμάτων για τη μεταφορά των μικροφυσαλίδων. Έτσ,ι γίνεται ελεγχόμενη αποδέσμευση των  μικροφυσαλίδων που είναι φυσικός αέρας γεμάτος μικροσφαιρίδια, με τη βοήθεια των υπερήχων. Όταν εφαρμόζονται οι υπέρηχοι δημιουργούνται πόροι στις μεμβράνες των κυττάρων και αυτό ενισχύει την απορρόφηση των φαρμάκων. Οι μικροφυσαλίδες μπορούν να φορτωθούν με θεραπευτικά φάρμακα με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της σύνδεσης του φαρμάκου που περιέχουν νανοσωματίδια, όπως λιποσώματα στην επιφάνεια των νανοσωματιδίων.

Στη μελέτη χρησιμοποιήσαν λιποσώματα στις μικροφυσαλίδες με το αντικαρκινικό φάρμακο δοξορουμπικίνη. Μεταγενέστερες σε in vitro δοκιμές επιβεβαίωσαν ότι το υπερηχογράφημα που προκαλεί κατάρρευση των μικροφυσαλίδων έχει σαν αποτέλεσμα την απελευθέρωση της δοξορουβικίνης. Επιπλέον, η λιποσωμιακή δοξορουμπικίνη που είναι φορτωμένη στις μικροφυσαλίδες, σε συνδυασμό με υπερήχους, έδειξε σημαντικά ισχυρότερη θανάτωση των καρκινικών κυττάρων σε σύγκριση με άλλες μεθόδους χορήγησης της δοξορουμπιικίνης.

Εν τω μεταξύ, οι ειδικοί από την Massey Cancer Center, Virginia Commonwealth University in Richmond, USA, μόλις δημοσίευσαν την επιτυχή εξάλειψη του καρκίνου του προστάτη in vivo με τη χρήση μικροφυσαλίδων. Στην εργασία τους που δημοσιεύθηκε το Μάιο στα Πρακτικά της National Academy of Sciences, οι ερευνητές (Dash R, et al) περιγράφουν πώς ανέστειλαν αποτελεσματικά την ανάπτυξη του καρκίνο του προστάτη  σε ποντίκια ευαισθητοποιώντας τα καρκινικά κύτταρα με το φάρμακο sabutoclax και τη χρήση υπερήχων με στόχευση μικροφυσαλίδων (ιογενής  γονιδιακή θεραπεία).

Αυτές οι μέθοδοι θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε πολλές άλλες μορφές καρκίνου. Επιπλέον, το υπερηχογράφημα με στόχευση μικροφυσαλίδων θα μπορούσε να μεταφέρει απευθείας σε καρκίνους άλλους ιούς, θεραπευτικά γονίδια που δεν περιέχονται σε έναν ιό και ενδεχομένως, άλλες θεραπευτικές πρωτεΐνες.

Αυτές οι δύο μελέτες είναι η κορυφή των καινοτόμων αντικαρκινικών θεραπειών. Οι ερευνητές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι “η χορήγηση δοξορουμπικίνης με τη βοήθεια μικροφυσαλίδων με τη βοήθεια υπερήχων ενισχύει τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού και του γλοιοβλαστώματος και ότι η δραστηριότητα της πακλιταξέλης που χορηγείται με αυτόν τον τρόπο-φορτωμένη ήταν σημαντικά μεγαλύτερη από άλλες μεθόδους χορήγησής της. Οι μικροφυσαλίδες που στοχεύουν το ειδικό προστατικό αντιγόνο έχει μελλοντικές δυνατότητες για τη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη και για στοχευμένες με φάρμακο θεραπείες.

Τα συμπεράσματα αυτών των μελετών δείχνουν ότι η καθοδήγηση με το υπερηχογράφημα που στοχευμένα δίνει τα φάρμακα στα καρκινικά κύτταρα θα αποτελεί σημαντική μέθοδο αντιμετώπισης του καρκίνου στο μέλλον, δίνοντας αντικαρκινικούς παράγοντες απευθείας σε όγκους και ελαχιστοποιώντας έτσι τη δόση των φαρμάκων που λαμβάνονται από τους γύρω υγιείς ιστούς.

Μία ανασκόπηση αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι που εκτίθενται σε νανοσωματίδια μέσω της εισπνοής, της κατάποσης ή της δερματικής οδού έχουν τοξικές επιδράσεις όπως παραγωγή οξειδωτικού στρες στο σημείο έκθεσης, φλεγμονή, βλάβη του DNA και κυτταρικό θάνατο.

Με κάποιες θεραπείες πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί…

Πρέπει να αλλάξει η θεραπεία του καρκίνου 

Να προτιμάτε τις φυσικές θεραπείες για τον καρκίνο, σύμφωνα με το Μοριακό Προφίλ του Όγκου

Η ζωή είναι πολύτιμη.

Η ζωή είναι δική σας. Πάρτε την στα χέρια σας!

Το μοριακό προφίλ του όγκου είναι απαραίτητο και χρήσιμο εργαλείο για τη θεραπευτική σας απόφαση.

Ζητείστε την εξέταση πριν κάνετε οποιαδήποτε θεραπεία. Η ζωή σας είναι πολύτιμη.

Ζητήστε από την EMEDI πληροφορίες για το μοριακό προφίλ του όγκου.

Μάθετε όλες τις πληροφορίες από τους συνεργάτες μας για την εξατομικευμένη θεραπεία του καρκίνου, πατώντας εδώ.

Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD

Διαβάστε περισσότερα για την Σάββη Μάλλιου Κριαρά

Εμπιστευθείτε τους διατροφικούς συμβούλους της EMEDI

Εμπιστευθείτε το ογκολογικό συμβούλιο της EMEDI

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τη θεραπεία του καρκίνου

Πατήστε, εδώ, τα κατάλληλα συμπληρώματα για τη θεραπεία του καρκίνου

Διαβάστε, επίσης,

Νανοσωματίδια από τσάι κατά του καρκίνου του προστάτη

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΤι φταίει για τη φαγούρα
Επόμενο άρθροΚαρκίνος αιδοίου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια. Το αιθέριο έλαιο γωλθερίας έχει ισχυρή αναλγητική και μυοχαλαρωτική δράση και χρησιμοποιείται και στον αθλητισμό. Το αιθέριο έλαιο γωλθέρια ή γωλθερία ή...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ