Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕναλλακτικές ΘεραπείεςΒόταναΜυστικά για την κολοκύθα

Μυστικά για την κολοκύθα

Μυστικά για την κολοκύθα. Χρήσιμες πληροφορίες για τη γλυκιά κολοκύθα που είναι ιδανική για νοστιμότατες και υγιεινές σούπες

Η γλυκιά κολοκύθα ή Sweet pumpkin είναι μονοετές φυτό και είναι μια μακριά κολοκύθα με γλυκιά γεύση και κίτρινη-μπεζ σάρκα. Συνίσταται ως ιδανική επιλογή για πεντανόστιμες σούπες.

Κολοκύθα Marina di Chioggia: Είναι μια ποικιλία μεγαλόκαρπη, με πλούσια σάρκα, γλυκιά, πορτοκαλί και εύκολα διατηρήσιμη.

Κολοκύθα Marina di Chioggia

Η κολοκύθα είναι εύκολη στις καλλιέργειες και ανθεκτική στις μυκητιάσεις.

Χρειάζεται αρκετό νερό και φθάνει στα 15-20 κιλά σε βάρος.

Φυτεύεται μετά τον Απρίλιο και ωριμάζει σε 5 μήνες.

Κόβεται όταν κιτρινίσει και διατηρείται σε στεγνό μέρος για αρκετούς μήνες.

Μεγάλο λαχανικό και σε διάφορα σχήματα είναι η Curcubita maxima ή Curcubita moscata.

Curcubita maxima
Curcubita moscata

Η σάρκα της είναι χρυσοκίτρινη, φτάνει και μέχρι το βαθύ πορτοκαλί, υπόγλυκη, με χαμηλές θερμίδες (μόνο 15 στα 100 γρ.), αλλά με πολλές βιταμίνες: Α, βήτα καροτίνη και βιταμίνη C. Επίσης, περιέχει κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο και φυτικές ίνες, γι’ αυτό είναι πολύτιμη για τη διατροφή μας, όπως και ο μικρός θερινός συγγενής της, το κολοκυθάκι (Curcubita pepo).

Οι πιο συνηθισμένες ποικιλίες στην Ελλάδα είναι οι καμπανοειδείς και οι μακρόστενες.

Curcubita pepo

Τίποτε δεν πάει χαμένο από την κολοκύθα. Το εσωτερικό της για πίτες γλυκές και αλμυρές, για σούπες, κεφτέδες και γλυκά του κουταλιού. Οι κολοκυθόσποροι, νόστιμοι και θρεπτικοί χρησιμοποιούνται για να φυτευτεί η επόμενη σοδιά.

•   Η κομμένη κολοκύθα συντηρείται στο ψυγείο για μερικές μέρες, τυλιγμένη σε μεμβράνη.

•   Τριμμένη στον τρίφτη, σε σακουλάκι τροφίμων, διατηρείται για 2 μήνες τουλάχιστον στην κατάψυξη.

•   Αν την κόψουμε κομμάτια και τη ζεματίσουμε για 2 λεπτά σε βραστό νερό, διατηρείται πολλούς μήνες στην κατάψυξη, πάντα σε σακουλάκι.

•   Μια καλή λύση, επίσης, αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε μια ορισμένη ποσότητα χωρίς να μας περισσέψει, είναι οι baby ή μίνι κολοκύθες που κυκλοφορούν στην αγορά και το βάρος τους δεν ξεπερνά το 1 – 1½ κιλό.

•   Επίσης, θα βρούμε και τεμαχισμένη, μισή ή μικρότερα κομμάτια, συνήθως τυλιγμένη σε διάφανη μεμβράνη.


Η σκληρή φλούδα της κολοκύθας και το άβολο μέγεθός της δυσκολεύουν το καθάρισμά της. Να τι μπορούμε να κάνουμε για να την καθαρίσουμε πιο εύκολα:

•   Με ένα μεγάλο κοφτερό μαχαίρι κόβουμε προσεκτικά την κολοκύθα στη μέση, με φορά από κοτσάνι σε κοτσάνι, όπως κάνουμε με το καρπούζι.

•   Με ένα κουτάλι αδειάζουμε σχολαστικά την εσωτερική κοιλότητα από τους σπόρους και τις σκληρές ίνες. Για να αφαιρέσουμε όλες τις ίνες, θα χρειαστεί να ξύσουμε τη σάρκα με το κουτάλι.

•   Κόβουμε την κολοκύθα ξανά στη μέση και μετά σε μικρότερα κομμάτια, που να μας διευκολύνουν στο κράτημα και να μπορούμε να τα ελέγξουμε καλύτερα. Καθαρίζουμε προσεκτικά με ένα κοφτερό μαχαίρι κάθε κομμάτι από τη σκληρή φλούδα.

•   Στο καθάρισμα υπάρχει αρκετή φύρα. Για παράδειγμα, παίρνουμε μια μίνι κολοκύθα βάρους 1.100 γρ. και μετά από καθάρισμα από φλούδα, σπόρους και ίνες το καθαρό βάρος που μας μένει είναι 700 γρ.

Τα κατάλληλα βότανα για την υγεία σας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βότανα για την υγεία σας

Διαβάστε, επίσης,

Οι καλύτερες συνταγές για την κολοκύθα

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ