Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Άρνικα

Άρνικα. Η Άρνικα ή Arnica montana έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και είναι κατάλληλη για οιδήματα και μώλωπες
Η άρνικα είναι ένα βότανο, σα μαργαρίτα, ενδημικό φυτό της Κεντρικής Ευρώπης που φύεται στα ορεινά και αλπικά λιβάδια της σε όξινα, κυρίως, εδάφη.
Η άρνικα είναι ένα γένος που απαριθμεί περίπου τριάντα ποώδη πολυετή είδη που ανήκουν στην οικογένεια του ηλίανθου.
Το όνομά της προέρχεται από την ελληνική λέξη “αρνάκι” λόγω των μαλακών και χνουδωτών λουλουδιών και φύλλων της.
Ο Διοσκουρίδης την ανέφερε ως το “άλκιμο βότανο” πληροφορία την οποία συναντάμε στα γραφτά κείμενα του Ιταλού γιατρού και βοτανολόγου Pierandrea Mattioli.
Η άρνικα είναι σπάνιο είδος, αλλά, κατά τόπους μπορεί να την βρούμε να γεμίζει λιβάδια με τα καταπράσινα οδοντωτά και ελαφρώς χνουδωτά φύλλα της και τα πανέμορφα πορτοκαλοκίτρινα λουλούδια της που κιτρινίζουν τα λιβάδια και τους χερσότοπους όλο τον Ιούνιο και τον Αύγουστο που είναι και η εποχή της ανθοφορίας της.
Λόγω της σπανιότητάς της η άρνικα σε πολλά μέρη είναι προστατευόμενο φυτικό είδος και καλλιεργείται ειδικά για φαρμακευτικές χρήσεις.
Στην Αρχαία Ελλάδα έχουμε αναφορές και στον Διοσκουρίδη και στον Πλίνιο τον Πρεσβύτερο.
Αν και ο θεραπευτικός της μηχανισμός παραμένει άγνωστος, γεγονός είναι ότι έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Περιέχει βηταΐνη, χολίνη, τριμεθυλαμίνη, υδατάνθρακες (Mucilage, ινουλίνη), κουμαρίνες (Scopoletin, umbelliferone), φλαβονοειδή (Betuletol, eupafolin, flavonol, γλυκουρονίδια, kaempferol, luteolin, quercetin, spinacetin tricin), τριτερπενοειδή (σεσκιτερπένια, arnifolin, helenalin), πτητικά έλαια (Thymol), Arnicin, καφεϊκό οξύ, καροτενοειδή, φυτοστερόλες, ρητίνη και ταννίνες.
Την άρνικα χρησιμοποιούμε για τη θεραπεία του μετεγχειρητικού πόνου και οιδήματος, στην οστεοαρθρίτιδα, στις νευραλγίες, στα αιματώματα, στα διαστρέμματα, στους μώλωπες, στις θλάσεις, στους πόνους των αρθρώσεων και των μυών, στην  φλεβίτιδα, στα κρυοπαγήματα, στα τσιμπήματα των εντόμων και τους δοθιήνες.
Επίσης, η Άρνικα χρησιμοποιείται για μασάζ πριν από κάθε άθληση, για χαλαρωτικό μασάζ μετά από την άθληση, για μασάζ μετά από μια κουραστική μέρα και μετά από μια επίπονη εργασία.
Γίνεται επάλειψη με λάδι ή αλοιφή άρνικας ή τοποθετούνται κομπρέσες εμποτισμένες με λοσιόν άρνικας.
Η άρνικα είναι γνωστή για τη δράση της κατά των πρηξιμάτων και για την τόνωση της μικροκυκλοφορίας.
Χρησιμοποιείται σε μελανιές και οιδήματα από πτώσεις, χτυπήματα και κακώσεις, διαστρέμματα, τσιμπήματα, αλλά και στα πρησμένα και κουρασμένα πόδια.
Είναι κατάλληλη και για παιδιά.
Διαβάστε, επίσης,
Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια. Το αιθέριο έλαιο γωλθερίας έχει ισχυρή αναλγητική και μυοχαλαρωτική δράση και χρησιμοποιείται και στον αθλητισμό. Το αιθέριο έλαιο γωλθέρια ή γωλθερία ή...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ