Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΔιατροφήΠρέπει να πλένεται το κρέας πριν το μαγείρεμα;

Πρέπει να πλένεται το κρέας πριν το μαγείρεμα;

Πρέπει να πλένεται το κρέας πριν το μαγείρεμα; Πρέπει να πλένεται το κρέας πριν μαγειρευτεί ή έτσι υποβαθμίζεται η διατροφική του αξία;

Το πλύσιμο έχει ιστορικά συνδεθεί με την καθαριότητα.

Πλένουμε τα ρούχα, τα αυτοκίνητα, τους εαυτούς μας. Έτσι, μπορούμε να θεωρήσουμε λογικό ότι πλένοντας το κρέας στην κουζίνα, επιτυγχάνουμε και την ανάλογη καθαριότητα.

Είναι, όμως, αυτό αλήθεια; Μπορεί ένα απλό πλύσιμο να διασφαλίσει την καθαριότητα και κατ’ επέκταση την ποιότητα του κρέατος που πρόκειται να μαγειρευτεί;

Διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι πλένοντας απλά το κρέας δεν έχουμε ιδιαίτερο όφελος όσον αφορά την μικροβιολογική του εικόνα. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι όχι μόνο δεν παρασύρονται τα μικρόβια από το νερό, αλλά περιοχές του κρέατος που πριν δεν είχαν μικρόβια, μετά το πλύσιμο έχουν.

Δεν πρέπει, όμως, να μας ανησυχούν τα μικρόβια στην επιφάνεια του κρέατος, διότι θα καταστραφούν με το ψήσιμο (εφόσον η θερμοκρασία στο κέντρο του μαγειρευμένου κρέατος ξεπεράσει τους 74°C για μισό λεπτό).

Έτσι, ο μόνος λόγος για να πλένουμε το κρέας είναι για να το απαλλάξουμε από τυχόν ξένα σώματα όπως μικροσκοπικά κοκαλάκια, τρίχες ή πτέρωμα και όταν αποφασίσουμε να πλύνουμε ένα κομμάτι κρέας δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μπορούμε να το κάνουμε μόνο με παγωμένο νερό.

Αυτό που στην πραγματικότητα πρέπει να μας ανησυχεί, είναι η επιμόλυνση. Όταν έχουμε να κάνουμε με κρέας, πρέπει να είμαστε πολύ σχολαστικοί με την καθαριότητα των σκευών, των πάγκων εργασίας στην κουζίνα και κυρίως, των χεριών μας, έτσι ώστε να μη μεταφερθούν οι μικροοργανισμοί από την ωμή επιφάνεια του κρέατος σε κάποιο άλλο σημείο.

Τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα για την υεία σας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα για την υγεία σας

Διαβάστε, επίσης,

Λευκό ή κόκκινο κρέας;

Κοστίζει περισσότερο η υγιεινή διατροφή;

Αγορές στο σούπερ μάρκετ για καλή υγεία

Τροφές που δεν πρέπει να πλένετε

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΚρανιοσυνοστέωση
Επόμενο άρθροΚρέμες ματιών
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κρέμα βρώμης με καραμελωμένο αχλάδι

Κρέμα βρώμης με καραμελωμένο αχλάδι. Κρέμα βρώμης με γάλα αμυγδάλου, καραμελωμένο αχλάδι, αμύγδαλο φιλέ, κανέλα και σιρόπι σφενδάμου Κρέμα βρώμης με καραμελωμένο αχλάδι ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΓΙΑ 1...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ