Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κυστεοσκόπηση

Κυστεοσκόπηση. Είναι μια παρεμβατική, ακίνδυνη εξέταση, μεγάλης σημασίας, με εύκαμπτο εργαλείο, για άντρες, γυναίκες και μικρά παιδιά.

Η κυστεοσκόπηση είναι μία ουρολογική παρεμβατική εξέταση, κατά την οποία, ο ειδικός Ουρολόγος επισκοπεί την ουροδόχο κύστη. Η εξέταση, αυτή μπορεί, να εκτελεσθεί στον άνδρα, στη γυναίκα, ακόμα και στα παιδιά, για καθαρά διαγνωστικούς λόγους.

Το κυστεοσκόπιο είναι ένα εργαλείο εφοδιασμένο με ειδικό ψυχρό φωτισμό, οπτική κάμερα, ενώ, υπάρχει ανάλογη είσοδος υγρού (φυσιολογικού ορού), έτσι ώστε κατά την είσοδο του εργαλείου να διατείνεται η ουροδόχος κύστη, με σκοπό την επισκόπησή της και την ανάλογη έξοδο του υγρού. Η είσοδος γίνεται, στον άνδρα δια του έξω στομίου της ουρήθρας, ενώ στη γυναίκα, η είσοδος γίνεται δια της ουρήθρας.


Πότε γίνεται κυστεοσκόπηση

  • Ο σημαντικότερος λόγος παρέμβασης θεωρείται η αιματουρία, κυρίως, η μακροσκοπική ανώδυνη αιματουρία. Σε περίπτωση αιματουρίας, μικροσκοπικής ή μακροσκοπικής, δηλαδή, είτε φαίνεται με γυμνό μάτι είτε όχι, που ο ακτινολογικός έλεγχος (υπερηχογράφημα κ.ά) δε δείχνει βλάβη στο ανώτερο ουροποιητικό σύστημα.
  • Με την κυστεοσκόπηση στον άνδρα, επισκοπείται ολόκληρο το μήκος της ουρήθρας, ο προστάτης αδένας και στη συνέχεια το εργαλείο εισχωρεί στην ουροδόχο κύστη. Στις γυναίκες, η εξέταση είναι πιο απλή, απ’ την στιγμή που το εύρος της ουρήθρας είναι μόλις 2-3 εκατοστά και στη συνέχεια επισκοπείται η ουροδόχος κύστη.
  • Εκτός της αιματουρίας ο ουρολόγος προβαίνει σε κυστεοσκόπηση και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα σε υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις, στην απώλεια ελέγχου της κύστης, στην επώδυνη ούρηση, στο χρόνιο πυελικό άλγος, στις διαταραχές της ούρησης, στην υπερπλασία του προστάτη αδένα, στη λιθίαση και σε πολλά άλλα.
  • Σε περιπτώσεις που πρέπει να γίνει καθετηριασμός του ουρητήρα (π.χ για την τοποθέτηση ενός stent ή pig tail).
  • Σε διάφορες ενδοσκοπικές επεμβάσεις, όπως σε βιοψία της ουροδόχου κύστης κ.α.
  • Φυσικά, αποτελεί το απόλυτο εργαλείο επισκόπησης κι ελέγχου σε ένα καρκίνωμα – μάζα ή θήλωμα στην κύστη.
  • Στα παιδιά, μπορεί να εκτελεσθεί κυστεοσκόπηση σε κάποιες παθολογικές καταστάσεις, όπως σε βαλβίδες οπίσθιας ουρήθρας στα αγόρια, επίσης, στην ΚΟΠ (κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση) και σε πολλές άλλες περιπτώσεις.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 22-1.jpg


Πότε δεν πρέπει να γίνεται η κυστεοσκόπηση

  • Βασική αντένδειξη για την κυστεοσκόπηση είναι η ύπαρξη φλεγμονής της ουρήθρας, του προστάτη και της ουροδόχου κύστης, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να γίνει επέκταση της φλεγμονής.
  • Τα στενώματα της ουρήθρας είναι μία άλλη περίπτωση, όπου η κυστεοσκόπηση δε μπορεί να πραγματοποιηθεί, γιατί είναι αδύνατη η εισαγωγή του κυστεοσκοπίου.

Η διαδικασία της κυστεοσκόπησης

Η διαδικασία της κυστεοσκόπησης διαρκεί 10 λεπτά περίπου.

  • Ο ασθενής τοποθετείται πάνω στο κυστεοσκοπικό τραπέζι, σε ειδική θέση (περίπου όμοια με της γυναικολογικής εξέτασης, δηλαδή με τα πόδια ψηλά), όταν η κυστεοσκόπηση γίνεται με άκαμπτο κυστεοσκόπιο και σε κανονική ύπτια θέση, όταν η εξέταση γίνεται με εύκαμπτο κυστεοσκόπιο.
  • Στη συνέχεια, ακολουθεί ο καθαρισμός των γεννητικών οργάνων με ένα αντισηπτικό διάλυμα.
  • Εισάγονται 5 ml ξυλοκαΐνης μέσα στην ουρήθρα και στη συνέχεια, εισάγεται το κυστεοσκόπιο, που με ήπιους και κατάλληλους χειρισμούς, ωθείται σιγά- σιγά προς την κύστη. Αφού, γίνει αυτό, γεμίζει η κύστη με φυσιολογικό ορό, ώστε να διαταθεί το τοίχωμά της και να εξαφανιστούν οι πτυχές του βλεννογόνου, που διαφορετικά θα καλύψουν την οπή του κυστεοσκοπίου και θα εμποδίσουν την εξέταση.
  • Η κυστεοσκόπηση μπορεί να γίνει, είτε με τοπική αναισθησία (εισαγωγή gel ξυλοκαΐνης μέσα στην ουρήθρα), είτε με ελαφριά αναισθησία σε ανήσυχο ασθενή. Η πρόκληση πόνου εμποδίζει την άνετη εξέταση της κύστης και μπορεί να οδηγήσει σε επίσπευσή της και στην εξαγωγή όχι απόλυτα σωστών διαγνωστικών συμπερασμάτων.

Η εξέταση είναι πιο εύκολη και πιο ανώδυνη στις γυναίκες, γιατί έχουν ευθεία και μικρή, σε μήκος, ουρήθρα (περίπου 4 εκ.), σε σχέση με τον άνδρα, του οποίου η ουρήθρα έχει τις φυσιολογικές καμπές και μήκος περίπου 14 εκ.

Η κυστεοσκόπηση είναι σχετικά ανώδυνη σαν εξέταση. Αυτό όμως εξαρτάται και από τη εμπειρία του γιατρού που την πραγματοποιεί. Καλύτερα να χρησιμοποιούνται εύκαμπτα κυστεοσκόπια, που είναι εντελώς ανώδυνα για τον ασθενή. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα καταγραφής της εξέτασης σε DVD, το οποίο δίνεται στον ασθενή. Η κυστεοσκόπηση πρέπει να γίνεται με συνθήκες ασηψίας, όμοιες με αυτές που ακολουθούνται στην εκτέλεση μιας εγχείρησης.


Επιπλοκές κυστεοσκόπησης
Είναι δυνατόν μετά την κυστεοσκόπηση, ο ασθενής να παράγει «ροζέ» ούρα για μερικές ώρες. Δεν πρέπει να ανησυχεί. Επί εμμονής, όμως, της κατάστασης ή της εμφάνισης κόκκινων (ζωηρό, έντονο χρώμα) ούρων, πρέπει να επικοινωνήσει και να συμβουλευτεί τον ιατρό του.


Πότε χορηγείται αντιβίωση στην κυστεοσκόπηση

Ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει, προληπτικά, αντιβίωση για μία ή δύο μέρες μετά την εξέταση.

  • Προσθετικές βαλβίδες (όλων των τύπων)
  • Ιστορικό προηγούμενης μικροβιακής ενδοκαρδίτιδας
  • Σύνθετες συγγενείς κυανωτικές καρδιοπάθειες (π.χ. τετραλογία Fallot, μετάθεση μεγάλων αγγείων)
  • Πνευμονικά shunts ή επικοινωνίες, που έχουν δημιουργηθεί χειρουργικά

Τα καλύτερα βιολογικά αντιβιοτικά για εσάς και την οικογένειά σας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα βιολογικά αντιβιοτικά 

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 24-1.jpg

Διαβάστε, επίσης, παρόμοια με αυτό, άρθρα

Αιματουρία

Καλοήθης υπερπλασία προστάτη

Αδενοκαρκίνωμα νεφρού

Υδρονέφρωση

Πυελονεφρίτιδα

Ουρηθρίτιδα

Τραυματική κάκωση ουροδόχου κύστεως

Ουρική νεφροπάθεια

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΣουτζουκάκια σμυρναίικα
Επόμενο άρθροΟυρολοίμωξη
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19. Οι κυριότερες είναι οι καρδιoαγγειακές επιπλοκές, οι θρομβώσεις και η θρομβοπενία. Επιμέλεια παρουσίασης  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ