Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κώνειο

Κώνειο. Ποιες είναι οι πραγματικές ιδιότητες αυτού του σπουδαίου φυτού και πώς μπορεί να φανεί χρήσιμο στην καθημερινότητά σας

To κώνειο ή Conium maculatum L. ή δηλητήριο Hemlock ή κιρκούτα ή βρομόχορτο ή μαγκούτα ή αμάραγγος ή ασκοτιτσάρα ανήκει στην οικογένεια των Σκιαδοφόρων (Umbelliferae).

Είναι ένα ποώδες διετές φυτό με ύψος 0,50-2,00 μέτρα και φυτρώνει σε όλη την Ευρώπη σε ακαλλιέργητα εδάφη και στις άκρες των δρόμων. Η εποχή της άνθησής του είναι Ιούνιος-Ιούλιος και χρήσιμα μέρη είναι τα φύλλα και οι καρποί του. Όταν συνθλίβονται, τα φύλλα και η ρίζα εκπέμπουν μια δυσάρεστη οσμή.

Το κώνειο αναπτύσσεται σε υγρούς χώρους. Όλα τα μέρη του φυτού είναι δηλητηριώδη, αλλά μόλις το φυτό ξηραίνεται, το δηλητήριο μειώνεται σημαντικά.

Το κώνειο είναι ένα ζιζάνιο, γνωστό, σχεδόν, σε όλο τον κόσμο από την τοξικότητά του σε πολλά οικιακά ζώα και στον άνθρωπο. Τα άνθη του είναι λευκά. Παράγει ένα μεγάλο αριθμό σπόρων.

Οκτώ πιπεριδινικά αλκαλοειδή έχουν εντοπιστεί σε αυτό το είδος. Δύο από αυτά, γ-coniceine και coniine είναι, γενικά, τα πιο άφθονα και υπεύθυνα για την οξεία και χρόνια τοξικότητα του φυτού. Επίσης, εκτός από την γάμα κωνικεϊνη και την κωνειίνη παρέχει ένα αιθέριο έλαιο, καθώς και φλαβονικά και κουμαρινικά γλυκοσίδια. Ακόμα, ο χυμός του περιέχει μεθυλκονικίνη, ρητίνη, γόμα, λεύκωμα, άμυλο και άλατα.


Το δηλητήριο κώνειο

10 γραμμάρια είναι αρκετά για να παραλύσουν το νευρικό σύστημα και να επιφέρουν το θάνατο. Λόγω της υψηλής δραστικότητας, η κατάποση μικρών δόσεων μπορεί, εύκολα, να οδηγήσει σε κατάρρευση του αναπνευστικού συστήματος και στο θάνατο. Η Coniine προκαλεί θάνατο αναστέλλοντας τη νευρομυϊκή συμβολή, με τρόπο παρόμοιο με το κουράριο. Για έναν ενήλικα η κατάποση περισσότερων από 100 mg (0,1 γραμμάρια) της coniine (περίπου 6 έως 8 φρέσκα φύλλα, ή μία μικρότερη δόση των σπόρων ή ριζών) μπορεί να αποβεί μοιραία.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 2-1.jpg

Ο Σωκράτης και το κώνειο

Με το κώνειο εκτέλεσαν τον Σωκράτη και γενικά, το χρησιμοποιούσαν για εκτέλεση των καταδικασμένων σε θάνατο.

Ο Διοσκουρίδης αναφέρει το φυτό ως ”αδυνατίζον”, ”’παυσίπονον” και ”τερματίζον την ζωήν”.

Φαρμακευτικές χρήσεις κώνειου

Το κώνειο ως δηλητήριο έχει χρησιμοποιηθεί ως ηρεμιστικό και αντισπασμωδικό. Επίσης, χρησιμοποιείται για την αρθρίτιδα. Η διαφορά μεταξύ των θεραπευτικών και τοξικών ποσοτήτων είναι πολύ μικρή. Υπερβολικές δόσεις μπορεί να προκαλέσουν παράλυση και απώλεια της ομιλίας, που ακολουθείται από καταστολή της αναπνευστικής λειτουργίας, και στη συνέχεια, θάνατο.

Γενικά, είναι φυτό αναισθητικό, ναρκωτικό, εφιδρωτικό και διουρητικό. Ανακουφίζει τον σπασμολυτικό βήχα και τον κοκκίτη, καθώς και το άσθμα.


Εφαρμογές κώνειου

Εξαιτίας της τοξικότητάς του, παρασκευάζονται μόνο μερικά φαρμακευτικά παρασκευάσματα από τα φύλλα του.

Η καθαρή κωνειίνη καταπραϋνει τους πόνους του καρκίνου.

Το ομοιοπαθητικό βάμμα χρησιμοποιείται στην αρτηριοσκλήρυνση και στην υπερτροφία προστάτη.

Τα καλύτερα βιολογικά συμπληρώματα για ολόκληρο τον οργανισμό σας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα βιολογικά συμπληρώματα για τον οργανισμό σας

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 4-2.jpg

Διαβάστε, επίσης, παρόμοια άρθρα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν 

Τα δηλητηριώδη φυτά για τους σκύλους

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με πεύκο

Βιταμίνες για την υγεία του προστάτη

Οι εναλλακτικές θεραπείες στο άσθμα

Αρχαγγελική

www.emedi.gr

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ