Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιαγνωστικές εξετάσειςΣταδιοποίηση καρκίνου του πνεύμονα

Σταδιοποίηση καρκίνου του πνεύμονα

Σταδιοποίηση καρκίνου του πνεύμονα. Τα κριτήρια με τα οποία πραγματοποιείται αυτή η σταδιοποίηση και τι περιλαμβάνει κάθε στάδιο

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Το στάδιο του καρκίνου περιγράφει, πόσο η νόσος έχει εξαπλωθεί. Η θεραπεία και η πρόγνωση εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, από την σταδιοποίηση.

Το στάδιο του καρκίνου βασίζεται στα αποτελέσματα της φυσικής εξέτασης, στις απεικονιστικές εξετάσεις (CT σάρωση, MRI σάρωση, κλπ.), και άλλες δοκιμασίες.

Το σύστημα σταδιοποίησης TNM

Τ δείχνει το μέγεθος του κύριου (πρωτοπαθή) όγκου και αν έχει εξαπλωθεί σε κοντινές περιοχές.

N περιγράφει την εξάπλωση του καρκίνου σε κοντινούς (περιφερικούς) λεμφαδένες.

Μ υποδεικνύει εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί (μετάσταση) σε άλλα όργανα του σώματος (η πιο συχνή μετάσταση είναι το ήπαρ).

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 14-2-1024x536.jpg

Οι αριθμοί 0 έως 4 δείχνουν την αυξανόμενη σοβαρότητα.

Το σύστημα σταδιοποίησης TNM είναι πολύπλοκο και μπορεί να είναι δύσκολο για τους ασθενείς (και για ορισμένους ιατρούς) για να το καταναοήσουν.


Σταδιοποίηση καρκινοειδών όγκων του πνεύμονα

ΤΧ: Ο κύριος (πρωτοπαθής) όγκος δε μπορεί να εκτιμηθεί ή τα καρκινικά κύτταρα υπάρχουν στην κυτταρολογική εξέταση πτυέλων ή σε βρογχικά εκπλύματα, αλλά κανένας όγκος δεν μπορεί να βρεθεί.

T0: Δεν υπάρχουν ενδείξεις ενός πρωτοπαθούς όγκου.

Tis: Ο καρκίνος βρίσκεται επιφανειακά στα στρωματικά κύτταρα των αναπνευστικών αεραγωγών. Δεν έχει εισβάλει σε βαθύτερους ιστούς των πνευμόνων. Αυτό το στάδιο είναι, επίσης, γνωστό ως καρκίνωμα in situ.

Τ1: Ο όγκος δεν είναι μεγαλύτερος από 3 εκατοστά (cm). Δεν έχει φτάσει στις μεμβράνες που περιβάλλουν τους πνεύμονες (σπλαχνικός υπεζωκότας), και δεν επηρεάζει τους κύριους κλάδους των βρόγχων.

T1a: Εάν ο όγκος είναι 2 cm ή λιγότερο.

T1b: Εάν ο όγκος είναι μεγαλύτερος από 2 cm, αλλά, όχι μεγαλύτερος από 3 cm.

Τ2: Ο όγκος έχει 1 ή περισσότερα από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • Είναι μεγαλύτερος από 3 cm, αλλά, όχι μεγαλύτερος από 7 cm στη μέγιστη διάμετρο.

Τ: Εάν ο όγκος είναι 5 cm ή λιγότερο (αλλά, μεγαλύτερος από 3 cm).

T2b: Εάν ο όγκος είναι μεγαλύτερος από 5 cm (αλλά, όχι μεγαλύτερος από 7 cm).

  • Πρόκειται για ένα κύριο βρόγχο, αλλά, δεν είναι κοντύτερα από 2 cm από την τρόπιδα (το σημείο, όπου η τραχεία χωρίζεται σε αριστερό και δεξιό κύριο βρόγχο).
  • Έχει προχωρήσει στις μεμβράνες που περιβάλλουν τους πνεύμονες (σπλαχνικός υπεζωκότας).
  • Ο όγκος φράζει μερικώς τους αεραγωγούς, αλλά δεν επηρεάζεται η αναπνευστική λειτουργία και δεν υπάρχει πνευμονία.

Τ3: Ο όγκος έχει 1 ή περισσότερα από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • Είναι μεγαλύτερος από 7 cm.
  • Έχει προχωρήσει στο θωρακικό τοίχωμα, στο μυ που χωρίζει τον θώρακα από την κοιλιά (διάφραγμα), στις μεμβράνες που περιβάλλουν το χώρο μεταξύ των πνευμόνων (υπεζωκότας μεσοθωρακίου) ή στο σάκο που περιβάλλει την καρδιά (βρεγματικό περικάρδιο).
  • Εισβάλλει σε ένα κύριο βρόγχο και είναι σε απόσταση μικρότερη από 2 cm από την τρόπιδα, αλλά δεν περιλαμβάνει την ίδια την τρόπιδα.
  • Προκαλεί κατάρρευση ολόκληρου του πνεύμονα ή έχει προκαλέσει πνευμονία σε ολόκληρο τον πνεύμονα.
  • Δύο ή περισσότερα ξεχωριστά οζίδια όγκων είναι παρόντα στο ίδιο λοβό του πνεύμονα.

Τ4: Ο καρκίνος έχει 1 ή περισσότερα από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • Ένας όγκος οποιουδήποτε μεγέθους έχει αυξηθεί εντός του χώρου, μεταξύ των πνευμόνων (μεσοθωράκιο), την καρδιά, τα μεγάλα αιμοφόρα αγγεία κοντά στην καρδιά (όπως η αορτή), την τραχεία, τον οισοφάγο (σωλήνας που συνδέει τον τράχηλο με το στομάχι), τη σπονδυλική στήλη ή την τρόπιδα.
  • Δύο ή περισσότερα ξεχωριστά οζίδια όγκων είναι παρόντα σε διαφορετικές λοβούς του ίδιου του πνεύμονα.

NX: δεν μπορούν να εκτιμηθούν οι κοντινοί (περιφερικοί) λεμφαδένες.

N0: Δεν υπάρχει καμία διαφορά σε κοντινούς λεμφαδένες.

Ν1: Ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε λεμφαδένες, μέσα στον πνεύμονα και/ή γύρω από την περιοχή, όπου ο βρόγχος εισέρχεται στον πνεύμονα (κόμβοι ή block λεμφαδένων). Επηρεάζονται λεμφαδένες που βρίσκονται στην ίδια πλευρά με τον πρωτοπαθή όγκο (-ους).

Ν2: Ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε λεμφαδένες γύρω από την τρόπιδα (το σημείο, όπου η τραχεία χωρίζεται σε αριστερό και δεξιό βρόγχο) ή σε λεμφαδένες στο χώρο μεταξύ των πνευμόνων (μεσοθωράκιο) στην ίδια πλευρά με τον πρωτοπαθή όγκο.

N3: Ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες κοντά στην κλείδα και στις δύο πλευρές ή/και έχει εξαπλωθεί σε πυλαίους ή λεμφαδένες στην πλευρά απέναντι από τον πρωτοπαθή όγκο.

M0: Δεν έχει εξαπλωθεί σε απομακρυσμένα όργανα ή περιοχές (άλλος πνεύμονας, απομακρυσμένοι λεμφαδένες και άλλα όργανα ή ιστοί, όπως το ήπαρ, τα οστά ή ο εγκέφαλος.

M1a: Οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:

  • Ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στον άλλο πνεύμονα.
  • Τα κύτταρα του καρκίνου βρέθηκαν στο υγρό γύρω από τον πνεύμονα (κακοήθης πλευριτική συλλογή).
  • Τα κύτταρα του καρκίνου βρέθηκαν στο υγρό γύρω από την καρδιά (κακοήθης περικαρδιακή συλλογή)

M1B: Ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε απομακρυσμένους λεμφαδένες ή σε όργανα, όπως το ήπαρ, τα οστά, ή τον εγκέφαλο.

Τα στάδια

Κρυφό στάδιο

TX, N0, Μ0: Τα κύτταρα του καρκίνου είναι παρόντα σε ένα δείγμα πτυέλων ή άλλων υγρών του πνεύμονα, αλλά ο καρκίνος δεν έχει βρεθεί με άλλες εξετάσεις, οπότε η θέση του δεν μπορεί να προσδιοριστεί.

Στάδιο 0

Tis, N0, M0: Ο καρκίνος βρίσκεται μόνο στα επιφανειακά κύτταρα των αεραγωγών. Δεν έχει εισβάλει βαθύτερα σε άλλους ιστούς των πνευμόνων και δεν έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες ή σε απομακρυσμένες περιοχές.

Στάδιο IA

T1, N0, M0: Ο καρκίνος δεν είναι μεγαλύτερος από 3 cm, δεν έχει φτάσει στις μεμβράνες που περιβάλλουν τους πνεύμονες και δεν επηρεάζει τους κύριους κλάδους των βρόγχων. Δεν έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες ή σε απομακρυσμένες περιοχές.

Στάδιο IB

Τ2Α, N0, Μ0: ο καρκίνος έχει 1 ή περισσότερα από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • Ο κύριος όγκος είναι μεγαλύτερος από 3 cm, αλλά όχι μεγαλύτερος από 5 cm.
  • Ο όγκος περιλαμβάνει έναν κύριο βρόγχο, αλλά δεν είναι σε απόσταση μικρότερη από 2 cm από την τρόπιδα και δεν είναι μεγαλύτερος από 5 cm.
  • Ο όγκος έχει επεκταθεί στο σπλαγχνικό υπεζωκότα (οι μεμβράνες που περιβάλλουν τους πνεύμονες) και δεν είναι μεγαλύτερος από 5 cm.
  • Ο καρκίνος έχει κάνει μερική απόφραξη των αεραγωγών και δεν είναι μεγαλύτερος από 5 cm.
  • Ο καρκίνος δεν έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες ή σε απομακρυσμένες περιοχές.

Στάδιο ΙΙΑ
T1, N1, M0: Ο καρκίνος δεν είναι μεγαλύτερος από 3 cm, δεν έχει επεκταθεί στις μεμβράνες που περιβάλλουν τους πνεύμονες και δεν επηρεάζει τους κύριους κλάδους των βρόγχων. Έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες μέσα στον πνεύμονα και/ή γύρω από την περιοχή, όπου ο βρόγχος εισέρχεται στον πνεύμονα (κόμβοι ή block λεμφαδένων). Αυτοί οι λεμφαδένες βρίσκονται στην ίδια πλευρά, όπως ο καρκίνος. Δεν έχει εξαπλωθεί σε απομακρυσμένα σημεία.

Ή

Τ2Α, Ν1, Μ0: ο καρκίνος έχει 1 ή περισσότερα από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • Ο κύριος όγκος είναι μεγαλύτερος από 3 cm, αλλά όχι μεγαλύτερος από 5 cm.
  • Ο όγκος έχει επεκταθεί σε ένα κύριο βρόγχο, αλλά δεν είναι σε απόσταση μικρότερη 2 cm από την τρόπιδα και δεν είναι μεγαλύτερος από 5 cm.
  • Ο όγκος έχει επεκταθεί στο σπλαγχνικό υπεζωκότα (οι μεμβράνες που περιβάλλουν τους πνεύμονες) και δεν είναι μεγαλύτερος από 5 cm.
  • Ο καρκίνος έχει μερικώς αποφράξει τους αεραγωγούς και δεν είναι μεγαλύτερος από 5 cm.
  • Ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες μέσα στον πνεύμονα και/ή γύρω από την περιοχή όπου ο βρόγχος εισέρχεται στον πνεύμονα (κόμβοι ή block λεμφαδένων). Αυτές οι λεμφαδένες βρίσκονται στην ίδια πλευρά, όπως, ο καρκίνος. Δεν έχει εξαπλωθεί σε απομακρυσμένα σημεία.

Ή

T2b, N0, Μ0: ο καρκίνος έχει 1 ή περισσότερα από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • Ο κύριος όγκος είναι μεγαλύτερος από 5 cm, αλλά όχι μεγαλύτερος από 7 cm.
  • Ο όγκος περιλαμβάνει ένα κύριο βρόγχο και είναι μεταξύ 5 και 7 cm, αλλά δεν είναι σε απόσταση μικρότερη από 2 cm από την τρόπιδα.
  • Ο όγκος έχει μεγαλώσει στο σπλαγχνικό υπεζωκότα (οι μεμβράνες που περιβάλλουν τους πνεύμονες) και είναι μεταξύ 5 και 7 cm μέσα.
  • Ο καρκίνος έχει κάνει, μερικώς, απόφραξη των αεραγωγών και είναι μεταξύ 5 και 7 cm.
  • Ο καρκίνος δεν έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες ή απομακρυσμένες περιοχές.

Στάδιο ΙΙΒ

T2b, Ν1, Μ0: ο καρκίνος έχει 1 ή περισσότερα από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • Ο κύριος όγκος είναι μεγαλύτερος από 5 cm, αλλά όχι μεγαλύτερος από 7 cm.
  • Ο όγκος έχει εξαπλωθεί σε ένα κύριο βρόγχο και είναι μεταξύ 5 και 7 cm, αλλά δεν είναι σε απόσταση μικρότερη από 2 cm από την τρόπιδα.
  • Ο όγκος έχει εξαπλωθεί στο σπλαγχνικό υπεζωκότα (οι μεμβράνες που περιβάλλουν τους πνεύμονες) και είναι μεταξύ 5 και 7 cm.
  • Ο όγκος έχει κάνει μερική απόφραξη των αεραγωγών και είναι μεταξύ 5 και 7 cm.
  • Ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες μέσα στον πνεύμονα και/ή γύρω από την περιοχή, όπου ο βρόγχος εισέρχεται στον πνεύμονα (κόμβοι ή block λεμφαδένων). Αυτοί οι λεμφαδένες βρίσκονται στην ίδια πλευρά, όπως ο καρκίνος. Δεν έχει εξαπλωθεί σε απομακρυσμένα σημεία.

Ή

Τ3, N0, Μ0: Ο κύριος όγκος έχει 1 ή περισσότερα από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • Είναι μεγαλύτερος από 7 cm.
  • Έχει εξαπλωθεί στο θωρακικό τοίχωμα, το μυ που χωρίζει τον θώρακα από την κοιλιά (διάφραγμα), τις μεμβράνες, που περιβάλλουν το χώρο μεταξύ των πνευμόνων (υπεζωκότας μεσοθωρακίου) ή την μεμβράνη του σάκου που περιβάλλει την καρδιά (βρεγματικό περικάρδιο).
  • Εισβάλλει σε ένα κύριο βρόγχο και είναι σε απόσταση μικρότερη από 2 cm από την τρόπιδα, αλλά δεν περιλαμβάνει την ίδια την τρόπιδα.
  • Έχει επεκταθεί στους αεραγωγούς και προκαλεί κατάρρευση ολόκληρου του πνεύμονα ή προκαλεί πνευμονία σε ολόκληρο τον πνεύμονα.
  • Δύο ή περισσότερα ξεχωριστά οζίδια όγκων είναι παρόντα στο ίδιο λοβό του πνεύμονα.
  • Ο καρκίνος δεν έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες ή σε απομακρυσμένες περιοχές.

Στάδιο IIIA

Τ1 έως Τ3, N2, Μ0: Ο όγκος μπορεί να είναι οποιουδήποτε μεγέθους ή να έχει οποιοδήποτε από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • Ο όγκος περιλαμβάνει ένα κύριο βρόγχο, χωρίς να έχει επεκταθεί στην τρόπιδα.
  • Ο όγκος έχει επεκταθεί μέσα στο σπλαχνικό υπεζωκότα (οι μεμβράνες που περιβάλλουν τους πνεύμονες).
  • Ο όγκος έχει μερικώς προκαλέσει απόφραξη των αεραγωγών ή έχει επεκταθεί αρκετά στους αεραγωγούς για να προκαλέσει κατάρρευση όλου του πνεύμονα ή προκαλεί πνευμονία σε ολόκληρο πνεύμονα.
  • Έχει επεκταθεί στο θωρακικό τοίχωμα, το μυ, που χωρίζει τον θώρακα από την κοιλιά (διάφραγμα), τις μεμβράνες που περιβάλλουν το χώρο, μεταξύ των δύο πνευμόνων (υπεζωκότας μεσοθωρακίου) ή την μεμβράνη του σάκου που περιβάλλει την καρδιά (βρεγματικό περικάρδιο).
  • Δύο ή περισσότερα ξεχωριστά οζίδια όγκων είναι παρόντα στο ίδιο λοβό του πνεύμονα.
  • Ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε λεμφαδένες γύρω από την τρόπιδα (το σημείο όπου η τραχεία χωρίζεται σε αριστερό και δεξιό βρόγχο) ή στο χώρο μεταξύ των πνευμόνων (μεσοθωράκιο). Αυτοί οι λεμφαδένες βρίσκονται στην ίδια πλευρά με το κύριο όγκο του πνεύμονα. Ο καρκίνος δεν έχει εξαπλωθεί σε απομακρυσμένα σημεία.

Ή

Τ3, Ν1, Μ0: ο όγκος έχει 1 ή περισσότερα από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • Είναι μεγαλύτερος από 7 cm.
  • Έχει επεκταθεί σε θωρακικό τοίχωμα, το μυ που χωρίζει τον θώρακα από την κοιλιά (διάφραγμα), τις μεμβράνες που περιβάλλουν το χώρο μεταξύ των δύο πνευμόνων (υπεζωκότας μεσοθωρακίου) ή τη μεμβράνη του σάκου που περιβάλλει την καρδιά (βρεγματικό περικάρδιο).
  • Έχει επεκταθεί σε ένα κύριο βρόγχο και είναι σε απόσταση μικρότερη από 2 cm προς την τρόπιδα, αλλά δεν περιλαμβάνει την ίδια το τρόπιδα.
  • Δύο ή περισσότερα ξεχωριστά οζίδια όγκων είναι παρόντα στο ίδιο λοβό του πνεύμονα.
  • Έχει επεκταθεί αρκετά τους αεραγωγούς, για να προκαλέσει κατάρρευση του πνεύμονα ή να προκαλέσει πνευμονία.
  • Ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες μέσα στον πνεύμονα και/ή γύρω από την περιοχή, όπου ο βρόγχος εισέρχεται στον πνεύμονα (κόμβοι ή block λεμφαδένων). Αυτοί οι λεμφαδένες βρίσκονται στην ίδια πλευρά, όπως ο καρκίνος. Δεν έχει εξαπλωθεί σε απομακρυσμένα σημεία.

Ή

Τ4, N0 ή N1, Μ0: Ο καρκίνος έχει 1 ή περισσότερα από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • Ένας όγκος οποιουδήποτε μεγέθους έχει αυξηθεί εντός του χώρου μεταξύ των πνευμόνων (μεσοθωράκιο), την καρδιά, τα μεγάλα αιμοφόρα αγγεία κοντά στην καρδιά (όπως η αορτή), την τραχεία, τον οισοφάγο (σωλήνας που συνδέει τον τράχηλο με το στομάχι), την σπονδυλική στήλη ή την τρόπιδα.
  • Δύο ή περισσότερα ξεχωριστά οζίδια όγκων είναι παρόντα σε διαφορετικές λοβούς του ίδιου του πνεύμονα.
  • Ο καρκίνος μπορεί ή δε μπορεί να έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες μέσα στον πνεύμονα ή/και γύρω από την περιοχή, όπου ο βρόγχος εισέρχεται στον πνεύμονα (κόμβοι ή block λεμφαδένων). Επηρεάζονται οι λεμφαδένες που βρίσκονται στην ίδια πλευρά όπως ο καρκίνος. Δεν έχει εξαπλωθεί σε απομακρυσμένα σημεία.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 33-1024x682.jpg

Στάδιο IIIB

Κάθε Τ, N3, Μ0: Ο καρκίνος μπορεί να είναι οποιουδήποτε μεγέθους. Μπορεί ή δε μπορεί να έχει επεκταθεί σε κοντινές δομές ή να έχει προκαλέσει πνευμονία ή κατάρρευση του πνεύμονα. Έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες κοντά στην κλείδα εκατέρωθεν και/ή έχει εξαπλωθεί σε πυλαίους ή λεμφαδένες επί της πλευράς απέναντι από τον πρωτοπαθή όγκο. Ο καρκίνος δεν έχει εξαπλωθεί σε απομακρυσμένα σημεία.

Ή

Τ4, N2, Μ0: ο καρκίνος έχει 1 ή περισσότερα από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • Ένας όγκος οποιουδήποτε μεγέθους έχει αυξηθεί εντός του χώρου μεταξύ των πνευμόνων (μεσοθωράκιο), την καρδιά, τα μεγάλα αιμοφόρα αγγεία κοντά στην καρδιά (όπως η αορτή), την τραχεία, τον οισοφάγο (σωλήνας που συνδέει τον τράχηλο με το στομάχι), την σπονδυλική στήλη ή την τρόπιδα.
  • Δύο ή περισσότερα ξεχωριστά οζίδια όγκων είναι παρόντα σε διαφορετικές λοβούς του ίδιου του πνεύμονα.
  • Ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες γύρω από την τρόπιδα ή στο χώρο μεταξύ των πνευμόνων (μεσοθωράκιο).
  • Επηρεάζονται λεμφαδένες βρίσκονται στην ίδια πλευρά με το κύριο όγκο του πνεύμονα. Δεν έχει εξαπλωθεί σε απομακρυσμένα σημεία.

Στάδιο IV
Κάθε Τ, οποιοδήποτε Ν, M1a: Ο καρκίνος μπορεί να είναι οποιουδήποτε μεγέθους και μπορεί ή δε μπορεί να έχει επεκταθεί σε κοντινές δομές ή στους κοντινούς λεμφαδένες. Επιπλέον, οποιοδήποτε από τα ακόλουθα έχει συμβεί:

  • Ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στον άλλον πνεύμονα.
  • Τα κύτταρα του καρκίνου βρέθηκαν στο υγρό γύρω από τον πνεύμονα (κακοήθης πλευριτική συλλογή).
  • Τα κύτταρα του καρκίνου βρέθηκαν στο υγρό γύρω από την καρδιά (κακοήθης περικαρδιακή συλλογή).

Ή

Κάθε Τ, οποιοδήποτε Ν, M1b: Ο καρκίνος μπορεί να είναι οποιουδήποτε μεγέθους και μπορεί ή δεν μπορεί να έχει επεκταθεί σε κοντινές δομές ή στους κοντινούς λεμφαδένες. Έχει εξαπλωθεί σε απομακρυσμένες θέσεις, όπως το ήπαρ.

Απαιτούνται ριζικές αλλαγές στη θεραπεία του καρκίνου πνεύμονα!!!

Να προτιμάτε τις φυσικές θεραπείες για τον καρκίνο πνεύμονα, σύμφωνα με το Μοριακό Προφίλ του Όγκου

Η ζωή είναι πολύτιμη.

Η ζωή είναι δική σας. Πάρτε την στα χέρια σας!

Το μοριακό προφίλ του όγκου είναι απαραίτητο και χρήσιμο εργαλείο για τη θεραπευτική σας απόφαση.

Ζητείστε την εξέταση πριν κάνετε οποιαδήποτε θεραπεία. Η ζωή σας είναι πολύτιμη.

Ζητήστε από την EMEDI πληροφορίες για το μοριακό προφίλ του όγκου.

Μάθετε όλες τις πληροφορίες από τους συνεργάτες μας για την εξατομικευμένη θεραπεία του καρκίνου πνεύμονα, πατώντας εδώ.

Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD

Διαβάστε περισσότερα για την Σάββη Μάλλιου Κριαρά

Εμπιστευθείτε τους διατροφικούς συμβούλους της EMEDI

Εμπιστευθείτε το ογκολογικό συμβούλιο της EMEDI

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τον καρκίνο πνεύμονα 

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τον καρκίνο πνεύμονα 

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα  για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Καρκινοειδείς όγκοι

Η διατροφή για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα

Χημειοπροφύλαξη στον καρκίνο του πνεύμονα

Όσοι καπνίζουν πρέπει να τρώνε πολλά φρούτα

Gefitinib

Οι πνεύμονες μπορεί να αναγεννηθούν

Έκφραση του κολλαγόνου σε καρκίνο του πνεύμονα

Επαγγελματικοί καρκίνοι

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΚαρκινοειδείς όγκοι
Επόμενο άρθροΚατίκι Δομοκού
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ