Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Χρόνια φλεβική ανεπάρκεια

Xρόνια φλεβική ανεπάρκεια. Αποτελεί μία κοινή πάθηση και υπάρχουν κι άλλοι τρόποι αντιμετώπισης εκτός της χειρουργικής που ενδείκνυνται.

Λέγοντας χρόνια φλεβική ανεπάρκεια, ICD-10 I87.2, αναφερόμαστε στις αλλοιώσεις, που μπορεί να συμβούν στα κάτω άκρα, όταν οι φλέβες δε λειτουργούν σωστά.

Οι φλέβες των κάτω άκρων λειτουργούν ως αγωγοί, που μεταφέρουν αίμα από τα πόδια προς την καρδιά. Αυτό επιτυγχάνεται με μια σειρά βαλβίδων, που υπάρχουν στο εσωτερικό τους τοίχωμα, οι οποίες, ως φράγματα, ανοίγουν για να επιτρέψουν τη ροή του αίματος προς την καρδιά και κλείνουν για να εμποδίσουν τη ροή του αίματος προς την αντίθετη κατεύθυνση. Με αυτόν τον τρόπο, η ροή του αίματος φυσιολογικά έχει κατεύθυνση πάντοτε προς την καρδιά. Βεβαίως, απαραίτητη προϋπόθεση για να επιτελέσουν οι φλέβες σωστά το έργο τους είναι η φυσιολογική λειτουργία της μυϊκής αντλίας της γαστροκνημίας, η οποία είναι ο μηχανισμός ώθησης του αίματος από τα πόδια προς την καρδιά κατά τη βάδιση υπερνικώντας τη βαρύτητα σε όρθια θέση.

Οι αρτηρίες φέρνουν οξυγονωμένο αίμα από την καρδιά στο υπόλοιπο σώμα και οι φλέβες επιστρέφουν το φτωχό σε οξυγόνο αίμα πίσω στην καρδιά. Όταν οι φλέβες των ποδιών δεν μπορούν να αντλήσουν αρκετό αίμα πίσω στην καρδιά, προκύπτει χρόνια φλεβική ανεπάρκεια. Η ΧΦΑ, επίσης, ονομάζεται μερικές φορές χρόνια φλεβική νόσος.

Υπάρχουν τρία είδη φλεβών:

  • Οι επιφανειακές φλέβες, οι οποίες βρίσκονται κοντά στο δέρμα,
  • Οι εν τω βάθει φλέβες, που βρίσκονται στις ομάδες των μυών και
  • Οι διατιτραίνουσες φλέβες, οι οποίες συνδέουν τις επιπολής με τις εν τω βάθει φλέβες. Οι εν τω βάθει φλέβες οδηγούν το αίμα στην κάτω κοίλη φλέβα, τη μεγαλύτερη φλέβα του σώματος, που οδηγεί οδηγεί το αίμα κατευθείαν στην καρδιά.

Σε όρθια θέση, το αίμα στις φλέβες των ποδιών πρέπει να πάει ενάντια στη βαρύτητα για να επιστρέψει στην καρδιά. Για να επιτευχθεί αυτό, οι μύες των ποδιών θα συσπάσουν τις εν τω βάθει φλέβες των ποδιών και τους μυς των ποδιών, για να βοηθήσουν την κίνηση του αίματος πίσω στην καρδιά. Οι βαλβίδες, στις φλέβες βοηθούν στην ροή του αίματος προς τη σωστή κατεύθυνση. Όταν οι μύες των ποδιών χαλαρώσουν, οι βαλβίδες εμποδίζουν το αίμα να γυρίσει πίσω στην καρδιά. Η όλη διαδικασία, αποστολής του αίματος πίσω στην καρδιά ονομάζεται φλεβική αντλία.

Άρα, όταν τα πόδια βρίσκονται σε σύσπαση η φλεβική αντλία λειτουργεί καλά. Αλλά όταν κάποιος κάθεται ειδικά για μεγάλο χρονικό διάστημα, το αίμα στις φλέβες των ποδιών συσσωρεύεται και αυξάνεται η πίεση του φλεβικού αίματος. Οι εν τω βάθει φλέβες και οι διατιτραίνουσες φλέβες μπορούν, συνήθως, να αντέξουν για σύντομες περιόδους αυξημένες πιέσεις. Με την πάροδο του χρόνου, σε ευπαθή άτομα, εξασθενίζουν τα τοιχώματα των φλεβών και οι βαλβίδες προκαλώντας ΧΦΑ.

Οι προδιαθεσικοί παράγοντες που οδηγούν στην φλεβική ανεπάρκεια είναι:

α) κληρονοµική προδιάθεση, παχυσαρκία, ακινησία, τραύµατα, λήψη φαρµάκων, κάπνισμα, καθιστική ζωή,

β) ατυχήµατα, εγχειρήσεις, παθήσεις των αρθρώσεων,

γ) εγκυµοσύνες, ορµόνες, είτε για λόγους θεραπευτικούς, είτε για αντισύλληψη.

Γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών έχουν συχνά ΧΦΑ.

Τα αίτια της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας είναι:

α) οι πρωτοπαθείς κιρσοί,

β) το µεταθροµβωτικό σύνδροµο (καταστροφή των βαλβίδων µετά από θρόµβωση),

γ) διάφορα άλλα αίτια, όπως, αρτηριοφλεβικές επικοινωνίες, όγκοι, δυσπλασίες των βαλβίδων, τραύµατα, ιατρογενείς κακώσεις,

δ) η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (DVT-deep vein thrombosis) και η φλεβίτιδα.

Τα συµπτώµατα που παρουσιάζει ο ασθενής

Ο ασθενής µε χρόνια φλεβική ανεπάρκεια παραπονιέται για αίσθηµα καύσου (κάψιµο), κνησµού (φαγούρας), πόνου, οιδήµατος (πρήξιµο) στα πόδια και ιδιαίτερα στις ποδοκνηµικές αρθρώσεις (αστραγάλους) και αίσθηµα βάρους στα πόδια.

Η ΧΦΑ μπορεί να συνδέεται με κιρσούς. Κιρσοί είναι πρησμένες φλέβες, που μπορείτε να δείτε μέσα από το δέρμα. Είναι μπλε, διογκωμένες και πρησμένες. Μεγάλοι κιρσοί μπορεί να οδηγήσουν σε αλλαγές του δέρματος, όπως εξανθήματα, ερυθρότητα και πληγές.

Το λεμφικό σύστημα μπορεί να παράγει, επίσης, υγρό, που ονομάζεται λέμφος, για να αντισταθμίσει την ΧΦΑ. Οι ιστοί του ποδιού  μπορεί να απορροφήσουν αυτό το υγρό, το οποίο μπορεί να αυξήσει την πίεση στα πόδια και να πρηστούν περισσότερο.


Πώς διαπιστώνεται η ύπαρξη φλεβικής ανεπάρκειας;

Σε αρκετές περιπτώσεις, μπορούμε να δούμε τις πάσχουσες φλέβες κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Πολύ συχνά, όμως, οι φλέβες που ανεπαρκούν, βρίσκονται βαθύτερα. Εκτός από τη διάγνωση με τη χρήση υπέρηχου (doppler), η διενέργεια ειδικών εξετάσεων (triplex φλεβών κάτω άκρων), που απεικονίζουν λεπτομερώς το φλεβικό δίκτυο βοηθούν σημαντικά στην πληρέστερη διάγνωση και θεραπεία.

Θεραπεία χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας

Η αντιμετώπιση της νόσου πρέπει να αρχίζει έγκαιρα και να επεκτείνεται όλο το χρόνο και όχι μόνο τότε που τα συμπτώματα είναι πιο έντονα.

Η θεραπεία περιλαμβάνει γενικά και ειδικά μέτρα.

Συντηρητικά μέτρα, που συχνά προηγούνται των επεμβατικών μεθόδων θεραπείας. 

  • Η απώλεια βάρους και η τακτική άσκηση είναι η βάση της θεραπείας.
  • Η εφαρμογή καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης.
  • Η κινησιοθεραπεία.
  • Η λήψη βιοφλαβονοειδών σκευασμάτων και φαρμάκων είναι συντηρητικά μέτρα που συχνά προηγούνται των επεμβατικών μεθόδων θεραπείας.

Λιγότεροι από το 10 τοις εκατό των ατόμων με ΧΦΑ απαιτούν χειρουργική επέμβαση, για να διορθωθεί το πρόβλημα.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 5.jpeg

Ειδικά επεμβατικά μέτρα για τη χρόνια φλεβική ανεπά

-Η σκληροθεραπεία

Στην σκληροθεραπεία, ο γιατρός εγχέει μια χημική ουσία σε πληγείσες φλέβες, ώστε οι ανώμαλες φλέβες δεν μπορούν, πλέον, να γεμίσουν με αίμα. Το αίμα, που θα έπρεπε κανονικά να επιστρέψει στην καρδιά μέσα από αυτές τις φλέβες, επιστρέφει στην καρδιά μέσω των άλλων φλεβών. Το σώμα θα απορροφήσει, τελικά, τις φλέβες που έλαβαν την ένεση.

Η θερμοπηξία της φλέβας με λέιζερ ή ραδιοκύματα

Χρησιμοποιείται ένας λεπτός, εύκαμπτος σωλήνας, που ονομάζεται καθετήρας και εισάγεται σε μια φλέβα. Μικροσκοπικά ηλεκτρόδια στην άκρη του καθετήρα χρησιμοποιούν την θερμότητα στα τοιχώματα της φλέβας, για να καταστρέψουν τον ιστό της φλέβας. Όπως και με τη σκληροθεραπεία με χημικά, οι κιρσοί δεν είναι πλέον σε θέση να μεταφέρουν αίμα, και τελικά απορροφώνται από το σώμα.

-Αφαίρεση φλέβας

Ο γιατρός κάνει μια μικρή τομή στη βουβωνική χώρα και συνήθως, μια άλλη τομή στη γάμπα κάτω από το γόνατο. Στη συνέχεια, ο γιατρός αποσυνδέει και δένει όλες τις φλέβες που συνδέονται με την σαφηνή φλέβα, που είναι η κύρια επιφανειακή φλέβα στο πόδι. Ο γιατρός, τότε, αφαιρεί τη φλέβα από το πόδι και η διαδικασία ονομάζεται φλεβοτομή και αφαιρούνται οι μεμονωμένες συστάδες φλεβών από το πόδι μέσω μικροσκοπικών τομών.

Φλεβική παράκαμψη
Για πιο εκτεταμένα προβλήματα, ο χειρουργός μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση παράκαμψης για τη θεραπεία της ΧΦΑ, που εμφανίζεται στο πάνω μέρος του μηρού ή στη λεκάνη. Ο χειρουργός μπορεί να χρησιμοποιήσει μια τεχνητή φλέβα, που ονομάζεται μόσχευμα ή να χρησιμοποιήσει μια φλέβα, που δεν επηρεάζεται από ΧΦΑ, για να βοηθήσει στη ροή του αίματος από το πόδι γύρω από την αποκλεισμένη φλέβα. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να γίνει μέσα από μικρές τομές. Συνήθως, η παράκαμψη χειρουργικής επέμβασης είναι ασφαλής, αν και υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος μόλυνσης και εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης.

-Επισκευή βαλβίδας
Σε επισκευή της βαλβίδας, ο χειρουργός  τέμνει τις βαλβίδες μέσα στη φλέβα, μέσα από μια μικρή τομή στο δέρμα. Ο χειρουργός διπλώνει στη συνέχεια και τοποθετεί πτερύγια στην βαλβίδα ή τοποθετεί τεχνητή βαλβίδα. Μπορεί, επίσης, να σχηματίσει ένα μανίκι γύρω από την εξωτερική φλέβα  για να διατηρήσει τη λειτουργία της βαλβίδας.

Αγγειοπλαστική και τοποθέτηση stent
Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις ΧΦΑ, ο χειρουργός μπορεί να συστήσει αγγειοπλαστική ή stent. Αγγειοπλαστική είναι η χρήση ενός μπαλονιού για να ανοίξει μια στένωση ή απόφραξη στο τμήμα της φλέβας. Ένα στεντ είναι ένας σωλήνας από μέταλλο-ικρίωμα, που βοηθά να κρατήσει τη στένωση ανοιχτή σε απόφραξη. Η διαδικασία εκτελείται μέσω των μικρών τομών στις φλέβες, είτε πίσω από το γόνατο ή στη βουβωνική χώρα. Συνήθως, η αγγειοπλαστική και η τοποθέτηση stent είναι ασφαλείς διαδικασίες.

Ο αγγειοχειρουργός θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε την καλύτερη θεραπευτική αγωγή για την περίπτωσή σας.

Η φαρμακευτική θεραπεία της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας

Μια ποικιλία φαρμάκων έχουν χρησιμοποιηθεί στην αντιμετώπιση της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας και φλεβικών ελκών.

Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Διουρητικά
  • Ασπιρίνη
  • Τοπική και συστηματική χορήγηση αντιβιοτικών
  • Τοπικά κορτικοστεροειδή
  • Ιπποκάστανο
  • Τοπικά αντισηπτικά
  • Σουλφαδιαζίνη του αργύρου
  • Αναβολικά στεροειδή
  • Hydroxyethylrutoside
  • Ένζυμα παράγοντες νεαροποίησης
  • Αυξητικοί παράγοντες

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 6.jpg

  • Διουρητικά – Για το οίδημα, που οφείλεται σε φλεβική ανεπάρκεια για μικρό χρονικό διάστημα σε ασθενείς με σοβαρό οίδημα. Μια καλή πρακτική είναι να χρησιμοποιήσετε ένα ήπιο διουρητικό, όπως η υδροχλωροθειαζίδη, για επτά ημέρες πριν από την τοποθέτηση καλτσών συμπίεσης, προκειμένου να επιτευχθεί πιο ακριβής εφαρμογή. Αυτό, είναι χρήσιμο μόνο σε ασθενείς με οίδημα.
  • Ασπιρίνη – Για την θρομβοκυττάρωση και τη συσσώρευση αιμοπεταλίων, σε χρόνια φλεβική ανεπάρκεια. Η ασπιρίνη σαν αντιαιμοπεταλιακός παράγοντας μπορεί να επιταχύνει την επούλωση των χρόνιων φλεβικών ελκών, ιδίως όταν χρησιμποποιούνται κάλτσες συμπίεσης.
  • Αντιβιοτικά – Τα περισσότερα φλεβικά έλκη είναι έντονα μολυσμένα με βακτήρια, όπως Staphylococcus, Streptococcus, Escherichia coli, Proteus και Pseudomonas. Τα αντιβιοτικά θα πρέπει να αποφεύγεται εντελώς. Συστηματικά αντιβιοτικά θα πρέπει να δίνονται στους ασθενείς που έχουν τα ακόλουθα σημεία και συμπτώματα και υποδηλώνουν λοίμωξη:
  1. Αύξηση στον πόνο.
  2. Αύξηση στο ερύθημα του δέρματος.
  3. Λεμφαγγειίτιδα.
  4. Ταχεία αύξηση στο μέγεθος του έλκους.

Καλλιέργειες επιχρισμάτων από το έλκος είναι απαραίτητες. Οι καλλιέργειες μπορεί να ληφθούν με βιοψία ή δι’ εγχύσεως 2 με 3 mL στείρου αλατούχου διαλύματος εντός του χορίου και επαναρρόφηση με τη σύριγγα και αποστολή για καλλιέργεια.

Εμπειρική θεραπεία εν αναμονή των αποτελεσμάτων θα πρέπει να στοχεύει Gram θετικούς και αρνητικούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της Pseudomonas. Εμπειρικά αντιβιοτικά είναι: δικλοξακιλλίνη, κεφαλεξίνη, ή σιπροφλοξασίνη.

  • Τοπικά κορτικοστεροειδή – Η απλή δερματίτιδα από στάση ανταποκρίνεται, συνήθως, στην τοπική εφαρμογή των στεροειδών.
  • Ιπποκάστανο – Εκχύλισμα σπόρων καστανιάς (ιπποκάστανο) διεγείρει την απελευθέρωση των προσταγλανδινών F (π.χ., PGF2 άλφα), οι οποίες επάγουν την αγγειοσύσπαση, και μειώνουν την διαπερατότητα των τοιχωμάτων των αγγείων σε χαμηλού μοριακού πρωτεΐνες, νερό, και ηλεκτρολύτες. Το συμπλήρωμα διατροφής ιπποκάστανου χρησιμοποιείται στην Ευρώπη, για τη θεραπεία των αιμορροΐδων, των κιρσών, του οιδήματος, και τα κουρασμένα και βαριά πόδια. 50 mg εσκίνης (η δραστική ένωση) δύο φορές ημερησίως, είναι δόση ισοδύναμη με τη θεραπεία με κάλτσες συμπίεσης για τη μείωση του οιδήματος σε ασθενείς με χρόνια φλεβική ανεπάρκεια.
  • Τοπικά αντισηπτικά – Έχουν εφαρμοστεί τοπικώς αντισηπτικά, όπως το υπεροξείδιο του υδρογόνου, η ποβιδόνη ιωδιούχος, το οξικό οξύ, και το υποχλωριώδες νάτριο. Όλα εκτός, από το υπεροξείδιο του υδρογόνου, βλάπτουν το επιθήλιο του τραύματος και δεν συνιστώνται.
  • Σουλφαδιαζίνη του αργύρου – Η σουλφαδιαζίνη του αργύρου χρησιμοποιείται στη θεραπεία των δερματικών τραυμάτων, των εγκαυμάτων, των τραυμάτων μερικού πάχους, και σε μεταμοσχεύσεις δέρματος. Σαν τοπικό φάρμακο αναστέλλει την ανάπτυξη in vitro σχεδόν όλων των παθογόνων βακτηρίων και μυκήτων, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων ειδών ανθεκτικών στα σουλφοναμίδια. Ο μηχανισμός, με τον οποίο μειώνει τον μικροβιακό αποικισμό των τραυμάτων είναι μέσω της βραδείας απελευθέρωσης του αργύρου σε συγκεντρώσεις, που είναι εκλεκτικά τοξικές για τα βακτήρια. Ανεπιθύμητες ενέργειες, που σχετίζονται με τη χρήση σουλφαδιαζίνης του αργύρου περιλαμβάνουν την επαγωγή της βακτηριακής αντοχής και την δερματίτιδα εξ επαφής.
  • Αναβολικά στεροειδή – Η Stanazole ή Στανοζολόλη, ένα αναβολικό στεροειδές, διεγείρει την ινωδόλυση στο αίμα και έχει δοκιμαστεί.
  • Hydroxyethy lrutoside – Η Hydroxyethy lrutoside (HR) είναι ημισυνθετικά φλαβονοειδή που δρουν, κυρίως, επί του ενδοθηλίου της μικροαγγείωσης και μειώνουν την διαπερατότητα τριχοειδών και το οίδημα. Προκαλούν αύξηση της μερικής πίεσης του οξυγόνου στις φλέβες των κάτω άκρων και της διαδερμικής τάσης οξυγόνου των ασθενών με χρόνια φλεβική ανεπάρκεια.
  • Ένζυμα παράγοντες νεαροποίησης – Η συσσώρευση πύου και ινώδους μπορεί να καθυστερήσει την επούλωση των χρόνιων ελκών, που γίνεται με κοκκοποίηση και επιθηλιοποίηση. Αρκετοί παράγοντες, ένζυμα καθαρισμού της πληγής είναι διαθέσιμα, συμπεριλαμβανομένων των ενζύμων κριλ (από γαρίδες Ανταρκτικής), που αποτελούνται από φυσικές εξωπεπτιδάσες και ενδοπεπτιδάσες, που είναι ικανές να διασπούν τις πρωτεϊνικές ουσίες σε διαλυτά ελεύθερα αμινοξέα. Αυτά τα φάρμακα έχουν δειχθεί σε ορισμένες μελέτες να καθαρίζουν αποτελεσματικά τα έλκη.
  • Αυξητικοί παράγοντες – Αρκετοί αυξητικοί παράγοντες παίζουν ενεργό ρόλο στην επούλωση τραυμάτων, συμπεριλαμβανομένου του αυξητικού παράγοντα αιμοπεταλίων, του επιδερμικού αυξητικού παράγοντα, του αυξητικού παράγοντα ινοβλαστών κ.ά., για την επούλωση μιας ποικιλίας χρόνιων ελκών.

Συστάσεις για την θεραπεία της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας

Ανύψωση ποδιών και θεραπεία συμπίεσης είναι η βασική θεραπεία, στους περισσότερους ασθενείς με χρόνια φλεβική ανεπάρκεια και εξέλκωση.

Η φαρμακευτική θεραπεία μπορεί να χορηγηθεί στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Η χρήση διουρητικών για σύντομο χρονικό διάστημα, σε ασθενείς με σοβαρό οίδημα.
  • Ασπιρίνη (300 έως 325 mg/ημέρα) μπορεί να επιταχύνει την επούλωση των χρόνιων φλεβικών ελκών. Συνιστάται σε ασθενείς με έλκη, που δεν υπάρχει αντένδειξη στην χορήγησή της.
  • Συστηματική χορήγηση αντιβιοτικών θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε ασθενείς, οι οποίοι έχουν σημεία και συμπτώματα λοίμωξης έλκους.
  • Η απλή δερματίτιδα από στάση ανταποκρίνεται συνήθως στην τοπική εφαρμογή των κορτικοστεροειδών ή ενυδατικών αλοιφών.
  • Το εκχύλισμα σπόρων καστανιάς (ιπποκάστανο) μειώνει το οίδημα σε ασθενείς με χρόνια φλεβική ανεπάρκεια. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς που αρνούνται να φορούν κάλτσες συμπίεσης, ή για εκείνους, στους οποίους αντενδείκνυται η συμπίεση (π.χ. αποφρακτική αρτηριακή αγγειοπάθεια). Η δόση είναι 300 mg (50 mg εσκίνης) δύο φορές ημερησίως. Η Hydroxyethylrutoside είναι μια εναλλακτική λύση.
  • Αντισηπτικά, αντιβιοτικά, ένζυμα νεαροποίησης, αυξητικοί παράγοντες, και σουλφαδιαζίνη του αργύρου δε συνιστώνται.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την φλεβική ανεπάρκεια

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την φλεβική ανεπάρκεια

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 7.jpg

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα  για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης, παρόμοια άρθρα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Υγιή και ανάλαφρα πόδια

Κόκκινη Άμπελος

Χυμός για τη φλεβική ανεπάρκεια

Φωτοδιέγερση για τα έλκη κάτω άκρων

Τρόποι βελτίωσης του κυκλοφορικού στα πόδια 

Ευρυαγγείες προσώπου και κάτω άκρων

Κιρσοί κάτω άκρων

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ