Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΤο νέο αντιγριπικό εμβόλιο

Το νέο αντιγριπικό εμβόλιο

Νέο πιο αποτελεσματικό αντιγριπικό εμβόλιο. Όμως, όλοι, πια, είναι επιφυλακτικοί με τα εμβόλια και με τις εταιρείες που τα παράγουν

Αμερικανοί επιστήμονες, ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νόσων των ΗΠΑ και της εταιρίας βιοτεχνολογίας Sanofi,  ανέπτυξαν μια νέα θεραπευτική προσέγγιση, συνδυάζοντας στο ίδιο εμβόλιο διάφορες πρωτεϊνες – κλειδιά του ιού της γρίπης, μαζί με μια πρωτεΐνη που υπάρχει στο αίμα, τη φερριτίνη.

Καθώς, τα υπάρχοντα εμβόλια γρήγορα χάνουν την αποτελεσματικότητά τους, επειδή ο ιός της γρίπης αλλάζει συνεχώς “πρόσωπα”, λόγω των μεταλλάξεών του, το νέο εμβόλιο καλύπτει ακόμα και απρόβλεπτα στελέχη του ιού, διότι παράγει αντισώματα που προσκολλώνται σε εκείνα τα μέρη του ιού, τα οποία είναι κοινά σε όλα τα στελέχη.

Τα εργαστηριακά τεστ σε πειραματόζωα έδειξαν ότι το νέο συνθετικό εμβόλιο είναι πιο αποτελεσματικό από τα υπάρχοντα συμβατικά εμβόλια στο να ενεργοποιεί τις άμυνες του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η φερριτίνη δημιουργεί νανοσωματίδια μικρότερα από τον ιό και οι συνθετικές πρωτεΐνες προσκολλώνται πάνω σε αυτά. Τελικά, δημιουργείται ένα νέο θεραπευτικό μόριο που ποτέ πριν δεν είχε παραχθεί και το οποίο επιφέρει αύξηση των αντιγριπικών αντισωμάτων, δέκα έως τριάντα φορές περισσότερες από ό,τι τα υπάρχοντα εμβόλια.

Σήμερα, ένα διαφορετικό εποχικό εμβόλιο παράγεται κάθε χρόνο ανάλογα με το πώς μεταλλάσσεται ο ιός. Πάντως, αν και η νέα εξέλιξη είναι πολλά υποσχόμενη, θα περάσουν αρκετά χρόνια έως ότου γίνει πραγματικότητα ένα “σούπερ” αντιγριπικό εμβόλιο.

Οι συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από ένα εμβόλιο γρίπης είναι ο πόνος, η ερυθρότητα και/ή πρήξιμο στο σημείο που έγινε το εμβόλιο. Μπορεί, επίσης, να έχετε πονοκέφαλο, πυρετό, ναυτία, μυϊκούς πόνους και κόπωση και άλλες παρενέργειες που δεν είναι γνωστές.

Οι οξείες ιογενείς λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένης χαρακτηρίζονται από τη δυσρύθμιση του μεταβολισμού του σιδήρου, με αποτέλεσμα υψηλά επίπεδα φερριτίνης ορού και χαμηλά επίπεδα σιδήρου.

Τα επίπεδα φερριτίνης ορού, ένας συμβατικός δείκτης της επάρκειας των αποθεμάτων σιδήρου του σώματος, αυξάνεται, όμως και κατά τις ιογενείς λοιμώξεις μαζί με τα επίπεδα άλλων πρωτεϊνών οξείας φάσης.

Απρίλιος 2023

Επιστήμονες του Κέντρου Ερευνών Εμβολίων του NIAID-National Institute of Allergy and Infectious Diseases (VRC-Vaccine Research Center-Κέντρο Ερεθνών Εμβολίων) αναφέρουν ότι το εμβόλιο έχει προχωρήσει σε μια δοκιμή φάσης 2. Το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από το VRC – γνωστό ως H1ssF (εμβόλιο νανοσωματιδίων στελέχους φερριτίνης σταθεροποιημένο με αιμοσυγκολλητίνη γρίπης H1) – θεωρείται ασφαλές, καλά ανεκτό και προκαλεί ευρείες αποκρίσεις αντισωμάτων που στοχεύουν το στέλεχος της αιμοσυγκολλητίνης. Οι δύο νέες μελέτες που αξιολογούν το εμβόλιο νανοσωματιδίων δημοσιεύθηκαν στις 19 Απριλίου στο Science Translational Medicine.

Όπως, αναμενόταν με βάση τα αποτελέσματα της προκλινικής μελέτης, το H1ssF δημιούργησε δεσμευτικά αντισώματα στο στέλεχος της πρωτεΐνης αιμοσυγκολλητίνης-hemagglutinin H1 (HA) της γρίπης. Οι αποκρίσεις αντισωμάτων παρατηρήθηκαν ανεξάρτητα από τη δόση ή την ηλικία των συμμετεχόντων. «Αυτές οι αποκρίσεις ήταν ανθεκτικές, με εξουδετερωτικά αντισώματα που παρατηρήθηκαν πάνω από ένα χρόνο μετά τον εμβολιασμό», δήλωσαν οι συγγραφείς, υποδεικνύοντας ότι αυτό το πρωτότυπο εμβόλιο μπορεί να προωθήσει την περαιτέρω ανάπτυξη του καθολικού εμβολίου κατά της γρίπης.

Το εμβόλιο H1ssF που χρησιμοποιεί ένα σύστημα χορήγησης mRNA ξεκίνησε, επίσης, τις δοκιμές σε μια κλινική δοκιμή φάσης 1 που επιβλέπεται από επιστήμονες στο Duke Human Vaccine Institute, μέρος του δικτύου της NIAID.

Το εμβόλιο mRNA αποτελείται από περιοχές κεφαλής και στελέχους και επιτρέπει στον ιό της γρίπης να προσκολληθεί και να εισέλθει σε ένα ανθρώπινο κύτταρο. Το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να δημιουργήσει μια ανοσολογική απόκριση στον ιό. Τα εμβόλια κατά της γρίπης πρέπει να ενημερώνονται κάθε χρόνο επειδή ο ιός αλλάζει, συνεχώς – ένα φαινόμενο που ονομάζεται «αντιγονική μετατόπιση». Το νέο υποψήφιο εμβόλιο αποτελείται μόνο από το στέλεχος HA. Το στέλεχος είναι πιο συντηρημένο από το κεφάλι μεταξύ των στελεχών και των υποτύπων της γρίπης και επομένως είναι λιγότερο πιθανό να αλλάζει κάθε εποχή. Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι η στόχευση του στελέχους του ιού χωρίς την απόσπαση της προσοχής της κεφαλής του θα μπορούσε να προκαλέσει ισχυρότερη και μεγαλύτερης διάρκειας ανοσία.

Η αιμοσυγκολλητίνη του ιού της γρίπης (ΗΑ) περιέχει αντιγονικές θέσεις που αναγνωρίζονται από το ανοσοποιητικό σύστημα του ξενιστή, θέσεις διάσπασης που διασπώνται από πρωτεάσες ξενιστή, θέσεις δέσμευσης υποδοχέα που συνδέονται με σιαλυλ-sialyl receptors υποδοχείς στο κύτταρο στόχο και πεπτίδια σύντηξης που μεσολαβούν στη σύντηξη μεμβράνης.

Το ΗΑ του ιού της γρίπης Α μπορεί να χωριστεί σε ομάδες 1 και 2 και να υποδιαιρεθεί περαιτέρω σε πολλαπλούς υποτύπους με βάση τις αλληλουχίες τους. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν το στέλεχος ενός ΗΑ από έναν ιό της γρίπης της ομάδας 1 για να δημιουργήσουν το εμβόλιο νανοσωματιδίων. Τόσο οι ιοί της γρίπης της ομάδας 1 όσο και της ομάδας 2 είναι μεταξύ εκείνων που ευθύνονται για την εποχική γρίπη, καθώς και για τις σποραδικές και θανατηφόρες εστίες ιών της γρίπης των πτηνών με πιθανότητα πανδημίας. Το εμβόλιο H1ssF προκάλεσε αποκρίσεις που εξουδετέρωσαν ευρέως τους ιούς της γρίπης Α της ομάδας 1. Επιπρόσθετες κλινικές δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη για να δοκιμαστεί ένα εμβόλιο με βάση τα νανοσωματίδια φερριτίνης που έχει σχεδιαστεί για την πρόκληση ιών γρίπης της ομάδας 2 και για τη δοκιμή του H1ssF και του εμβολίου της ομάδας 2 μαζί σε ένα κοκτέιλ με στόχο την προσέγγιση της καθολικής κάλυψης του εμβολίου γρίπης.

Το εμβόλιο H1ssF είναι μοναδικό στο ότι έχει μόνο το στέλεχος της πρωτεΐνης HA της γρίπης στην επιφάνεια ενός νανοσωματιδίου από μη ανθρώπινη φερριτίνη. Η φερριτίνη αυτοσυναρμολογείται αυθόρμητα σε ένα νανοσωματίδιο οκτώ πλευρών. Όταν σχεδιάζονται για να εμφανίζουν ένα μέρος της πρωτεΐνης ΗΑ, οι πρωτεΐνες φερριτίνης-ΗΑ σχηματίζουν σωματίδια που εμφανίζουν αιχμές ΗΑ στην επιφάνειά τους, μιμούμενοι τη φυσική οργάνωση του ΗΑ στον ιό της γρίπης. Η εμφάνιση των επιφανειακών πρωτεϊνών HA της γρίπης στο εξωτερικό του νανοσωματιδίου τις καθιστά εύκολα προσβάσιμες στα κύτταρα του ανοσοποιητικού που συναντούν το νανοσωματίδιο. Το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί στη συνέχεια να μάθει να αναπτύσσει αντισώματα ενάντια στις εμφανιζόμενες πρωτεΐνες.

Υπάρχει επιφυλακτικότητα τόσο για τα εμβόλια, ειδικά τα mRNA, όσο και για τα νανοσωματίδια, όσο και για όλα τα προϊόντα βιοτεχνολογίας.

Υψηλής ποιότητας συμπλήρωμα διατροφής για την πρόληψη και θεραπεία των ιώσεων και της γρίπης για παιδιά και ενήλικες

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε το υψηλής πoιότητας συμπλήρωμα διατροφής για την πρόληψη και θεραπεία της γρίπης και των ιώσεων

Iama Influenza EMEDI® 30 caps

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις λοιμώξεις

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις λοιμώξεις

Διαβάστε, επίσης,

Αντιγριπικό εμβόλιο

Λοίμωξη από τον ιό της γρίπης (Η1Ν1)

Χρήσιμες πληροφορίες για την εποχική γρίπη

Γίνονται μαζί το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου και το αντιγριπικό;

Τι κινδύνους έχει η γρίπη στην εγκυμοσύνη

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19. Οι κυριότερες είναι οι καρδιoαγγειακές επιπλοκές, οι θρομβώσεις και η θρομβοπενία. Επιμέλεια παρουσίασης  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ