Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕναλλακτικές ΘεραπείεςAntistress ΘεραπείεςΤροφές που μας κάνουν ευτυχισμένους

Τροφές που μας κάνουν ευτυχισμένους

Οι τροφές που ανεβάζουν την διάθεση

Όταν ένας οργανισμός στρεσάρεται έχει ανάγκη περισσότερες βιταμίνες και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Όχι πια στρες! Όχι πια κούραση και εκνευρισμός!

Καλό θα ήταν να ηρεμήσετε γιατί το στρες φέρνει ασθένειες! Για την ακρίβεια, έρευνες έχουν δείξει ότι τα υψηλά επίπεδα στρες μπορούν να προκαλούν πόνο στην πλάτη, διάρροια ή δυσκοιλιότητα, κατάθλιψη, φούσκωμα, κράμπες, αλλαγές στην όρεξη, ευερεθιστότητα, έξαψη, αλλεργίες, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, διαβήτη και υψηλά αρτηριακή πίεση.

Ωστόσο οι επιστήμονες λένε ότι η τακτική άσκηση, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, η χρήση κεριών αρωματοθεραπείας, ένα χαλαρωτικό μπάνιο, που και που ή απλά οι συχνές συναντήσεις με φίλους για ευχάριστες κουβέντες μπορεί να μειώσουν θεαματικά το στρες.

Υπάρχει λύση για να χαλαρώσουμε, αλλά και να διορθώσουμε τη διάθεση μας σε καθημερινή βάση.

Τέλος, η σωστή διατροφή και οι τροφές που μπορούν να μας χαλαρώσουν θα καταπολεμήσουν το άγχος που μας διακατέχει.

  • Ηλιόσποροι για να μην αγχωνόσαστε

Οι ηλιόσποροι περιέχουν παντοθενικό και βιταμίνη Β5. Όταν υπάρχει έλλειψη της βιταμίνης Β5 έχει ως αποτέλεσμα να αντιδρούμε έντονα σε κάποιες στρεσογόνες καταστάσεις. Ακόμη και η έλλειψη βιταμίνης Β2 και Β6 μπορεί να προκαλέσει υπερδιέγερση,  αφού πιθανή απουσία τους μπορεί να εκκρίνει περισσότερη αδρεναλίνη από το φυσιολογικό. Γενικά όταν υπάρχει έλλειψη βιταμινών του συμπλέγματος Β μπορεί να μας κάνει ευέξαπτους και να στρεσαριζόμαστε ευκολότερα. Εκτός από τους ηλιόσπορους ανάλογες ιδιότητες έχει και η μαγιά μπύρας.

  • Μπανάνα για χαλάρωση

Η μπανάνα περιέχει μαγνήσιο, αλλά και την «χαλαρωτική» ορμόνη μελατονίνη την οποία συνήθως ο οργανισμός πρέπει να συνθέσει από την τρυπτοφάνη που παίρνει από τις τροφές. Εκτός από τις μπανάνες πλούσιες τροφές σε μελατονίνη είναι τα τυριά και ο τόνος.

  • Τυρί για ηρεμία

Το τυρί και το μπρόκολο εκτός από πλούσια σε πολλά θρεπτικά συστατικά είναι καλές πηγές ασβεστίου. Σύμφωνα με έρευνες έχει αποδειχθεί ότι το ασβέστιο έχει ηρεμιστικές ιδιότητες για τον οργανισμό. Εκτός από το μπρόκολο και τα γαλακτοκομικά μπορούν να μας προσφέρουν την ηρεμία που χρειαζόμαστε, αφού και αυτά είναι πλούσια σε ασβέστιο.

  • Φακές για το νευρικό σύστημα και την κατάθλιψη

Οι φακές, όπως και οι ηλιόσποροι, είναι πλούσιες σε φυλλικό οξύ που ανήκει στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Η απουσία του μπορεί σύμφωνα με κάποιες έρευνες να οδηγήσει σε κατάθλιψη . Αν σας φαίνεται πολύ ζεστό πιάτο για την εποχή μπορείτε να τις απολαύσετε παγωμένες προσθέτοντας τες στη σαλάτα. Εκτός από τις φακές την ίδια ιδιότητα έχει και το σπανάκι.

  • Καρότα τα αγχολυτικά

Τα καρότα περιέχουν βιταμίνη Α και καροτένια που είναι αντιοξειδωτικά και δρουν ως αγχολυτικά, αλλά και τονωτικά. Τα οξειδωτικά στοιχεία δεν μας επιτρέπουν  να… ηρεμήσουμε αφού μπλοκάρουν τα επίπεδα των ορμονών, αλλά και των νευρομεταβιβαστών. Τα καρότα λοιπόν αλλά και το πορτοκάλι με τις αντιοξειδωτικές ουσίες τους καθαρίζουν τον οργανισμό και μας ελαφρύνουν από το άγχος.

Διαβάστε, επίσης,

Μήπως είσαστε αγχωμένοι και κουρασμένοι;

To μαγνήσιο και τα οφέλη του

Βελτιώστε την ποιότητα ζωής σας

Οι καλύτερες τροφές αποτοξίνωσης

Σοκολατοθεραπεία

Θεραπευτική γιόγκα για την κατάθλιψη

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19. Οι κυριότερες είναι οι καρδιoαγγειακές επιπλοκές, οι θρομβώσεις και η θρομβοπενία. Επιμέλεια παρουσίασης  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ