Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023

Όσπρια

Τα όσπρια έχουν υψηλή θρεπτική αξία

Σύμφωνα με τη μεσογειακή διατροφή, τα όσπρια πρέπει να βρίσκονται στο τραπέζι δύο φορές την εβδομάδα.

Τα όσπρια έχουν υψηλή θρεπτική αξία.

Όσπρια ονομάζονται τα φυτά και οι καρποί μιας ολόκληρης οικογένειας φυτών, που ανήκουν στην οικογένεια των Χεδρωπών (Leguminosae) ή άλλως Κυαμιδών (Fabaceae).

Τα όσπρια χρησιμοποιούνται άμεσα για τη διατροφή του ανθρώπου, ενώ πολλά από αυτά χρησιμοποιούνται και για τη διατροφή των ζώων.

Ανάμεσα στα όσπρια, που καταναλώνει άμεσα ο άνθρωπος, ανήκουν τα φασόλια, οι φακές, τα ρεβίθια, τα κουκιά, τα μπιζέλια, η σόγια, τα χαρούπια και αλλα.

Στην κατηγορία των οσπρίων, που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή διάφορων καταναλωτικών προϊόντων, την πρώτη και βασική θέση κατέχει η σόγια. Από τη σόγια παρασκευάζονται σήμερα πάνω από 120 διαφορετικά καταναλώσιμα από τον άνθρωπο προϊόντα μεταξύ των οποίων κρέας, τυρί, γάλα, κακάο, βούτυρο κλπ.

Σε άλλη κατηγορία ανήκουν ο βίκος, τα λαθούρια, μερικά είδη λούπινων κλπ.

Το βασικό χαρακτηριστικό των οσπρίων είναι ότι περιέχουν μεγάλο ποσοστό από πρωτεΐνες (γι αυτό και ονομάζονται “το κρέας του φτωχού“), που αποτελούν βασικό συστατικό της ανθρώπινης διατροφής. Η σόγια και τα φιστίκια περιέχουν ακόμη και έλαιο. Οι πρωτεΐνες που περιέχουν μερικά, όπως είναι η σόγια, τα φασόλια κλπ. μπορούν να υποκαταστήσουν ως ένα βαθμό τις ζωικές πρωτεΐνες, που είναι απαραίτητες για τη διατροφή του ανθρώπου.

Τα όσπρια είναι κατάλληλα και για νηστεία…

Δυστυχώς όμως η κατανάλωσή τους έχει και παρενέργειες, για κάποιους.  Περιέχουν μεγάλο ποσοστό κυτταρίνης που τα κάνουν να είναι δύσπεπτα και τελείως ακατάλληλη τροφή για όσους υποφέρουν από διάφορες στομαχικές ανωμαλίες. Προκαλούν φούσκωμα, αέρια και διάφορα γαστρεντερολογικά προβλήματα.

Για την διευκόλυνση της πέψης τους και τη μείωση των γαστρεντερολογικών προβλημάτων ξαφρίστε τα κατά το μαγείρεμα και προσθέστε σόγια.

Διαβάστε, επίσης,

Είναι κατάλληλη η σόγια για τον καρκίνο του μαστού;

Γάλα σόγιας για την υπέρταση και τον καρκίνο

Γιατί οι δίαιτες με πρωτεΐνες αδυνατίζουν;

Οι τροφικές αλλεργίες

Γιατί οι Κρητικοί ζουν περισσότερο

Οι καλύτερες τροφές αποτοξίνωσης

Σόγια για καρκίνο ενδομητρίου και ωοθηκών

Μήπως έχετε πολλά αέρια;

Μήπως έχετε βαρύ στομάχι;

Μήπως έχετε πολλά ρεψίματα;

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΟρχίτιδα
Επόμενο άρθροΒότανα για τα οστά και τις αρθρώσεις
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Βιοανάδραση και Διαβήτης

Βιοανάδραση και Διαβήτης. Πώς η κβαντική ιατρική βιοανάδραση συμβάλλει στην πρόληψη και θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη. Η βιοανάδραση προσπαθεί να σας διδάξει να ελέγχετε τις...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ