Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023
ΑρχικήΨυχολογίαΠόσο ευτυχισμένοι πρέπει να είμαστε;

Πόσο ευτυχισμένοι πρέπει να είμαστε;

Η συνεχής επιδίωξη της ευτυχίας φέρνει ευτυχία;

Ο καθένας από μας θέλει να είναι πιο ευτυχισμένος και η επιδίωξη της ευτυχίας αποτελεί έναν από τους θεμελιώδεις λίθους της καθημερινής ζωής.

Η ευτυχία δεν θα πρέπει να θεωρείται όμως ως ένα καθολικά καλό πράγμα, γιατί δεν είναι όλοι οι τύποι και οι βαθμίδες της ευτυχίας εξίσου καλές και το κυριώτερο η συνεχής επιδίωξη  της ευτυχίας, μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται δυστυχισμένοι.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που διαβάζουν ένα άρθρο εφημερίδας που εκθειάζει την αξία της ευτυχίας αισθάνονται χειρότερα μετά. Όταν οι άνθρωποι δεν καταλήγουν τόσο ευτυχείς όσο θα ήταν αναμενόμενο, η αίσθηση της αποτυχίας μπορεί να τους κάνει να αισθάνονται ακόμα χειρότερα.

Η υπερβολική ευτυχία μπορεί, επίσης, να δημιουργήσει πρόβλημα.  Οι άνθρωποι που αισθάνονται ακραία ποσά ευτυχίας δεν μπορούν να σκεφτούν δημιουργικά και τείνουν, επίσης, να αναλαμβάνουν περισσότερους κινδύνους. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που υποφέρουν μανία, όπως στη διπολική διαταραχή, διαθέτουν επιπλέον βαθμό θετικών συναισθημάτων που μπορεί να τους οδηγήσει στην ανάληψη κινδύνων, όπως η κατάχρηση ουσιών, η πολύ γρήγορη οδήγηση, ή περνούν τη ζωή τους αποταμιεύοντας.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι η λανθασμένη αίσθηση της ευτυχίας. Δεν είναι υγιές να αισθανόμαστε ευτυχείς, όταν βλέπουε κάποιον να κλαίει για την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου ή όταν ακούμε ότι ένας γνωστός μας τραυματίστηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Ωστόσο, η έρευνα διαπίστωσε ότι αυτο το είδος ακατάλληλης ευτυχίας παρατηρείται  σε άτομα με μανία.

Η ευτυχία, επίσης, μπορεί να σημαίνει ότι λείπουν οι αρνητικές συγκινήσεις – οι οποίες έχουν τη θέση τους στη ζωή- η έλλειψη  φόβου, που μπορεί να απομακρύνει από την ανάληψη κινδύνων, όπως επίσης και η απουσία ενοχής, η οποία μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να συμπεριφερόμαστε σωστά απέναντι στους άλλους.

Ο ισχυρότερος προγνωστικός δείκτης της ευτυχίας δεν είναι τα χρήματα, ή η εξωτερική αναγνώριση μέσω της επιτυχίας ή της φήμης. Είναι το νόημα των κοινωνικών σχέσεων.

Αυτό σημαίνει ότι ο καλύτερος τρόπος για να αυξήσει κανείς την ευτυχία του  είναι να σταματήσει να ανησυχεί  για την ίδια την ευτυχία  και αντ’ αυτού  να προωθεί την ενέργειά του  για να ανατροφή των κοινωνικών δεσμών που έχει με άλλους ανθρώπους. 

Διαβάστε, επίσης,

Δώστε φροντίδα και πάρτε ευτυχία

Ο δρόμος της αλήθειας

Τα παιδιά τα ξέρουν όλα

Ευτυχία για γυναίκες και άντρες

Φάρμακα που ενισχύουν την αυτοεκτίμηση

Κάντε μόνο θετικές σκέψεις

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του να είσαι ζωντανός και να ζεις αληθινά

Σοφές συμβουλές

Ξυπνήστε το παιδί μέσα σας

Αλλάξτε τον τρόπο που σκέφτεστε

H ζωή είναι όμορφη αν την κάνεις εσύ όμορφη

Μάθημα ζωής

Η ζωή είναι όμορφη

Εσείς πόσο ευτυχισμένοι είστε;

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΣπαγγέτι μαρινάρα
Επόμενο άρθροΚαρκίνος μαστού
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Βιοανάδραση και Διαβήτης

Βιοανάδραση και Διαβήτης. Πώς η κβαντική ιατρική βιοανάδραση συμβάλλει στην πρόληψη και θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη. Η βιοανάδραση προσπαθεί να σας διδάξει να ελέγχετε τις...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ