Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΧρήσιμες πληροφορίες για τον πόνο

Χρήσιμες πληροφορίες για τον πόνο

Ο πόνος είναι μία από τις φυσιολογικές αντιδράσεις του οργανισμού μας

 

Ο πόνος  μας ειδοποιεί για δυσλειτουργίες στο σώμα μας ή για επιβλαβείς εξωγενείς παράγοντες.

-Ο οξύς πόνος (περιγράφεται επίσης ως βραχύς πόνος) συνιστά γενικά προειδοποιητικό σήμα και είναι ζωτικής σημασίας, καθώς προστατεύει, για παράδειγμα, από τα εγκαύματα και σηματοδοτεί την ύπαρξη τραυμάτων και λοιμώξεων. Ο οξύς πόνος, που προφανώς συνδέεται με τραυματισμό και υποχωρεί μετά την επούλωση, συνήθως έχει διάρκεια μικρότερη από ένα μήνα.

-Ωστόσο, όταν ο πόνος συνεχίζεται για πολύ καιρό μετά την επούλωση ή την αποκατάσταση του τραύματος είναι γνωστός ως χρόνιος πόνος και μπορεί να μετατραπεί σε σοβαρό και ανυπόφορο πρόβλημα.

-Ο πόνος στα νεύρα είναι ένα είδος χρόνιου πόνου που οφείλεται, είτε σε βλάβη των νεύρων που υπό φυσιολογικές συνθήκες αναγνωρίζουν το αίσθημα  του πόνου, είτε σε τραυματισμό μέρους του νευρικού συστήματος που μεταφέρει τα σήματα πόνου, όπως η σπονδυλική στήλη ή ο εγκέφαλος. Αυτό το είδος πόνου, γνωστό ως νευροπαθητικός πόνος, δεν έχει τον προστατευτικό ρόλο του οξέος πόνου και πρέπει να διαγνωσθεί και να αντιμετωπιστεί σωστά. Πλήθος παθήσεων είναι δυνατόν να προκαλέσουν άμεση βλάβη στα νεύρα και κατά συνέπεια νευροπαθητικό πόνο, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας ή οι τραυματισμοί από ατύχημα. Ο ακρωτηριασμός ενός μέλους αποτελεί, επίσης, μία ευρέως γνωστή αιτία νευροπαθητικού πόνου (πόνος μέλους-φαντάσματος).

Ο νευροπαθητικός πόνος μπορεί, επίσης, να αποτελεί μία σχετικά συχνή επιπλοκή άλλων παθήσεων που συσχετίζονται με τα νεύρα. Αυτές οι παθήσεις περιλαμβάνουν το διαβήτη, τον έρπητα ή την οσφυαλγία. Αυτό εξηγεί γιατί ο νευροπαθητικός πόνος μπορεί να αποτελεί συνηθέστερη αιτία χρόνιου πόνου από ότι αντιλαμβάνεται ο περισσότερος κόσμος.

Αμέσως μόλις διαπιστώσετε την ύπαρξη χρόνιου πόνου, επισκεφθείτε το γιατρό σας. Να είστε προετοιμασμένοι να περιγράψετε με σαφήνεια τον πόνο που αισθάνεστε και σε ποια μέλη του σώματός σας.

Μπορεί επίσης να βοηθήσει η ενημέρωση του γιατρού σας σχετικά με τα εξής:

  • Πότε άρχισε ο πόνος
  • Εάν αισθάνεστε τον πόνο να διαχέεται ή να εξαπλώνεται
  • Πόσο σοβαρός είναι ο πόνος
  • Πόσο συχνά εμφανίζεται ο πόνος
  • Εάν η ένταση του πόνου ποικίλλει με την πάροδο του χρόνου

Θα πρέπει, επίσης, να αναφέρετε εάν ο πόνος επηρεάζει την εργασία σας και την κοινωνική ή προσωπική σας ζωή. Περιγράφοντας τα συμπτώματά σας διεξοδικά και με σαφήνεια, καθώς και τις επιπτώσεις τους στη ζωή σας, ο γιατρός σας θα είναι περισσότερο σε θέση να προβεί στη σωστή διάγνωση και να σας χορηγήσει την καταλληλότερη θεραπεία για εσάς.

Παρόλο που ο γιατρός σας μπορεί να επιλέξει να σας χορηγήσει ένα φάρμακο για την αντιμετώπιση του πόνου, υπάρχουν και άλλες θεραπευτικές επιλογές που μπορεί να σας συστήσει, όπως:

  • Φυσικές θεραπείες (όπως θερμική θεραπεία)
  • Φυσικοθεραπεία (διατάσεις και ασκήσεις ενδυνάμωσης)
  • TENS (διαδερμική ηλεκτρική νευρική διέγερση) 
  • Βελονισμός
  • Άσκηση και τεχνικές χαλάρωσης

Με την ενεργή σωματική άσκηση οι μύες σας μπορεί να σταματήσουν να είναι αδύναμοι και σφιγμένοι, χαρακτηριστικά που αυξάνουν τα προβλήματα που προκαλούνται από τον πόνο.

Φροντίστε, επίσης, τον εαυτό σας! Διώξτε από το μυαλό σας τον πόνο, γευματίζοντας έξω, πηγαίνοντας στον κινηματογράφο, κάνοντας κοινωνικές συναναστροφές και διασκεδάζοντας.

Διαβάστε, επίσης,

Μήπως το παιδί σας έχει πόνους στα κόκκαλα;

Μήπως σας πονάει το χέρι σας;

Αντιμετωπίστε την οσφυαλγία χωρίς φάρμακα

Οξύς μετεγχειρητικός πόνος

Έχετε πόνο στο κεφάλι;

Καυτερές πιπεριές και καψαϊκίνη

Νευροτροποποίηση για τον χρόνιο πόνο

Οι κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση του πόνου στον καρκίνο

Mέθοδος Rofling για τους μυϊκούς πόνους

Δια χειρός θεραπεία

Χρόνιος πόνος

Ο πονοκέφαλος στα παιδιά

Πώς θα καταλάβετε την εντερική απόφραξη

Έχετε πόνους στο σώμα σας;

Μασάζ με βότσαλα

Το μασάζ για τους μυϊκούς πόνους

Διατηρήστε με ένα βιοενεργειακό βραχιόλι την υγεία σας

Επικίνδυνοι πόνοι

www.emedi.gr

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ