Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Πασιφλόρα

Πασιφλόρα για την αντιμετώπιση της αϋπνίας

 

Η  Πασιφλόρα ιστορικά υπήρξε ένα πολύ σημαντικό βότανο για τις φυλές των Ινδιάνων της Βόρειας Αμερικής. Οι Cherokee αποκαλούσαν τη Πασιφλόρα ocoee και παρασκεύαζαν από τα φρέσκα ή αποξηραμένα φύλλα της ένα τσαϊ το οποίο χρησιμοποιούσαν για την αντιμετώπιση της αϋπνίας, της υστερίας και της επιληψίας. Θεωρούσαν ακόμη πως η Πασιφλόρα είχε αναλγητικές ιδιότητες. Οι πρώτοι Ισπανοί άποικοι στις Η.Π.Α. παρατήρησαν γρήγορα τη Πασιφλόρα και τη χρήση της. Το φυτό καταγράφηκε επίσημα το 1745 από τον Carl von Linné και από το 1800 άρχισε να γίνεται δημοφιλές στην Ευρώπη. 

Η πασιφλόρα ή passiflora incarnata, ανήκει στα Angiosperms, οικογένεια Malpighiales και χρησιμοποείται σε πολλές παραδοσιακές ιατρικές για την αντιμετώπιση του άγχους. Φύεται σε όλο τον πλανήτη με εξαίρεση την Αφρικανική ήπειρο. Οι Ευρωπαίοι έμποροι έφεραν την πασιφλόρα στην Ευρώπη από την Αμερική, όπου οι ιθαγενείς έφτιαχναν ένα εκχύλισμα από φρέσκα ή αποξηραμένα φύλα της για να αντιμετωπίσουν την αϋπνία και το άγχος.

Στη σύγχρονη φαρμακολογία, έχει χαρακτηριστεί, επισήμως, φαρμακευτικό βότανο στις ΗΠΑ, την Ελβετία και όλη σχεδόν την Ευρώπη. Οι εργαστηριακές έρευνες έχουν αποδώσει την αποτελεσματικότητά της στο άγχος στην ουσία βενζοφλαβόνη που περιέχει, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί και η αγχολυτική δράση κάποιου άλλου από τα δεκάδες χημικά συστατικά της πασιφλόρας.

Η πασιφλόρα βελτιώνει τον ύπνο, και ως προς τη διάρκεια, αλλά κυρίως ως προς την ποιότητά του. Αποτέλεσμα αυτού είναι να ξυπνάμε περισσότερο αναζωογονημένοι από τον βραδινό μας ύπνο.

Πλην του άγχους και την αυπνίας, η πασιφλόρα έχει δοκιμαστεί με επιτυχία και στην αντιμετώπιση της εξάρτησης από ηρεμιστικά της κατηγορίας των βενζοδιαζεπινών (όπου ανήκουν τα γνωστά σε όλους μας Lexotanil, Xanax, Tavor, Stedon).

Γενικά η πασιφλόρα δεν έχει σημαντικές παρενέργειες, εφ όσον δεν υπερβούμε τη δόση που συνιστάται. 

Η πασιφλόρα δεν θα πρέπει να χορηγείται σε ασθενείς που παίρνουν αντιπηκτικά του αίματος, καθώς ο συνδυασμός αυτός εγκυμονεί αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας. Επίσης, καλό θα ήταν να μην χορηγείται ταυτόχρονα με άλλα αντικαταθλιπτικά ή αγχολυτικά, καθώς υπάρχει η πιθανότητα αυξημένης υπνηλίας (ουσιαστικά λόγω υπερδοσολόγησης). Το ίδιο έντονη υπνηλία μπορεί να προκληθεί και με τα παλιότερα αντισταμινικά.

Εν κατακλείδι, η πασιφλόρα είναι ένα λογικό πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση του άγχους και της αϋπνίας.

Έχει την ιδιότητα να χαλαρώνει το νευρικό σύστημα, ενώ χρησιμοποιείται ακόμη και για τη μείωση της πίεσης. Είναι ασφαλές, αλλά σε μεγάλη δόση μπορεί να μειώσει πολύ την πίεση του αίματος.

Πώς: Μπορούμε να ετοιμάσουμε ένα έγχυμα, όπου θα ρίξουμε 1/2 κουταλιά πασιφλόρα σε βρασμένο νερό για 5-6΄. Πίνουμε 1-2 ροφήματα την ημέρα.

Η πασιφλόρα διατίθεται και σε κάψουλες ή σε μορφή βάμματος (6 σταγόνες το πρωί και 6 σταγόνες το βράδυ πριν από τον ύπνο, σε 1/2 ποτήρι νερό). 

Η benzoflavone έχει, επίσης, αντιβηχικές ιδιότητες και έχει δείξει κάποια αντιασθματική δράση.

Έχει, επίσης, αφροδισιακές ιδιότητες.

Διαβάστε, επίσης,

Ψύξη

Αντιστρές εναλλακτικές θεραπείες

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΠοσοστά συμμετοχής φαρμάκων
Επόμενο άρθροΑυγά με Στάκα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θαλασσοθεραπεία πηλοθεραπεία και ηλιοθεραπεία για την ψωρίαση

Θαλασσοθεραπεία, πηλοθεραπεία και ηλιοθεραπεία για την ψωρίαση. Η ψωρίαση θεραπεύεται με φυσικούς τρόπους που είναι πιο αποτελεσματικοί Θαλασσοθεραπεία, πηλοθεραπεία και ηλιοθεραπεία για τη θεραπεία της...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ