Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΠαιδιατρικήΗ περιποίηση του αφαλού του μωρού

Η περιποίηση του αφαλού του μωρού

Μάθετε να περιποιήστε τον αφαλό του μωρού

Μετα τη γέννηση…

Ο μαιευτήρας θα κόψει τον ομφάλιο λώρο αμέσως μετά τον τοκετό και θα βάλει ένα πλαστικό μανταλάκι για να μην τρέχει αίμα. Ο αφαλός στην αρχή είναι υγρός, αλλά μετά από μερικές ώρες ξεραίνεται και αρχίζει να μαυρίζει. Μετά από 3-5 μέρες θα πέσει το μανταλάκι και μέσα στις επόμενες 2 βδομάδες θα πέσει και το ξερό κολόβωμα. Ακόμα και 20 μέρες μετά τον τοκετό πιθανόν να βγαίνουν σταγόνες αίμα.


Όλο αυτό το διάστημα χρειάζεται ειδική περιποίηση…

1. Διπλώνετε την πάνα κάτω από τον αφαλό, ώστε η περιοχή να αερίζεται και να προστατεύεται από τα ούρα.

2. Βρέχετε μία γάζα με πολύ λευκό οινόπνευμα και καθαρίζετε τον αφαλό πάνω, γύρω γύρω και ειδικά κάτω από το κολόβωμα, γιατί εκεί μαζεύονται πολλά μικρόβια.

3. Η περιποίηση αυτή θα πρέπει να γίνεται σε κάθε αλλαγή πάνας, δηλαδή περίπου κάθε 3 έως 4 ώρες που συνήθως τρώει και το παιδί.

4. Κατά τη διάρκεια του μπάνιου μπορείτε να βρέχετε τον αφαλό, αλλά με τρεχούμενο νερό. Δηλαδή, μην τον μουλιάζετε μέσα στη μπανιέρα. Μετά το μπάνιο βάλτε πολύ οινόπνευμα.

5. Όταν βάζετε το οινόπνευμα δεν πονάει ούτε τσούζει. Επειδή δροσίζεται η περιοχή μπορεί το μωρό να κλαίει. Μην ανησυχείτε.

6. Αν γίνει 15 ημερών και το κολόβωμα δεν έχει πέσει να το δει ο παιδίατρος.

7. Αν η περιοχή κοκκινήσει ή μυρίζει άσχημα ή τρέχει πύον ειδοποιείστε τον παιδίατρο.


Ομφαλίτιδα, ICD-10 P38

Σε περίπτωση που δε γίνεται καλή περιποίηση του ομφαλού και του ομφάλιου λώρου, τότε η περιοχή μπορεί να μολυνθεί. Πιθανότατα να χρειαστεί το μωρό να πάρει αντιβιοτικά φάρμακα ενδοφλέβια.

Τα σημάδια της ομφαλίτιδας είναι τα ακόλουθα:
• Κοκκίνισμα στη βάση του ομφαλού.
• Το δέρμα στη βάση του ομφαλού εκτός από κόκκινο γίνεται και πιο σκληρό.
• Ο ομφαλός αναδύει άσχημη μυρωδιά.
• Παρατηρείτε πύο στη βάση του ομφαλού.
• Το μωρό παρουσιάζει έντονο κλάμα, όταν ακουμπάτε τον ομφαλό.

Η αντιβιοτική αγωγή για την ομφαλίτιδα

Πρέπει να γίνει αντιμικροβιακή κάλυψη για gram-θετικά και gram – αρνητικά μικρόβια. Ένας συνδυασμός ενός αντισταφυλοκοκκικού (βανκομυκίνη, πενικιλλίνη) και αμινογλυκοσίδης συνιστάται.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι η αναερόβια κάλυψη είναι σημαντική σε όλους τους ασθενείς. Η ομφαλίτιδα περιπλέκεται από νεκρωτική περιτονίτιδα ή μυονέκρωση και απαιτεί μια πιο επιθετική προσέγγιση, με αντιμικροβιακή θεραπεία που κατευθύνεται σε αναερόβιους οργανισμούς, καθώς και σε gram-θετικούς και gram-αρνητικούς οργανισμούς. Η μετρονιδαζόλη ή  η κλινδαμυκίνη μπορεί να παρέχει κάλυψη έναντι των αναεροβίων.

Η Pseudomona έχει εμπλακεί σε ιδιαίτερα γρήγορη και διεισδυτική νόσο.

Όπως και με την αντιμικροβιακή θεραπεία για άλλες λοιμώξεις, γίνεται και τοπική αντιβιοτική θεραπεία εναντίον του S. aureus και του εντερόκοκκου. Επιπλέον τοπική θεραπεία με βακιτρακίνη, και άλλα αντιμικροβιακά έχουν προταθεί εκτός από την παρεντερική αντιβιοτική θεραπεία

Η υποστηρικτική φροντίδα

Εκτός από την αντιμικροβιακή θεραπεία, η υποστηρικτική φροντίδα είναι απαραίτητη για την επιβίωση:

Αερισμός και συμπληρωματικό οξυγόνο για υποξαιμία ή άπνοια, υγρά, αγγειοδραστικοί παράγοντες, χορήγηση φρέσκου κατεψυγμένου πλάσματος για την διάχυτη ενδαγγειακή πήξη (DIC) και την κλινική αιμορραγία, στήριξη της καρδιοπνευμονικής λειτουργίας

Παρακολούθηση των ασθενών για εξέλιξη της νόσου: Η πρώιμη χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι σωτήρια. Σε απλές περιπτώσεις, αναμένουμε το ερύθημα του ομφάλιου να βελτιωθεί μέσα σε 12-24 ώρες μετά την έναρξη της αντιμικροβιακής θεραπείας. Η μη ανταπόκριση μπορεί να υποδηλώνει εξέλιξη της νόσου ή ανοσοανεπάρκεια.

Ο ρόλος του υπερβαρικού οξυγόνου στη θεραπεία των ασθενών με αναερόβια νεκρωτική απονευρωσίτιδα  και μυονέκρωση είναι μεγάλος, καθώς,  μπορεί να έχει επιβλαβή επίδραση στην ανάπτυξη των αναερόβιων οργανισμών και να βοηθήσει στη βελτίωση της λειτουργίας φαγοκυττάρων.

Ωστόσο, η χειρουργική θεραπεία έχει την υψηλότερη προτεραιότητα, και η έναρξη της θεραπείας με υπερβαρικό οξυγόνο δεν πρέπει να καθυστερήσει τον χειρουργικό καθαρισμό.


Κοκκίωμα ομφαλού

Σε κάποιες περιπτώσεις παραμένει στη βάση του ομφαλού του νεογέννητου μωρού, αρκετές μέρες μετά την αποκόλληση του ομφάλιου λώρου, ιστός ο οποίος είναι μαλακός, ροδαλός και μπορεί να παρουσιάζει οροπυώδη έκκριση. Αυτό σημαίνει ότι το μωρό σας μπορεί να έχει κοκκίωμα ομφάλιου λώρου.
Η θεραπεία συνίσταται στον καυτηριασμό και πρέπει να επαναλαμβάνεται ανά διάστημα αρκετών ημερών. Θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας, ο οποίος θα καυτηριάσει την περιοχή με νιτρικό άργυρο. Αν αυτή η θεραπεία δεν είναι αποτελεσματική, τότε πιθανότατα να σας παραπέμψει σε παιδοχειρουργό, ο οποίος θα δέσει το κοκκίωμα και θα το αφαιρέσει χειρουργικά ή θα το αφήσει να πέσει από μόνο του.

Διαβάστε, επίσης,

Είδη παιδικών καθισμάτων αυτοκινήτου

Όραση του μωρού

Μωροκαλλυντικά

Διάγνωση ασθενειών από το μητρικό γάλα

Η μαστίτιδα κατά τον θηλασμό

Πώς να κάνετε μανικιούρ και πεντικιούρ στα μωρά

Κολικοί νεογέννητων

Τα μωρά με κολικούς εμφανίζουν ημικρανίες

Μασάζ για μωρά

Νινίδα

Εξάνθημα από πάνες

Βούλωσε η μύτη στο μωρό σας;

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια. Το αιθέριο έλαιο γωλθερίας έχει ισχυρή αναλγητική και μυοχαλαρωτική δράση και χρησιμοποιείται και στον αθλητισμό. Το αιθέριο έλαιο γωλθέρια ή γωλθερία ή...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ