Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΟυρολογίαΠόσο σημαντικός είναι ο προστάτης

Πόσο σημαντικός είναι ο προστάτης

Κάθε άνδρας έχει έναν προστάτη, αλλά σε τι του χρησιμεύει;

του Κασβίκη Φώτη

Κάθε άνδρας έχει έναν προστάτη, αλλά λίγοι γνωρίζουν ότι είναι απαραίτητος για την αναπαραγωγή.

Γιατί το όργανο είναι τόσο σημαντικό και ποια είναι τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει από κάποια ηλικία και πάνω, θα δούμε στη φωτοπαρουσίαση του προστάτη που ακολουθεί…

Πού βρίσκεται ο προστάτης;

Ο προστάτης είναι ένα από τα γεννητικά όργανα του άνδρα. Έχει το σχήμα μιας ανεστραμμένης πυραμίδας και βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη και περιβάλλει την ουρήθρα.  Ο προστάτης ζυγίζει περίπου 20 γραμμάρια και έχει περίπου τρία εκατοστά μήκος και τέσσερα εκατοστά πλάτος.  Το μέγεθος αυτό αντιστοιχεί με το μέγεθος ενός καρυδιού.

Στον προστάτη ενοποιούνται οι δύο σπερματικοί πόροι, μέσα από τους οποίους μεταφέρεται το σπέρμα, που σχηματίζεται στους όρχεις, αλλά και οι αγωγοί των σπερματοδόχων κύστεων.

Οι εκκρίσεις του προστάτη υποστηρίζουν το σπέρμα

Το σπέρμα σχηματίζεται κατά 15 και 30 τοις εκατό από τις εκκρίσεις που δημιουργούνται από τον προστάτη. Αυτές οι εκκρίσεις βελτιώνουν τη κινητικότητα του σπέρματος. Επιπλέον το σπέρμα μπορεί να επιβιώσει περισσότερο. Χωρίς την έκκριση του προστάτη και των σπερματοδόχων κύστεων, ένας άνδρας δεν θα ήταν παραγωγικός, δηλαδή δεν θα ήταν σε θέση να αποκτήσει παιδιά. Κατά τη διάρκεια του οργασμού, συστέλλεται ο μυϊκός ιστός του προστάτη και οι εκκρίσεις αποβάλλονται με το υπόλοιπο της εκσπερμάτισης.

Ειδικό προστατικό αντιγόνογια τη γονιμότητα

Ένα συστατικό της έκκρισης του προστατικού αδένα ονομάζεται προστατικό ειδικό αντιγόνο. Αυτό το ένζυμο ευθύνεται για την γονιμότητα των σπόρων. Σε ένα μικρό βαθμό το ένζυμο καταλήγει, επίσης, και στην κυκλοφορία του αίματος του ανθρώπου. Ο ουρολόγος μπορεί με μια εξέταση αίματος, να μετρήσει το επίπεδο του προστατικού ειδικού αντιγόνου.  Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη και θα πρέπει να ελέγχεται τακτικά σε άνδρες ηλικίας 45 ετών και άνω.

Με την ηλικία αυξάνεται και ο προστάτης

Οι νεαροί άνδρες συνήθως δεν ανησυχούν για τον προστάτη τους, ενώ η κατάσταση είναι διαφορετική στους άνδρες άνω των 50 ετών: Περίπου το 40 τοις εκατό των ανδρών ταλαιπωρούνται από υπερτροφία του προστάτη. Σε μεγάλη ηλικία, ο προστάτης διευρύνεται αυτόματα. Αυτή η κανονική αλλαγή είναι καλοήθης και δεν σχετίζεται με τον καρκίνο του προστάτη.

Για το πόσο διευρύνεται ο προστάτης, εξαρτάται από την κληρονομικότητα και από τις διατροφικές συνήθειες. Μία υγιεινή διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, αλλά και χαμηλή σε λιπαρά υποστηρίζει την υγεία του προστάτη.

Προβλήματα με την ούρηση

Η υπερτροφία του προστάτη, συχνά κάνει την παρουσία της αισθητή με προβλήματα στην ούρηση: Η πίεση των ούρων μειώνεται, χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την κύστη να αδειάσει, οι επισκέψεις στην τουαλέτα γίνονται πιο συχνές, και ο ασθενής μπορεί να υποφέρει από «ακράτεια».

Με την κατάλληλη θεραπεία, τα δυσάρεστα συμπτώματα μπορούν να βελτιωθούν σημαντικά και οι επιπλοκές, όπως πέτρες της ουροδόχου κύστης ή νεφρική βλάβη μπορούν να προληφθούν.

Διαβάστε, επίσης,

Καλοήθης υπερπλασία προστάτη

Βιολογικές αλλαγές των ανδρών στα 50

Μάθετε να αξιολογείτε σωστά το PSA

Η μπύρα για την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη

Ουροδυναμική μελέτη

Πρόληψη του καρκίνου του προστάτη

Καρκίνος προστάτη

Μήπως έχετε πόνο στην εκσπερμάτιση;

Θεραπεία της προστατίτιδας με προστατικό άρμεγμα

Προστατίτιδα

Εργαστηριακός έλεγχος για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Τι είναι η γύρη ανθέων

Ανδρική υπογονιμότητα

www.emedi.gr

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΣυντήρηση τροφίμων
Επόμενο άρθροΠόσο λίπος πρέπει να έχετε;
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ