Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΠαθολογίαΤρόποι για να τονώσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Τρόποι για να τονώσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Προστατέψτε τον οργανισμό σας με αλλαγές στον τρόπο ζωής σας

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ένα σύστημα οργάνων υπεύθυνο για την άμυνα του οργανισμού. Το ανοσοποιητικό σύστημα αποτελείται από πολλά διαφορετικά όργανα και ιστούς. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι ο μυελός των οστών, και ο θύμος αδένας.

Σε αυτά δημιουργούνται και αναπτύσσονται τα ειδικά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Δευτερεύοντα όργανα του ανοσοποιητικού συστήματος είναι οι αμυγδαλές, ο σπλήνας, τα λεμφογάγγλια και οι πλάκες Peyer.


Η άμυνα του οργανισμού μας

Οι μηχανισμοί άμυνας του οργανισμού χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, στους μη ειδικούς και στους ειδικούς.

Στους μη ειδικούς μηχανισμούς περιλαμβάνεται η βασική αντίδραση του οργανισμού σε κάθε είδους λοιμώξεις.

Ο μηχανισμός αυτός αποτελείται από τέσσερις τύπους αμυντικών φραγμών:

1.         Ανατομικοί φραγμοί (δέρμα, βλεννογόνες μεμβράνες)

2.         Φυσιολογικοί φραγμοί (θερμοκρασία, pH, πίεση)

3.         Μηχανισμοί ενδοκυττάρωσης και κυτταροφαγίας

4.         Φλεγμονώδης αντίδραση (διαστολή αγγείων, αύξηση διαπερατότητας των τριχοειδών αγγείων των ιστών)

Οι ειδικοί μηχανισμοί χαρακτηρίζονται από μνήμη και ικανότητα διάκρισης των αβλαβών κυττάρων από τα επιβλαβή ή τα μεταλλαγμένα κύτταρα.

Από τη στιγμή που ένα παθογόνο έχει εξαλειφθεί επιτυχώς, το σώμα θα το αναγνωρίσει αμέσως όταν εκτεθεί ξανά σε αυτο και θα το καταπολεμήσει πολύ γρήγορα. Αυτό ονομάζεται επίκτητη ανοσία.

Τέλος, σε περιορισμένο βαθμό, η ανοσία μπορεί να είναι παθητική, που σημαίνει ότι μεταφέρεται από τη μητέρα στο παιδί. Επίσης και με το πρωτόγαλα των πρώτων ημερών θηλασμού το οποίο είναι πλούσιο σε αντισώματα το μωρό προστατεύεται από τις λοιμώξεις και τις μολύνσεις μέχρι να σχηματίσει τα δικά του αντισώματα.


Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος

Το ανοσοποιητικό σύστημα αποτελείται από δύο βασικές ομάδες κυττάρων, τα κύτταρα της λεμφικής σειράς (λεμφοκύτταρα) και τα κύτταρα της μυελικής σειράς.

1. Τα λεμφοκύτταρα περιλαμβάνουν τα Β-λεμφοκύτταρα, τα Τ-λεμφοκύτταρα. καθώς επίσης και τα μεγάλα κοκκιώδη κύτταρα (ή φυσικά φονικά κύτταρα – natural killer cells, ΝΚ).

2. Τα κύτταρα της μυελικής σειράς αποτελούνται από τα μονοκύτταρα/μακροφάγα (monocytes/macrophages), τα δενδριτικά κύτταρα (dendritic cells), τα ουδετερόφιλα (neutrophils), τα ηωσινόφιλα (eosinophils) και τα βασεόφιλα (basophils).


Λεμφοκύτταρα

Τα λεμφοκύτταρα παράγονται στον μυελό των οστών και είναι δύο ειδών, Τ – λεμφοκύτταρα και Β-λεμφοκύτταρα.

Τα Β-λεμφοκύτταρα διαθέτουν στην μεμβράνη τους ένα μόριο αντισώματος.

Τα Τ-λεμφοκύτταρα διαθέτουν στην μεμβράνη τους έναν υποδοχέα δέσμευσης αντιγόνου. Όταν ένα Β κύτταρο συναντήσει ένα αντιγόνο διαιρείται γρήγορα και διαφοροποιείται σε Β-κύτταρο μνήμης και Β-κύτταρο τελεστή ή πλασματοκύτταρο.

Τα πλασματοκύτταρα παράγουν μεγάλη ποσότητα αντισωμάτων που δρουν πάνω στο αντιγόνο και το καταστρέφουν.

Τα κύτταρα Τ όταν συναντήσουν αντιγόνο εκκρίνουν τους αυξητικούς παράγοντες κυτοκίνες. Οι παράγοντες αυτοί ενεργοποιούν τα Β-κύτταρα καθώς και τα Tc-κύτταρα τα οποία καταστρέφουν τα κύτταρα του ίδιου του οργανισμού που έχουν υποστεί αλλοιώσεις.

Κύτταρα παρουσίασης αντιγόνου (APC)

Τα κύτταρα παρουσίασης αντιγόνου (Antigen Presenting Cells – APCs) βοηθούν τα Τ-λεμφοκύτταρα να αναγνωρίσουν διάφορα αντιγόνα. Ως APC χαρακτηρίζονται τα μακροφάγα, τα δενδριτικά κύτταρα και τα Β-λεμφοκύτταρα.

Η λειτουργία αυτών των κυττάρων συνίσταται στο να προσλαμβάνουν το εξωγενές αντιγόνο με διάφορους τρόπους (π.χ. κυτταροφαγία, ενδοκυττάρωση) και στην συνέχεια μετά από ειδική επεξεργασία να επανεκφράζουν τμήμα του στην κυτταρική τους μεμβράνη μαζί με ειδικά αναγνωριστικά μόρια. Η ομάδα αυτή των ειδικών αναγνωριστικών μορίων ονομάζεται μείζον σύμπλεγμα ιστοσυμβατότητας τάξης ΙΙ (Major Histocompatibility Complex Class II, MHC ΙΙ).


Το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι η ασπίδα του οργανισμού μας απέναντι στην εισβολή όλων των βλαβερών ουσιών και των μικροργανισμών.

Πώς μπορείτε να τονώσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα

  • Με τη σωστή διατροφή

Το πρόχειρο μη ποιοτικό φαγητό, τα ακανόνιστα γεύματα, τα λιπαρά τρόφιμα, αλλά και οι υποθερμιδικές δίαιτες εξασθενούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Επίσης, η παχυσαρκία, η κατανάλωση ζάχαρης και η υπερκατανάλωση βιομηχανοποιημένου αλατιού ρίχνουν την άμυνα του οργανισμού.

Αντίθετα οι πρωτεϊνες υψηλής βιολογικής αξίας από τα πουλερικά και τα ψάρια και τα φρούτα, καθώς και τα λαχανικά τονώνουν την άμυνα.

  • Με τη διακοπή καπνίσματος

Το κάπνισμα ρίχνει τα επίπεδα των βιταμινών που δρουν προστατευτικά καθιστώντας μας ευάλωτους στις λοιμώξεις. Γι΄αυτό όσοι καπνίζουν πρέπει να τρώνε πολλά φρούτα ή να παίρνουν συμπληρώματα διατροφής, όπως βιταμίνη C που είναι ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά.

  • Με έλεγχο του στρες

Το χρόνιο άγχος και στρες με την υπερέκκριση κορτιζόλης εξασθενεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η τακτική άσκηση, τρεις φορές την εβδομάδα, αλλά και η γιόγκα βοηθούν στην αποβολή του άγχους. Η αερόβια άσκηση, όπως το περπάτημα, το τζόκινγκ, το κολύμπι, η ποδηλασία και το τένις ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Επίσης, το μασάζ, η αρωματοθεραπεία, το μπάνιο με αιθέρια έλαια και η ψυχοθεραπεία είναι πολύ αποτελεσματικά.

Διαβάστε, επίσης,

Οι βιταμίνες για την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος

Θεραπεία με εκχύλισμα θύμου αδένα

Ανοσοανεπάρκεια

Όσοι καπνίζουν πρέπει να τρώνε πολλά φρούτα

Διαβάστε τις αρρώστιες του σώματος στο δέρμα

Οι αρνητικές συνέπειες της κορτιζόλης

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θαλασσοθεραπεία πηλοθεραπεία και ηλιοθεραπεία για την ψωρίαση

Θαλασσοθεραπεία, πηλοθεραπεία και ηλιοθεραπεία για την ψωρίαση. Η ψωρίαση θεραπεύεται με φυσικούς τρόπους που είναι πιο αποτελεσματικοί Θαλασσοθεραπεία, πηλοθεραπεία και ηλιοθεραπεία για τη θεραπεία της...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ