Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΟυρολογίαΠροστατίτιδα από ουρεόπλασμα

Προστατίτιδα από ουρεόπλασμα

Οι καλύτερες θεραπείες για το ουρεόπλασμα

Διάφορα βακτήρια προκαλούν προστατίτιδα. Το ουρεόπλασμα (Ureaplasma) αποτελεί μέρος της φυσιολογικής χλωρίδας των γεννητικών οργάνων τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών.  Έχει βρεθεί σε περίπου 70% των σεξουαλικά ενεργών ανθρώπων.  Έχει επίσης, συσχετιστεί με έναν αριθμό ασθενειών στον άνθρωπο, συμπεριλαμβανομένων της μη-ειδικής ουρηθρίτιδας (NSU), της στειρότητας και της χοριοαμνιονίτιδας και ευθύνεται για θνησιγένεια, πρόωρο τοκετό, πνευμονία στην περιγεννητική περίοδο, βρογχοπνευμονική δυσπλασία και μηνιγγίτιδα.

Το U. urealyticum έχει σημειωθεί ως μία από τις αιτίες των μολυσματικών στείρων πυουριών.

Στην προστατίτιδα απαραίτητη είναι η καλλιέργεια ούρων και είναι η μόνη εργαστηριακή εξέταση που απαιτείται  από την AUA (Αμερικανική Ουρολογική Εταιρεία).  Έχει διατυπωθεί η άποψη ότι το δυναμικό μασάζ  του προστάτη για την παραγωγή προστατικού υγρού για καλλιέργεια  μπορεί να επιδεινώσει την κλινική κατάσταση.

Υπάρχουν έξι αναγνωρισμένα είδη  Ureaplasma. Ένα καθοριστικό χαρακτηριστικό του γένους είναι ότι εκτελούν υδρόλυση ουρίας.


Θεραπεία προστατίτιδας από ουρεόπλασμα

Η δοξυκυκλίνη είναι το φάρμακο της επιλογής, αλλά και η αζιθρομυκίνη χρησιμοποιείται  για 5 ημέρες. Η ofloxacin ή μινοκυκλίνη για 2 εβδομάδες είναι πολύ αποτελεσματικές σε ουρεόπλασμα. Η στρεπτομυκίνη είναι μια εναλλακτική λύση και πρέπει να χορηγείται με ένεση. Οι πενικιλλίνες είναι αναποτελεσματικές γιατί το U. urealyticum δεν έχει κυτταρικό τοίχωμα που είναι ο κύριος στόχος του φαρμάκου.

Η θεραπεία χορηγείται από το στόμα για μέγιστη διάρκεια δύο με τρεις εβδομάδες.

Κατά το πρωτόκολλο θα γίνει καλλιέργεια ούρων, καλλιέργεια σπέρματος, καλλιέργεια προστατικού υγρού, δακτυλική εξέταση και διορθικό υπερηχογράφημα.

Η οξεία προστατίτιδα θεωρείται κατάσταση έκτακτης ιατρικής και αναπαραγωγικής ανάγκης, γιατί μεταπίπτει σε  χρόνια προστατίτιδα. Πολλοί ξεκινούν καθημερινά για δέκα ημέρες με αντιβιοτικά ευρέως φάσματος ενέσιμα που καλύπτουν όλα τα μικρόβια μέχρι να βγουν οι καλλιέργειες και τα αντιβιογράμματα. Στη συνέχεια με βάση τα εργαστηριακά ευρήματα, ακολουθεί αντιβιοτική αγωγή από το στόμα, τουλάχιστον τεσσάρων εβδομάδων.

Για τους ασθενείς των οποίων η καλλιέργεια είναι θετική για ουρεόπλασμα, η από του στόματος θεραπεία, θα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον δύο διαφορετικά αντιβιοτικά για να μειωθεί η πιθανότητα ανάπτυξης ανθεκτικών βακτηρίων. Ακόμη και αν υποχωρήσουν τα συμπτώματα ή δεν υπάρχουν συμπτώματα πρέπει να γίνουν αναμνηστικές ενέσεις τρεις, έξι και εννέα μήνες μετά τη θεραπεία.

Οι καλλιέργειες και η θεραπεία αφορούν και τους δύο συντρόφους. Η γυναίκα πρέπει εκτός από καλλιέργεια ούρων να κάνει και καλλιέργειες κολπικού, εξωτραχηλικού και ενδοτραχηλικού επιχρίσματος για να βεβαιωθεί η αποθεραπεία της. Όλο το διάστημα που γίνεται η θεραπεία δεν θα πρέπει οι σύντροφοι να έρχονται σε σεξουαλική επαφή. Υπάρχουν άλλωστε πολλοί εναλλακτικοί τρόποι σεξουαλικής ικανοποίησης.

Δεν ενδείκνυται η σύλληψη ούτε με φορτίο νόσου ούτε με την χορήγηση ισχυρής αντιβίωσης λόγω των πολλών επιπλοκών στο έμβρυο. Μόλις θεραπευθούν αμφότεροι θα είναι σε θέση να τεκνοποιήσουν, εφόσον δεν υπάρχουν δεδομένα υπογονιμότητας στο ζευγάρι. Αν υπάρχουν τέτοια δεδομένα η εξωσωματική μπορεί να δώσει λύση.


Διατροφή στην προστατίτιδα 

1. Κατανάλωση φρέσκων, μη επεξεργασμένων τροφίμων, όπως τα φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, η σόγια, τα φασόλια, οι σπόροι, οι ξηροί καρποί, το ελαιόλαδο και τα ψάρια.

2. Κάθε ασθενής με προστατίτιδα πρέπει να αποφεύγει τη  ζάχαρη, τα πλήρη γάλακτοκομικά προϊόντα,  τα τηγανητά τρόφιμα, το πρόχειρο φαγητό και την καφεΐνη.

3. Πολύ νερό καθημερινά (12 ποτήρια νερό).


Τα συμπληρώματα διατροφής για την προστατίτιδα

Μερικά από τα πιο κοινά συμπληρώματα που μπορούν να βοηθήσουν στην προστατίτιδα είναι:

* Bromelain – 400 mg 3 φορές την ημέρα σε απόσταση από τα γεύματα.

* Πρωτεολυτικά ένζυμα – Έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών.

* Βιταμίνη C – 500-1000 mg 3 φορές την ημέρα.

* Βιταμίνη Ε – 400 IUs καθημερινά.

* Flaxseed – 2-4 κουταλιές της σούπας την ημέρα. Το Flaxseed είναι μια καλή επιλογή, λόγω των ινών λιγνάνης και της μεγάλης περιεκτικότητας σε βιταμίνες.

* Προβιοτικά – Συμπλήρωμα με προβιοτικά, όπως ο acidophilus, αν ληφθεί μαζί με τα αντιβιοτικά, μπορεί να είναι ευεργετικός για την εντερική χλωρίδα.

* Quercetin – Φυσικό συμπλήρωμα με ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

* Σελήνιο – Είναι ένα αντιοξειδωτικό, ίσως πιο αποτελεσματικό όταν λαμβάνεται μαζί με βιταμίνη Ε.

* Ψευδάργυρος – 30 mg ημερησίως. Ο ψευδάργυρος είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του προστάτη και τις λοιμώξεις του. Πιστεύεται ότι παίζει ένα κρίσιμο ρόλο στην κυτταρική ανάπτυξη και διαφοροποίηση, στη ρύθμιση του φυσιολογικού κυτταρικού θανάτου, καθώς και στην αύξηση της ανοσολογικής απόκρισης.


Φυτικά φυσικά συμπληρώματα για την προστατίτιδα

Τα φυτικά φάρμακα είναι πολύ καλά και αποτελεσματικά και δεν έχουν παρενέργειες όταν χρησιμοποιούνται σωστά και σε προτεινόμενες δόσεις.

Διάφορα βότανα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της προστατίτιδας και συναφείς λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος:

* Bearberry – Δρα ως διουρητικό και αντισηπτικό για το ουροποιητικό σύστημα.

* Echinacea και Goldenseal – Χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία λοιμώξεων, λόγω των αντι-ιικών και αντιβακτηριδιακών ιδιοτήτων τους.

* Εκχύλισμα γύρης λουλουδιών – Αυτό το φυτικό συμπλήρωμα έχει χρησιμοποιηθεί στην ευρώπη για πάνω από τρεις δεκαετίες για τη θεραπεία της προστατίτιδας.

* Pellitory of the Wall που είναι είδος τσουκνίδας – Έχει αντιφλεγμονώδη δράση στο ουροποιητικό σύστημα.

* Το Saw Palmetto – Παρέχει πολλές ευεργετικές επιδράσεις στον προστάτη και στο ουροποιητικό σύστημα.

Και πολλά άλλα βότανα χρησιμοποιούνται:

* Uva Ursi (Arctostaphylos Uva Ursi): διουρητικό, αντισηπτικό του ουροποιητικού συστήματος

* Goldenseal (Hydrastis canadensis): διουρητικό, αντισηπτικό, αντιμικροβιακό

* Coneflower (Echinacea purpurea): βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού

* Μετάξι καλαμποκιού (Zea mays): διουρητικό, χαλαρωτικό, μαλακτικό

Τα διάφορα βότανα και τα συμπληρώματα μπορούν να αλληλεπιδράσουν δυσμενώς με τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της προστατίτιδας. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας για τις πιθανές αλληλεπιδράσεις πριν από τη χρήση οποιουδήποτε από τα βότανα.

Διαβάστε, επίσης,

Πονάτε κατά την σεξουαλική επαφή;

Ουρεόπλασμα

Ειδικές μικροβιολογικές εξετάσεις

Τα καλύτερα βότανα για τον προστάτη

Πρόπολη

Πόσο σημαντικός είναι ο προστάτης

Μήπως έχετε πόνο στην εκσπερμάτιση;

Ουρολοίμωξη

Θεραπεία της προστατίτιδας με προστατικό άρμεγμα

Αιματουρία

Προστατίτιδα

Εργαστηριακός έλεγχος για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Ανδρική υπογονιμότητα

Τι είναι η γύρη ανθέων

Γύρη

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19. Οι κυριότερες είναι οι καρδιoαγγειακές επιπλοκές, οι θρομβώσεις και η θρομβοπενία. Επιμέλεια παρουσίασης  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ