Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Καστορέλαιο

Το καστορέλαιο ή ρετσινόλαδο ή ρητινέλαιο ή κικινέλαιο είναι ένα δηλητήριο

Το καστορέλαιο ή ρητινέλαιο προέρχεται από το φυτό Ρίκινος ο Κοινός ή ρετσινολαδιά (Ricinus communis) της οικογένειας των Ευφορβιδών (Euphorbiacae).

Η ρετσινολαδιά, ένα όμορφο φυτό που απαντάται αυτοφυές και στην Ελλάδα.

Οι σπόροι της ρετσινολαδιάς περιέχουν ρικίνη, μια ισχυρά τοξική πρωτεΐνη που έχει χρησιμοποιηθεί σε βασανισμούς και δολοφονίες. Το δηλητήριο είναι δύσκολο να κονιορτοποιηθεί σε κόκκους τόσο  λεπτούς, ώστε να κινδυνεύει κανείς να την εισπνεύσει. Λιγότερο από 2 mg ρικίνης -όσο περιέχουν λίγοι σπόροι- μπορούν να σκοτώσουν έναν άνθρωπο σε περίπτωση εισπνοής ή χορήγησης με ένεση. Το δηλητήριο εμποδίζει τη σύνθεση πρωτεϊνών στα κύτταρα, και τα συμπτώματα εμφανίζονται, συνήθως, έπειτα από αρκετές ημέρες.

Το όνομα ρικίνη προέρχεται από την επιστημονική ονομασία της ρετσινολαδιάς, Ricinus communis.

Η ρετσινολαδιά καλλιεργείται σήμερα για βιομηχανική χρήση, με την ετήσια παραγωγή σπόρων να εκτιμάται στο ένα εκατομμύριο τόνους το χρόνο. Βασικό προϊόν είναι το ρετσινόλαδο (γνωστό και ως «καστορέλαιο») το οποίο χρησιμοποιείται για την παραγωγή σαπουνιού, πλαστικών, υγρών για φρένα και άλλων προϊόντων.


Οι θεραπευτικές χρήσεις του καστορέλαιου

  • Σε πολύ μικρές δόσεις το ρετσινόλαδο χρησιμοποιείται επίσης ως καθαρτικό, δεδομένου ότι η ρικίνη προκαλεί έντονη διάρροια. Το καστορέλαιο είναι δραστικό υπακτικό με συστατικά, που επιδρούν στο παχύ και το λεπτό έντερο. Έχει χρησιμοποιηθεί  μετά από τροφική δηλητηρίαση. Ορισμένες φορές χορηγείται σε νοσοκομεία για την προπαρασκευή της κοιλιακής χώρας των ασθενών πριν από την υποβολή διαγνωστικών εξετάσεων του παχέος εντέρου και των νεφρών.
  • Χρησιμοποιείται, επίσης, τοπικά για τη θεραπεία των κάλων, των κρεατοελιών και την απομάκρυνση των ακροχορδών.
  • Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη Ε θεωρείται δραστικό στοιχείο για την καταπολέμηση της γήρανσης του δέρματος.
  • Επιπλέον εφαρμόζεται στη θεραπεία των λειχήνων, των αποστημάτων, των μωλωπισμών, της ξηροδερμίας, της δερματίτιδας, των ηλιακών εγκαυμάτων, των ανοιχτών ελκών και άλλων δερματικών νόσων.
  • Άλλες χρήσεις του περιλαμβάνουν την παρασκευή τονωτικών της τριχοφυΐας, καλλυντικών και αντισυλληπτικών αλοιφών και γελών.
  • Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι τα επιθέματα καστορέλαιου ίσως βοηθούν στη συρρίκνωση μικρών ινωμάτων.
  • Τα επιθέματα καστορέλαιο έχουν χρησιμοποιηθεί για την ίαση διαφόρων ασθενειών και δυσλειτουργιών, συμπεριλαμβανομένων μασταλγιών, πεπτικών προβλημάτων, εμπυημάτων, αιμορροΐδων, τραυμάτων και χολολιθιάσεων.
  • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όχημα για τη μεταφορά φαρμάκων.

Το καστορέλαιο ως βιολογικό όπλο

Από την εποχή του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Ρωσία προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν τη ρικίνη ως βιολογικό όπλο. Το ρετσινόλαδο πιστεύεται εξάλλου χρησιμοποιήθηκε για βασανισμούς κρατουμένων από την φασιστική κυβέρνηση του Μουσολίνι στην Ιταλία και τη δικτατορία του Φράνκο στην Ισπανία. Τα θύματα λέγεται ότι πέθαιναν από αφυδάτωση και σοκ λόγω της ακατάσχετης διάρροιας. Σε ένα πιο γνωστό περιστατικό, ένα σφαιρίδιο καλυμμένο με ρικίνη, το οποίο εκτοξεύτηκε από ένα αυτοσχέδιο όπλο μεταμφιεσμένο με ομπρέλα, χρησιμοποιήθηκε το 1978 για τη δολοφονία του αντιφρονούντα συγγραφέα Γκεόργκι Μαρκόφ από τη μυστική αστυνομία της Βουλγαρίας.


Το καστορέλαιο στη θεραπεία του καρκίνου και όχι μόνο

Κάποιοι ερευνητές έχουν σκεφτεί να χρησιμοποιήσουν τη ρικίνη  στη θεραπεία του καρκίνου, ως τη “μαγική σφαίρα” για να καταστρέψει στοχευόμενα τα καρκινικά  κύτταρα. Επειδή η ρικίνη είναι μια πρωτεΐνη, μπορεί να συνδεθεί με ένα μονοκλωνικό αντίσωμα και να στοχεύσει τα κακοήθη κύτταρα που αναγνωρίζονται από το αντίσωμα. Το μεγάλο πρόβλημα με τη ρικίνη είναι ότι οι αυτοφυείς αλληλουχίες εσωτερίκευσης του κατανέμονται σε όλη την πρωτεΐνη και τότε το φάρμακο θα σκοτώνει και άλλα επιθηλιακά κύτταρα εκτός από τα στοχευμένα καρκινικά κύτταρα. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τροποποιώντας τη ρικίνη θα μειωθεί  η πιθανότητα να σκοτώνει με τις ανοσοτοξίνες υγιή κύτταρα.

Γενικά, όμως, η ρικίνη έχει αντικατασταθεί για ιατρικούς σκοπούς από τα πιο πρακτικά θραύσματα των βακτηριακών τοξινών, όπως την τοξίνη διφθερίτιδας που χρησιμοποιείται στην denileukin diftitox, μια FDA εγκεκριμένη θεραπεία για την λευχαιμία και το λέμφωμα.

Μια πολλά υποσχόμενη προσέγγιση είναι, επίσης, να χρησιμοποιήσει την μη τοξική υπομονάδα Β ως ένα όχημα για την παράδοση αντιγόνων σε κύτταρα, αυξάνοντας έτσι κατά πολύ την ανοσογονικότητα. Η χρήση ρικίνης ως ανοσοενισχυτικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την ανάπτυξη εμβολίων.

Η Ricinine έχει κάποια εντομοκτόνα αποτελέσματα σε τρεις εντόμων παρασίτων, καθώς και μια ηπατοπροστατευτική δραστηριότητα.

Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντιεπηλιπτικό φάρμακο.

Όμως, παρά το σκοτεινό παρελθόν και την τοξική της δράση, η ρετσινολαδιά χρησιμοποιείται σήμερα ευρέως ως καλλωπιστικό φυτό σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε, επίσης,

Χολολιθίαση και πολύποδες της χοληδόχου κύστεως

Πακλιταξέλη συνδεδεμένη με λευκωματίνη υπό μορφή νανοσωματιδίων

Συνταγές για να απαλλαγείτε από τις κρεατοελιές

Δυσκοιλιότητα

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19. Οι κυριότερες είναι οι καρδιoαγγειακές επιπλοκές, οι θρομβώσεις και η θρομβοπενία. Επιμέλεια παρουσίασης  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ