Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΣεξ και υγείαΠώς πρέπει να μιλάτε στα παιδιά σας για το σεξ

Πώς πρέπει να μιλάτε στα παιδιά σας για το σεξ

Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση

 

Πώς  πρέπει να μιλάμε στα παιδιά μας για το σεξ

Η συζήτηση γύρω από το θέμα της σεξουαλικότητας ή της σεξουαλικής επαφής είναι καλό να αρχίζει από τη μικρή ηλικία και μάλιστα από τη στιγμή που το παιδί αρχίζει να αντιλαμβάνεται το σώμα του και να κάνει ερωτήσεις σχετικά με αυτό. 

Βεβαίως ακόμη κι αν δεν αρχίσει από νωρίς ποτέ δεν είναι αργά για μια τέτοια κουβέντα μεταξύ γονέα και παιδιού. Σημαντικό είναι να κατανοήσει το παιδί ότι το σπίτι του είναι το καταλληλότερο μέρος για να γίνει μία τέτοια συζήτηση.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι η ανάγκη των παιδιών για ενημέρωση είναι συνεχής. Αυτό σημαίνει ότι οι γονείς χρειάζεται να είναι διαχρονικά διαθέσιμοι για να δίνουν απαντήσεις. Πολλοί δυσκολεύονται να μιλήσουν σχετικά με αυτό το θέμα γιατί το θεωρούν ταμπού ή γιατί δεν έχουν αποδεχθεί ακόμα το γεγονός ότι το παιδί τους μεγάλωσε και είναι σεξουαλικά ενεργό.

Σύµφωνα µε τους ειδικούς, έτσι όπως θα µιλούσε για οποιαδήποτε φυσιολογική λειτουργία, όµως µε τρόπο προσαρµοσµένο στη δυνατότητα κατανόησης και την αντίληψη ενός παιδιού. Με απλά λόγια, κατανοητούς όρους, αµεσότητα και κυρίως λέγοντας την αλήθεια «µεταφρασµένη» στην παιδική γλώσσα.

Αν, για παράδειγµα, ένα παιδί ρωτήσει «πώς γεννιούνται τα παιδιά;», η απάντηση είναι «το σποράκι του µπαµπά µπαίνει στην κοιλίτσα της µαµάς και γίνεται το µωρό» και όχι «τα φέρνει ο πελαργός».

Επίσης, είναι πολύ βασικό να µην επινοούνται λέξεις για την περιγραφή µιας σεξουαλικής ανατοµίας ή πράξης (π.χ. «πιπί», «µεµέ» κ.λπ.), γιατί έτσι λαµβάνεται το µήνυµα από το παιδί ότι αυτά τα µέρη του σώµατος είναι διαφορετικά, γι’ αυτό και υπάρχει µια µυστικότητα και χρησιµοποιούνται κωδικοί.

Είναι αυτονόητο ότι η σεξουαλική ζωή των γονιών δεν µπορεί να γίνεται θέαµα στα µάτια των παιδιών. Είναι µια φυσιολογική λειτουργία του ζευγαριού, γι’ αυτό οι γονείς δεν θα πρέπει να συµπεριφέρονται σαν να κάνουν κάτι κακό. ∆εν χρειάζεται να κλειδώνονται στην κρεβατοκάµαρα. Μπορούν απλώς να κλείσουν την πόρτα και να µάθουν το παιδί να χτυπάει πριν µπει µέσα.
Αν το παιδί εισβάλει απροειδοποίητα και σας πιάσει στα… πράσα, µην µπείτε στη διαδικασία να απολογηθείτε. Υπενθυµίστε του ότι δεν πρέπει να µπαίνει όταν η πόρτα είναι κλειστή, χωρίς να χτυπάει. Σε κάθε περίπτωση η ψυχραιµία και η παραδοχή της αλήθειας είναι η καλύτερη επιλογή.

Οι πληροφορίες που δίνονται στο παιδί ποικίλουν ανάλογα με το είδος των ερωτήσεων αλλά και την ηλικία του. Διαφορετικές απαντήσεις δίνονται σε ένα παιδί 8 χρονών και άλλες σε έναν έφηβο.

Για παράδειγμα, ένα πεντάχρονο παιδί θα μπορούσε να αρκεστεί στην απάντηση πως ένα μωρό προέρχεται από τη συνένωση ενός σπόρου του πατέρα και της μητέρας που στη συνέχεια αναπτύσσεται σε ειδικό χώρο μέσα στη μαμά.

Ένα οκτάχρονο παιδί θα προχωρούσε στην ερώτηση σχετικά με το πώς οι σπόροι του μπαμπά συνδέονται με αυτούς της μαμάς. Συνιστώμενη απάντηση είναι πως οι σπόροι προέρχονται από τα γεννητικά όργανα του μπαμπά και ενώνονται με αυτούς της μαμάς η οποία τους φυλάει για εννέα μήνες σε ασφαλές μέρος του σώματός της ώστε να αναπτυχθούν και να γεννηθεί το μωρό.

Ένα εντεκάχρονο παιδί θα ήθελε να μάθει ακόμα περισσότερα.  

Ειδικότερα στην εφηβεία οι γονείς οφείλουν να ενημερώσουν για τις ευθύνες που συνεπάγεται το να είναι κανείς σεξουαλικά ενεργός και τους πιθανούς κινδύνους (πχ: ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα κτλ). 

Επίσης, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το σεξ είναι προϊόν αγάπης και συναισθημάτων, όχι εκμετάλλευσης ή επίδειξης.

Διαβάστε, επίσης,

Απαντήστε στα παιδιά σας πώς γεννιούνται τα μωρά

Τα παιδιά τα ξέρουν όλα

Γυμνοί μπροστά στα παιδιά μας

Τα παιδιά έχουν εθισμό στην τεχνολογία

Κινητό, παιδί και ασφάλεια

Ηλεκτρονική παρακολούθηση

Η επίδραση της διαφήμισης στη διατροφή των παιδιών

Είναι επικίνδυνο το sexting στην εφηβεία;

Τα social media μπορεί να προκαλέσουν ψύχωση

Το διαδίκτυο βοηθάει στην υγεία

Πάντα να φιλτράρετε τις ιατρικές πληροφορίες από το διαδίκτυο

Ξυπνήστε το παιδί μέσα σας

Δραστηριότητες για την προνηπιακή ηλικία

Είναι τα βιντεοπαιχνίδια και το διαδίκτυο κατάλληλα για τα παιδιά;

Ο πρωταθλητισμός στην παιδική ηλικία

Η επιστήμη του πρώτου φιλιού

www.emedi.gr

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΣπογγώδης εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών
Επόμενο άρθροΣταφύλια
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ