Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΟδοντιατρικήΣτοματική υγιεινή εγκύων

Στοματική υγιεινή εγκύων

Προληπτικός οδοντιατρικός έλεγχος εγκύων

Ο περιοδικός έλεγχος των δοντιών και των ούλων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι σημαντικός.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παρατηρείται αυξημένη έκκριση πολλών διαφορετικών ορμονών. Η ορμονική αυτή διαταραχή μπορεί να προκαλέσει πόνο, πρήξιμο ή ακόμη και αιμορραγία των ούλων της εγκύου. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που συνδυάζεται με την εγκυμοσύνη και σταματά με την ολοκλήρωσή της.

Μια τέτοια κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί με συστηματικό βούρτσισμα και με χρήση οδοντικού νήματος.

Η ουλίτιδα της εγκυμοσύνης μπορεί να οφείλεται στην αύξηση της προγεστερόνης και στην επίδρασή της στη μικροκυκλοφορία του αίματος, καθώς και στις αλλαγές των ορμονών κατά την εγκυμοσύνη. Η παραμέληση της στοματικής υγιεινής που παρατηρείται την περίοδο της εγκυμοσύνης επιβαρύνει την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Η ουλίτιδα της εγκυμοσύνης, λόγω ορμονικών διαταραχών (πρήξιμο των ούλων, έντονη ερυθρότητα των ιστών, καθώς, και αιμορραγίες) μπορεί να είναι τόσο έντονη, ώστε να καλύπτει και τις μύλες των δοντιών. Εάν η ουλίτιδα της εγκυμοσύνης δεν ελεγχθεί, μπορεί να μεταπέσει σε μια καταστρεπτικότερη οντότητα που ονομάζεται χρόνια περιοδοντίτιδα .

Μερικές φορές, μετά τους τρείς πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης, εμφανίζονται μικρά κόκκινα ογκίδια πάνω στα ούλα (κυρίως στα ούλα της άνω γνάθου) απόλυτα καλοήθη, που ονομάζονται “επουλίδες της εγκυμοσύνης” και τα οποία εξαφανίζονται μετά το πέρας της κυήσεως.

Oι έγκυες γυναίκες που υποφέρουν από περιοδοντίτιδα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού. Τα περιοδοντολογικά προβλήματα που μπορεί να επιδεινωθούν με την κατάσταση της εγκυμοσύνης μπορούν να οδηγήσουν σε οξείες καταστάσεις (αποστήματα κ.λ.π.) και να απαιτούνται λήψεις αντιβιοτικών φαρμάκων στη διάρκεια της κύησης, που μπορεί να βλάψουν το έμβρυο.

Η τερηδόνα είναι πάθηση η οποία καταστρέφει το σμάλτο των δοντιών και οφείλεται κυρίως στις συνεχόμενες προσβολές του από τα οξέα που παράγονται στο στόμα από τα μικρόβια της Οδοντικής Μικροβιακής Πλάκας (ΟΜΠ). Κατά τη διάρκεια της κύησης, οι εμετοί που παρουσιάζονται στους πρώτους μήνες είναι δυνατόν να αυξήσουν την έκθεση των δοντιών στα οξέα του στομάχου, με αποτέλεσμα την αύξηση της τερηδόνας.

Η εγκυμοσύνη δεν ευθύνεται για την απώλεια των δοντιών. Το έμβρυο λαμβάνει το ασβέστιο που χρειάζεται για την ανάπτυξή του από τις τροφές και όχι από τα δόντια. Στην περίπτωση όπου οι τροφές δεν είναι πλούσιες σε ασβέστιο, τότε ο οργανισμός το παίρνει από τα οστά.

Υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις για τη σχέση ανάμεσα στην ουλίτιδα, στους πρόωρους τοκετούς και στα ελλιποβαρή νεογέννητα. Οι γυναίκες που κατά τη διάρκεια της κύησης πάσχουν από ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα έχουν 7 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να γεννήσουν πρόωρα ή να γεννήσουν βρέφος με μικρότερο βάρος. Φαίνεται ότι η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα προκαλούν αύξηση των βιολογικών υγρών και επιδεινώνουν τον πόνο.


Ποιες οδοντιατρικές πράξεις μπορούν να γίνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
• Απλές οδοντιατρικές επεμβάσεις, όπως σφραγίσματα και καθαρισμοί, μπορούν να γίνουν με τοπική αναισθησία χωρίς πρόβλημα.
• Οι μακροχρόνιες αγωγές και θεραπείες θα πρέπει να γίνονται μετά το 1ο τρίμηνο της κύησης.
• Κάποιες επείγουσες εργασίες, όπως απονευρώσεις ή ακόμα και εξαγωγές, μπορούν να πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αν αυτό είναι απαραίτητο.
• Οι εργασίες αισθητικής οδοντιατρικής (π.χ. λεύκανση) θα πρέπει να αναβάλλονται για μετά τον τοκετό και τον απογαλακτισμό.
• Η χορήγηση τοπικής αναισθησίας είναι ασφαλής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά σε μικρές δόσεις και χωρίς την παρουσία αγγειοσυσπαστικού.
• Η λήψη οδοντιατρικών ακτινογραφιών πρέπει να γίνεται μόνο αν είναι απολύτως απαραίτητη και εάν είναι δυνατόν μετά το 1ο τρίμηνο της κύησης.


Βασικοί κανόνες στοματικής υγιεινής στη διάρκεια της εγκυμοσύνης:
• Βούρτσισμα των δοντιών με μία μαλακή οδοντόβουρτσα και με φθοριούχο οδοντόκρεμα, τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.
• Χρήση καθημερινά στοματικού διαλύματος και οδοντικού νήματος.
• Υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.
• Αποφυγή κατανάλωσης μικρών λιχουδιών μεταξύ των γευμάτων.
• Πραγματοποίηση πολλών, μικρής διάρκειας επισκέψεων στον οδοντίατρό σας κυρίως μετά το 1ο τρίμηνο.
• Σε περίπτωση ναυτίας και επεισοδίων εμέτου συνιστώνται το ξέπλυμα του στόματος με νερό και η αποφυγή του βουρτσίσματος αμέσως.

Τα πρώτα δόντια του μωρού, τα νεογιλά, αρχίζουν να αναπτύσσονται στο πρώτο τρίμηνο της κύησης, ενώ τα μόνιμα στο δεύτερο. Γι’ αυτό διαταραχές στην υγεία της εγκύου μπορεί να προκαλέσουν βλάβες τόσο στα νεογιλά όσο και στα μόνιμα δόντια του μωρού/

Μερικά φάρμακα (όπως οι τετρακυκλίνες) μπορεί να επηρεάσουν το χρώμα και τη σύσταση των δοντιών.  Γι’ αυτό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν πρέπει να λαμβάνονται φάρμακα.

Η διατροφή της εγκύου θα πρέπει να περιλαμβάνει κρέας, αυγό, γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα, φρούτα, λαχανικά και αμυλούχες τροφές. Δεν πρέπει να καταναλώνεται αλκοόλ και απαγορεύεται το κάπνισμα.
Στις εγκύους υπάρχει μία τάση να τρώνε διάφορες λιχουδιές στα μεσοδιαστήματα των γευμάτων. Οι τροφές αυτές περιέχουν συνήθως ζάχαρη σε μεγάλες ποσότητες που “χαλάει” τα δόντια.
Πάντως οι έγκυοι που υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο και καθαρισμό των δοντιών ελαττώνουν κατά 1/3 τον κίνδυνο πρόωρης γέννησης του παιδιού. 

Διαβάστε, επίσης,

Πρόπολη

Στοματικό διάλυμα για την περιοδοντίτιδα

Πώς θεραπεύει το μπλε χρώμα

Οι ευωδιές της ευεξίας

Η περιοδοντίτιδα έχει μεγάλη σχέση με την αθηροσκλήρωση

Κάθε χυμός βοηθά διαφορετικά τον οργανισμό μας

Τα πιο συχνά βότανα και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες

Ενδοκαρδίτιδα

Γιατί ματώνουν τα ούλα;

Το βούρτσισμα δοντιών προστατεύει από την πνευμονία

Πάντα να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα

Ποιες είναι καλύτερες οδοντόβουρτσες;

Βιβλιογραφία

Ελληνική Παιδοδοντική Εταιρεία

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ