Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΙατρικά ΝέαΘεραπεία πρώιμου καρκίνου του πνεύμονα χωρίς χειρουργείο

Θεραπεία πρώιμου καρκίνου του πνεύμονα χωρίς χειρουργείο

Ποιος είπε ότι είναι απαραίτητο το χειρουργείο σε πρώιμο καρκίνο του πνεύμονα;

Περίπου 20 % των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα πρώιμου σταδίου δεν είναι σε θέση να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, λόγω άλλων συνθηκών που επηρεάζουν τη γενική υγεία. Ακόμη υπάρχουν ασθενείς που δεν θέλουν να υποβληθούν σε χειρουργείο.

Οι ηλικιωμένοι ασθενείς με περιφερικούς όγκους του πνεύμονα μέχρι 3-4 εκατοστά, οι οποίοι υποφέρουν, επίσης, από αναπνευστική ανεπάρκεια, καρδιακή προβλήματα, σοβαρές ηπατικές διαταραχές και πολλά άλλα συνοδά νοσήματα, δεν πρέπει να χειρουργούνται. Αυτή είναι η ομάδα των ασθενών στους οποίους η χειρουργική επέμβαση είναι υψηλού κινδύνου για επιδείνωση της υγείας τους και αύξηση της θνησιμότητας και μάλιστα, πολλοί ισχυρίζονται ότι δεν πρέπει να υποβάλλονται, πολλές φορές, ούτε σε βιοψία, όταν αυτή είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, μια νέα μέθοδος ακτινοθεραπείας που ονομάζεται Στερεοτακτική Ακτινοθεραπεία έχει αποδειχθεί αποτελεσματική και ασφαλής μέθοδος θεραπείας. Είναι μια τεχνική υψηλής δόσης ακτινοθεραπείας, με υψηλή ακρίβεια που μπορεί να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα της περιοχής του όγκου χωρίς να επηρεάζει τα περιβάλλοντα φυσιολογικά κύτταρα.

Αρκετές μελέτες οι οποίες επικεντρώνονται στη στερεοτακτική ακτινοθεραπεία σώματος αναφέρουν τοπικό ποσοστό ελέγχου του όγκου 85-90 % σε 3 χρόνια και 5 ετή επιβίωση 50-60 % που είναι εντυπωσιακά στοιχεία για τον καρκίνο του πνεύμονα, καλύτερα, ακόμη και από αυτά της χειρουργικής επέμβασης. Σε μια μελέτη από την Ιαπωνία, οι ασθενείς που δεν υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση είχαν 5 – ετή επιβίωση της τάξεως 62-72 %.

Είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί ότι η μέθοδος αυτή αναφέρεται ως αρκετά ασφαλής.

Συμπερασματικά, οι ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα που δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση, έχουν μια επιπλέον επιλογή για θεραπεία, χάρη στην ανάπτυξη νέων τεχνικών που είναι αποτελεσματικές και ασφαλείς.

Διαβάστε, επίσης,

TomoTherapy

Ρομποτική ακτινοχειρουργική

Πρωτοπαθές σάρκωμα του πνεύμονα

Πρόληψη καρκίνου πνεύμονος

Γενετική του Μη Μικροκυτταρικού Καρκίνου Πνεύμονα

Χημειοπροφύλαξη στον καρκίνο του πνεύμονα

Διαφοροδιάγνωση πλευριτικών συλλογών με PET/CT scan

Υψηλές δόσεις βιταμινών για τη θεραπεία καρκίνου

Οι πνεύμονες μπορεί να αναγεννηθούν

Διάγνωση του καρκίνου με σκύλους

Ο καρκινικός δείκτης Cyfra 21-1

Ο ρόλος του PET στην ανίχνευση της υποτροπής

Όσοι καπνίζουν πρέπει να τρώνε πολλά φρούτα

Ποτό για τον καρκίνο πνεύμονα

Όχι στα χειρουργεία μεγάλης βαρύτητας σε υπερήλικες

Σύγκριση ολοσωματικής MRI και ολοσωματικού PET/CT SCAN

Καρκίνος αγνώστου πρωτοπαθούς

Οδηγίες για το PET/CT για τους ασφαλισμένους ΕΟΠΥΥ

Μύθοι για τον καρκίνο

Είναι αλήθεια ότι δεν πρέπει να χειρουργείται ο καρκίνος;

www.emedi.gr

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κρέμα βρώμης με καραμελωμένο αχλάδι

Κρέμα βρώμης με καραμελωμένο αχλάδι. Κρέμα βρώμης με γάλα αμυγδάλου, καραμελωμένο αχλάδι, αμύγδαλο φιλέ, κανέλα και σιρόπι σφενδάμου Κρέμα βρώμης με καραμελωμένο αχλάδι ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΓΙΑ 1...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ