Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕξαρτήσειςΤα ελαφριά τσιγάρα βλάπτουν

Τα ελαφριά τσιγάρα βλάπτουν

Η μεγάλη απάτη με τα lights

Οι ουσίες που προστίθενται στα ”ελαφριά”  τσιγάρα και όχι μόνο φαίνεται να ανεβάζουν την τοξικότητα των καρκινογόνων ουσιών.

Αυτό καταγγέλλει ο καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο στην California στο San Francisco, Στάντον Γκλαντζ που είναι διευθυντής Έρευνας και Εκπαίδευσης  για τον έλεγχο του καπνού. Ο καθηγητής καταγγέλλει ότι οι μεγάλες καπνοβιομηχανίες  από τη βιομηχανία ήδη από την δεκαετία του 1970 και αποτελούν το 10% του βάρους του τσιγάρου. Τα πρόσθετα αυτά ”μαγείρεψαν” μελέτες σχετικές με τις προσθετικές ουσίες του τσιγάρου θέτοντας εν γνώσει τους σε κίνδυνο τους καπνιστές.

Ο καθηγητής δεν μένει μόνο στα λόγια αλλά παρουσιάζει την αλήθεια μέσα από μια μελέτη, που φανερώνει την μεγάλη απάτη, που αφορά τα πρόσθετα των τσιγάρων που χρησιμοποιούνται από τη βιομηχανία ήδη από την δεκαετία του 1970 και αποτελούν το 10% του βάρους του τσιγάρου.

Τα πρόσθετα αυτά είναι ουσίες που περιέχονται στον ίδιο τον καπνό, αλλά και στο χαρτί και στο φίλτρο προκειμένου να χαρίζουν καλύτερη γεύση στο τσιγάρο. Οι ουσίες αυτές αποτελούν μάλιστα την κύρια συνταγή των λάιτ τσιγάρων που λανσαρίστηκαν ως πιο υγιεινά. Μια συνταγή επιτυχίας για τις καπνοβιομηχανίες αλλά που είναι πολύ επιζήμια για την υγεία του πληθυσμού.


Το χρονικό της απάτης

Στο πλαίσιο της μελέτης του Project Mix για την έρευνα της τοξικότητας των πρόσθετων των τσιγάρων βγήκαν τέσσερα επιστημονικά άρθρα που δείχνουν ότι οι πρόσθετες ουσίες στα τσιγάρα δεν είναι τοξικές. Τα επιστημονικά αυτά άρθρα οι εταιρείες τα χρησιμοποίησαν για να παρουσιάσουν στις αρμόδιες αρχές την ασφάλεια των καπνών τους. Στα light τσιγάρα μάλιστα μείωσαν την νικοτίνη και αύξησαν τα πρόσθετα.

Η μελέτη όμως των στοιχείων από την ομάδα του καθηγητή Γκλαντς απέδειξε ότι οι μελέτες και τα επιστημονικά άρθρα ήταν μαγειρεμένα και υπήρχαν παρεμβάσεις στην ανάλυση των στοιχείων και στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων.

Σε επεξεργασία των στοιχείων βρέθηκε ότι τα αποτελέσματα που δημοσίευσε η PhilipMorris ήταν πλαστά. Τα προσθετικά οδηγούν σε αύξηση 20% 15 διαφορετικών καρκινογόνων (αρσενικό, κάδμιο, μόλυβδος κ.α.), επιπλέον ο καπνιστής επειδή το τσιγάρο είναι ελαφρύ εισπνέει πιο βαθιά τον καπνό.

Επίσης τα πρόσθετα αυξάνουν τα μικροσωματίδια που εισπνέονται και αυξάνουν τον κίνδυνο φλεγμονής των αναπνευστικών οδών, αλλά και τα καρδιαγγειακά επεισόδια.

Ο καθηγητής Γκλαντς και η ομάδα του ανακάλυψαν μάλιστα ότι ο διευθυντής του επιστημονικού περιοδικού που έγινε η δημοσίευση για την ασφάλεια των πρόσθετων ήταν και επιστημονικός σύμβουλος στην Philip Morris και τα 11 μέλη της επιτροπής σύνταξης του Foodand Chemical Toxicology είχαν οικονομικούς δεσμούς με την εταιρεία.


Ποια είναι τα πιο επικίνδυνα πρόσθετα;

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γκλαντς είναι όλα τα πρόσθετα επικίνδυνα, αλλά περισσότερο η μενθόλη και η ζάχαρη.

-Η μενθόλη προκαλεί εξάρτηση και αναισθητοποιεί την αναπνευστική οδό γίνεται βαθύτερη εισπνοή του τσιγάρου και τα μικροσωματίδια έρχονται πιο βαθιά στους βρόγχους και στις κυψελίδες όπου προκαλούν μεγαλύτερη ζημιά και πιο επικίνδυνους καρκίνους. Συγχρόνως η μενθόλη ενισχύει την απορρόφηση της νικοτίνης στο στόμα και στον λάρυγγα και αυξάνει την διαπερατότητα των μεμβρανών και την παραγωγή σάλιου κι έτσι περισσότερα μικροσωματίδια στο νέφος υπάρχουν και αυξάνεται ο καρδιακός κίνδυνος. Στα λάιτ τσιγάρα που έχουν λιγότερη νικοτίνη η μενθόλη αυξάνει τον εθισμό.

Τα σάκχαρα που υπάρχουν στον καπνό φυσιολογικά και χάνονται με την επεξεργασία του τα προσθέτουν τεχνητά στη συνέχεια για να βελτιώσουν την γεύση του τσιγάρου. Τα σάκχαρα παράγουν υποπροϊόντα τις αλδεΰδες που δρουν συνεργικά με την νικοτίνη στον εθισμό.

Οι εκπρόσωποι των φαρμακοβιομηχανιών απαντούν με ασάφεια στις δηλώσεις του καθηγητή. Πάντως με νόμο που τίθεται σε ισχύ το 2013 στις ΗΠΑ οι καπνοβιομηχανίες θα πρέπει να αναγράφουν τις ποσότητες από τις 93 διαφορετικές ουσίες που περιέχονται στο νέφος του τσιγάρου, αν και η καλύτερη λύση είναι η λύση της Βραζιλίας που είναι η πρώτη χώρα που απαγόρευσε τη χρήση όλων σχεδόν των πρόσθετων στα τσιγάρα που ενισχύουν τη δράση της νικοτίνης, όπως την θεοβρωμίνη, την αμμωνία και την γ-βαρελολακτόνη.

Ένα τσιγάρο χωρίς πρόσθετα είναι το λιγότερο τοξικό τσιγάρο.

Διαβάστε, επίσης,

Εμβόλιο για την διακοπή καπνίσματος

Μυστικά για να σταματήσετε το κάπνισμα

Πρόληψη καρκίνου πνεύμονος

Μυστικά για να σταματήσετε το κάπνισμα

Πότε αυξάνεται ο κίνδυνος για περφερική αρτηριακή νόσο

Οι βλαπτικές ουσίες του τσιγάρου

Ο καπνός και η ιστορία του

Νόσος των Καρωτίδων

Νέα μέθοδος διακοπής καπνίσματος

Οι κατευθυντήριες οδηγίες για την διακοπή του καπνίσματος

Μύθοι για το κάπνισμα

Οι συνέπειες του καπνίσματος στο δέρμα

Όσοι καπνίζουν πρέπει να τρώνε πολλά φρούτα

Με κομμένη την ανάσα

Είναι τελικά ασφαλή τα ηλεκτρονικά τσιγάρα;

Οι βλαπτικές ουσίες του τσιγάρου

Ο καπνός και η ιστορία του

Προπυλενογλυκόλη

Οι ρυτίδες από το κάπνισμα

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κρέμα βρώμης με καραμελωμένο αχλάδι

Κρέμα βρώμης με καραμελωμένο αχλάδι. Κρέμα βρώμης με γάλα αμυγδάλου, καραμελωμένο αχλάδι, αμύγδαλο φιλέ, κανέλα και σιρόπι σφενδάμου Κρέμα βρώμης με καραμελωμένο αχλάδι ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΓΙΑ 1...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ