Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΠροβιοτικά για καλή στοματική υγιεινή

Προβιοτικά για καλή στοματική υγιεινή

Tα προβιοτικά διατηρούν την υγεία του πεπτικού συστήματος του ανθρώπινου σώματος

Η χορήγηση προβιοτικών βοηθά στη δημιουργία ενός ισορροπημένου στοματικού περιβάλλοντος.

Τα προβιοτικά είναι ένα μικροβιακό συμπλήρωμα διατροφής που επηρεάζει ευεργετικά τον ξενιστή μέσω της επίδρασής του στον εντερικό σωλήνα, είναι δηλαδή ένα ζωντανό μικροβιακό συστατικό τροφίμων που είναι ευεργετικό για την υγεία.

Τα προβιοτικά ως ζωντανοί μικροοργανισμοί (στις περισσότερες περιπτώσεις, βακτήρια) είναι παρόμοια με τους  ευεργετικούς μικροοργανισμούς που βρίσκονται στο ανθρώπινο έντερο. Καλούνται επίσης «φιλικά βακτήρια » ή «καλά βακτήρια».

Τα προβιοτικά είναι διαθέσιμα στους καταναλωτές, κυρίως υπό τη μορφή των συμπληρωμάτων διατροφής και τροφίμων. Το γιαούρτι και άλλα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση είναι οι κύριες πηγές των φυσικών προβιοτικών βακτηρίων.

Λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι το γιαούρτι είναι γεμάτο με προβιοτικά. Όσο πιο φρέσκο είναι το γιαούρτι τόσο περισσότερα βιώσιμα βακτήρια περιέχει. Το γιαούρτι πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 10 εκατομμύρια βακτήρια ανά γραμμάριο. Τα βακτήρια στο γιαούρτι είναι αυτά που μεταβολίζουν τη λακτόζη στο παστεριωμένο γάλα, με αποτέλεσμα το γάλα να πήζει και να γίνεται γιαούρτι. Η προσθήκη περισσότερων ειδικών βακτηρίων έχει γίνει επιστήμη των τροφίμων. Σήμερα, η ένταξη διαφόρων στελεχών των βακτηρίων στο γιαούρτι έχει πραγματικά εξελιχθεί.

Το γιαούρτι δεν είναι το μόνο τρόφιμο με φυσικά απαντώμενα προβιοτικά. Προβιοτικά περιέχουν και γάλατα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το βουτυρόγαλα και το κεφίρ. Επίσης, προβιοτικά περιέχονται στο τουρσί λάχανο, στο ψωμί με μαγιά, και στο τυρί Γκούντα.

Από την άλλη πλευρά τα πρεβιοτικά είναι εντελώς διαφορετικά. Τα πρεβιοτικά είναι δυσαπορρόφητα συστατικά των τροφίμων που διεγείρουν την ανάπτυξη και την αύξηση της δραστηριότητας ενός ή ορισμένων ειδών βακτηρίων στο παχύ έντερο, βελτιώνοντας έτσι την υγεία του ανθρώπου-ξενιστή τους.

Κυριότερα πρεβιοτικά είναι η ινουλίνη, οι γαλακτο-ολιγοσακχαρίτες (GOS) και οι φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες (FOS). Αποτελούν στοιχεία φρούτων, λαχανικών ή δημητριακών (όπως το ραδίκι, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα δημητριακά ολικής άλεσης, η μπανάνα, η σόγια, ρίζα πικραλίδας, η βρώμη, το κριθάρι, τα όσπρια, τα χόρτα, τα σπαράγγια, οι αγκινάρες, το κόκκινο κρασί, το μέλι και το σιρόπι σφενδάμου). Χρησιμοποιούνται ως προσθήκη σε γαλακτοκομικά προϊόντα, ροφήματα και γλυκά. Το πρεβιοτικά διαφέρουν από τα προβιοτικά συστατικά, δεδομένου ότι δεν περιέχουν κανένα ζωντανό μικρόβιο αλλά βοηθούν την αύξησή τους. Τα πρεβιοτικά δε διασπώνται από τα ένζυμα της γαστρεντερικού συστήματος. Αντίθετα, περνούν μέσω του άνω γαστρεντερικού συστήματος στην εντερική κοιλότητα, όπου χρησιμοποιούνται επιλεκτικά από τα ευεργετικά βακτήρια.


Τα προβιοτικά στη στοματική υγιεινή

Τα βακτηρίδια αποτελούν κύριο συστατικό του στοματικού περιβάλλοντος, όπου περισσότερα από 800 διαφορετικά είδη μικροβίων συνυπάρχουν, κάνοντας τη στοματική κοιλότητα να αποικείται από τον πιο ποικιλόμορφο μικροβιακό πληθυσμό του σώματος.

Οι αποικίες μικροβίων αναπτύσσονται, πολλαπλασιάζονται και ωριμάζουν πάνω σε μια μεμβράνη που ονομάζεται βιοϋμένιο. Η τερηδόνα και η περιοδοντική νόσος είναι τα πιο συχνά νοσήματα που σχετίζονται με τη διαταραχή της ισορροπίας και της ποικιλότητας του βιοϋμενίου. Άλλες αιτίες μπορεί να είναι η ανεπαρκής στοματική υγιεινή, η ακατάλληλη διατροφή και το στρες κ.ά.

Η τερηδόνα δημιουργείται από την παρουσία μικροβίων (κυρίως στρεπτόκοκκοι mutans) τα οποία παράγουν οξέα από τον μεταβολισμό των σακχάρων που περιέχονται στις τροφές, δημιουργώντας ένα χαμηλό ph, ένα περιβάλλον που μπορεί να προκαλέσει απασβέστωση της αδαμαντίνης.

Η περιοδοντική νόσος, όπως η ουλίτιδα, σχετίζεται με αύξηση της συσώρρευσης της οδοντικής πλάκας, δηλαδή του πληθυσμού των βακτηριδίων γύρω από τις παρυφές των ούλων που θα ενεργοποίησει μια διαδικασία φλεγμονής με αυξημένα επίπεδα προφλεγμονωδών κιτοκινών, αύξηση της έκκρισης ουλικού υγρού και διογκωμένα και εύθρυπτα ούλα. Όσο η φλεγμονή προχωρά στο βάθος των περιοδοντικών θυλάκων μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα.

Τα προβιοτικά κάνουν ανασύσταση στο βιοϋμένιο που κρατά τα βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα. Τα βακτήρια Streptococcus oralis KJ3, Streptococcus uberis KJ2, και Streptococcus Rattus JH145, χρησιμοποιούνται για την απομάκρυνση των παθογόνων βακτηριδίων.  Το γένος στρεπτόκοκκων είναι οι συνήθεις υποκινητές στην οικοδόμηση του βιοϋμένιου. Αν οι στρεπτόκοκκοι  είναι οι mutans, ή sobrinus, για παράδειγμα, οποιαδήποτε ποσότητα ζάχαρης δημιουργεί οξέα. Με τον παραγκωνισμό αυτών των κακών βακτηριδίων με καλά που δεν παράγουν οξύ γίνεται μετάβαση σε ένα λιγότερο παθογόνο στοματικό βιοϋμένιο με τη χορήγηση προβιοτικών. Αυτή η θεραπεία ονομάζεται βακτηριοθεραπεία ή θεραπεία υποκατάστασης. Με την εφαρμογή πίεσης στο παγωμένο προϊόν των φιλικών βακτηρίων, το υγρό από τα προβιοτικά εξατμίζεται από τα βακτήρια, αφήνοντας το σύνολο των βακτηριδίων ανέπαφο. Τα καλά βακτήρια ενυδατώνονται και  ζωντανεύουν με την παρουσία υγρασίας, όπως με το σάλιο.

Τα προβιοτικά για τα παιδιά είναι ο ευκολότερος τρόπος για να διατηρήσετε τη στοματική τους υγεία. Υπάρχουν λιγότερα βακτήρια στα προβιοτικά για τα παιδιά.


Αντενδείξεις προβιοτικών

Επειδή τα προβιοτικά είναι ζωντανά βακτήρια δεν κάνει να καταναλώνονται από ανοσοκατεσταλμένους, όπως όσοι υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία και όσοι έχουν προσβληθεί με τον ιό HIV/AIDS ή έχουν κάποια άλλη ανοσοανεπάρκεια.

Τα προϊόντα με ξυλιτόλη είναι καλύτερη επιλογή, γι’ αυτούς τους ασθενείς.

Εξετάζοντας τις ετικέτες των προβιοτικών να ελέγχετε ποιο γλυκαντικό χρησιμοποιείται, τι είδους αρωματικός παράγοντας χρησιμοποιείται, πια βακτήρια και πώς χορηγούνται…

Οι ζωντανοί οργανισμοί όταν χορηγούνται σε επαρκείς ποσότητες έχουν όφελος για την υγεία του ξενιστή.

Διαβάστε, επίσης,

Ξεκινήστε να παίρνετε συμπληρώματα διατροφής

Κόλπα για να απαλλαγείτε από την δυσκοιλιότητα

Αντιμετωπίζοντας τις παρενέργειες των αντιβιοτικών

Κεφίρ

Θεραπεία ασθενειών ανάλογα με το μικροβίωμα του εντέρου

Δίαιτα για αιμορροΐδες

Η λίστα με τα φιλικά βακτήρια

Όταν έχετε διάρροια

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Το καλύτερο γιαούρτι είναι ελληνικό

Στοματίτιδα

Στοματική υγιεινή εγκύων

Κανόνες στοματικής υγιεινής για τα παιδιά

Η περιοδοντίτιδα επηρεάζει την καρδιά

Η περιοδοντίτιδα έχει μεγάλη σχέση με την αθηροσκλήρωση

Καρκίνος παγκρέατος

Πώς η ουλίτιδα προκαλεί προβλήματα στη στύση

www.emedi.gr

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ