Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΆσκηση και σπορΑν δεν σας αρέσει η γυμναστική

Αν δεν σας αρέσει η γυμναστική

Αν δεν σας αρέσει η άσκηση φταίνε τα γονίδιά σας

Η τεμπελιά είναι γραμμένη στο DNA μας, αναφέρουν αμερικανοί επιστήμονες, οι οποίοι εντόπισαν γενετικά χαρακτηριστικά τα οποία μπορεί να προδιαθέτουν μερικούς ανθρώπους να απεχθάνονται οτιδήποτε κουράζει το σώμα τους.

Με βάση αυτά τα χαρακτηριστικά οι ερευνητές κατόρθωσαν να δημιουργήσουν στο εργαστήριο δύο ράτσες αρουραίων: η μία ήταν υπερδραστήρια και η άλλη ούτε που κουνιόταν. Αυτό υποδηλώνει – γράφουν στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Φυσιολογίας» (AJP) – ότι η γενετική παίζει ρόλο στην προθυμία ή την απροθυμία μας να ασκηθούμε. Έτσι οι ερευνητές αποδείξαν ότι είναι πολύ πιθανό να είναι κάποιος γενετικά προδιαθετημένος να αποφεύγει την φυσική δραστηριότητα.

Το εύρημα αυτό μπορεί να αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τον εντοπισμό πρόσθετων αιτιών της παχυσαρκίας στους ανθρώπους. Θα είναι πολύ χρήσιμο εάν οι επιστήμονες ξέρουν ποιοι είναι γενετικώς προγραμματισμένοι να αποφεύγουν την φυσική δραστηριότητα.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές κατέγραφαν επί έξι ημέρες πόσες φορές πήγαιναν αρουραίοι για τρέξιμο σε έναν τροχό που είχαν στα κλουβιά τους. Στη συνέχεια, φρόντισαν να ζευγαρώσουν μεταξύ τους τούς 26 πιο δραστήριους. Το ίδιο έκαναν και με τους 26 πιο τεμπέληδες. Αυτό επαναλήφθηκε για 10 γενιές αρουραίων και έτσι δημιουργήθηκαν δύο γενιές αρουραίων, η μία εκ των οποίων έτρεχε στον τροχό δέκα φορές περισσότερο απ’ ό,τι η άλλη.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα επίπεδα των μιτοχονδρίων στα μυϊκά κύτταρα των αρουραίων, συνέκριναν την σύσταση του σώματός τους και ανέλυσαν το DNA τους.

Τα μιτοχόνδρια είναι τα «εργοστάσια» παραγωγής ενέργειας του οργανισμού.

Αν και υπήρχαν μικρές διαφορές στη σύσταση του σώματος των ζώων και στα επίπεδα των μιτοχονδρίων τους, στο γενετικό υλικό τους υπήρχαν εμφανείς διαφορές. Από τα περισσότερα από 17.000 διαφορετικά γονίδια σε ένα συγκεκριμένο τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με την παρακίνηση, οι ερευνητές εντόπισαν 36 τα οποία φαίνεται πως παίζουν ρόλο στην προδιάθεση για ανάγκη για άσκηση.

Οι επιστήμονες προγραμματίζουν, τώρα, να διερευνήσουν τις επιδράσεις των 36 αυτών γονιδίων στην προθυμία των ανθρώπων να γυμνάζονται.

Διαβάστε, επίσης,

Εσείς παραμελείτε τον εαυτό σας;

Πρόληψη και θεραπεία ασθενειών με την άσκηση

Γιατί πρέπει να ξεκινήσετε από αύριο το περπάτημα

Σιγά μην κάνουμε άσκηση με τόση κούραση

Τρόποι για να τονώσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Προπόνηση για αρχάριους

Ποια χειρουργική επέμβαση είναι καλύτερη για την παχυσαρκία;

Έλεγχος της όρεξης για την παχυσαρκία

Η στρατηγική της οικογένειας για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας

Παιδική και εφηβική παχυσαρκία

Καλοκαιρινή διατροφή παιδιών

Σταματήστε να τρώτε καθημερινά από fast food

Εκστρατεία κατά της παχυσαρκίας

Μαγειρεύοντας με τα παιδιά

Χρήσιμες συμβουλές για τη διατροφή σας

Τέλος στις εγχειρήσεις για την παχυσαρκία;

www.emedi.gr

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΠανελλήνιες 2014-Έκθεση
Επόμενο άρθροΤενοντίτιδα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο γεράνι

Αιθέριο έλαιο γεράνι. Το αιθέριο έλαιο γερανιού χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία για τα πολλά οφέλη του για την υγεία Το αιθέριο έλαιο γεράνι χρησιμοποιείται για τη...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ