Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΤι να κάνετε σε κρίση ουρικής αρθρίτιδας

Τι να κάνετε σε κρίση ουρικής αρθρίτιδας

Η αύξηση του ουρικού οξέος προκαλεί πρήξιμο και πόνο στα πόδια

Κυρίως, οι μεσήλικοι υπέρβαροι άνδρες και λιγότερο οι μεσήλικες υπέρβαρες γυναίκες, όταν αυξάνεται το ουρικό οξύ παθαίνουν κρίση ουρικής αρθρίτιδας.

Η ουρική αρθρίτιδα όταν εντοπίζεται στα κάτω άκρα είναι εύκολο να την καταλάβετε: το πόδι έχει ζωηρό κόκκινο χρώμα, πόνο και έντονη ευαισθησία. Στα κάτω άκρα το ουρικό οξύ προσβάλλει τη βάση του μεγάλου δαχτύλου του ποδιού. Μπορεί, όμως, να χτυπήσει και σε άλλες περιοχές, όπως στη μέσα ή έξω πλευρά και στη ράχη του ποδιού, αλλά και στο γόνατο, στα χέρια και το ισχίο.

Αν η ουρική αρθρίτιδα μένει χωρίς θεραπεία για πολλά χρόνια, μπορεί να προκαλέσει παραμορφωτικές αλλοιώσεις στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών.

Η ουρική αρθρίτιδα διαρκεί, περίπου 10 ημέρες και υποχωρεί με την ξεκούραση του πρησμένου ποδιού.

Προσοχή! Στην κρίση της ουρικής αρθρίτιδας δεν πρέπει να πάρετε αλοπουρινόλη, που είναι ένα φάρμακο που μειώνει το ουρικό οξύ στο αίμα, γιατί θα επιδεινώσετε την κατάσταση. Η χο­ρή­γη­ση της αλ­λο­που­ρι­νό­λης, ό­πως και ο­ποι­ου­δή­πο­τε πα­ρά­γον­τα που ε­πη­ρε­ά­ζει τα ε­πί­πε­δα του ου­ρι­κού ο­ξέ­ος στον ο­ρό, στην ο­ξεί­α φά­ση της ου­ρι­κής αρ­θρί­τι­δας με σκο­πό την τα­χεί­α πτώ­ση των ε­πι­πέ­δων του ου­ρι­κού ο­ξέ­ος α­πο­τε­λεί θε­ρα­πευ­τι­κό σφάλ­μα.

Η αλλοπουρινόλη προκαλεί απότομη ελάττωση των επιπέδων του ουρικού οξέος καθώς και αποσταθεροποίηση των μικροτόφων στον αρθρικό υμένα που έχει ως αποτέλεσμα τη μετακίνησή τους προς το αρθρικό υγρό και την πρόκληση έτσι επεισοδίου ουρικής αρθρίτιδας. Για το λόγο αυτόν, δεν θα πρέπει να γίνεται έναρξη αγωγής με αλλοπουρινόλη σε κρίση ουρικής αρθρίτιδας. Εάν όμως ο ασθενής ελάμβανε ήδη αλλοπουρινόλη τότε μπορεί να μην διακοπεί  η χορήγησή της, αλλά θα πρέπει να χορηγείται σε συνδυασμό με κολχικίνη.

 

 

Η ο­ξεί­α φά­ση της ου­ρι­κής αρ­θρί­τι­δας αν­τι­με­τω­πί­ζε­ται ΜΟ­ΝΟ με μη στε­ρο­ει­δή αν­τι­φλεγ­μο­νώ­δη φάρ­μα­κα ή κολ­χι­κί­νη, κορ­τι­κο­ει­δή, κ.ά.

Αν έχετε ουρική αρθρίτιδα πρέπει να αποφεύγετε την κατανάλωση κρέατος από μικρά ζώα και να προτιμάται το κρέας ενήλικου μοσχαριού

Επίσης, απαγορεύεται το κοκορέτσι, τα γαρδουμπάκια, τα μυαλά, τα εντόσθια, η μαρίδα και τα σκληρά ποτά. Αν έχετε αυξημένο ουρικό οξύ μπορείτε καθημερινά να πίνετε 2 ποτήρια κρασί.

Διαβάστε, επίσης,

Τενοντίτιδα

Σε ποιες ασθένειες χρησιμοποιούνται τα πεπτίδια

Σύνδρομο λύσης του όγκου

Ανεμώνα η ηπατική

Ουρικό οξύ αίματος

Ουρική αρθρίτιδα

Αν έχετε αυξημένο ουρικό οξύ

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κρέμα βρώμης με καραμελωμένο αχλάδι

Κρέμα βρώμης με καραμελωμένο αχλάδι. Κρέμα βρώμης με γάλα αμυγδάλου, καραμελωμένο αχλάδι, αμύγδαλο φιλέ, κανέλα και σιρόπι σφενδάμου Κρέμα βρώμης με καραμελωμένο αχλάδι ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΓΙΑ 1...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ