Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΠνευμονολογίαΟι εναλλακτικές θεραπείες στο άσθμα

Οι εναλλακτικές θεραπείες στο άσθμα

Το άσθμα και οι εναλλακτικές θεραπείες

Στην εποχή μας, παρατηρείται ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τον ρόλο των εναλλακτικών ή συμπληρωματικών θεραπειών στον τομέα του άσθματος. Αυτό οφείλεται στην ανησυχία για τις ανεπιθύμητες ενέργειες των συμβατικών φαρμάκων και την πεποίθηση ότι οι «φυσικές ουσίες» είναι καλύτερες για το άσθμα σε σχέση με τα φάρμακα. Αν και όλες οι καθιερωμένες διαθέσιμες θεραπείες για το άσθμα έχουν υποβληθεί σε επιτυχείς εργαστηριακές δοκιμές, σχεδόν ποτέ άλλοτε δεν ήταν οι εναλλακτικές θεραπείες τόσο δημοφιλείς όσο σήμερα.

Κάποιες απ’ αυτές είναι:

  • Ομοιοπαθητική

Η ομοιοπαθητική (ιδρυτής της οποίας υπήρξε ο Samuel Hahnemann 1755-1843) βασίζεται στην παραδοχή ότι η διάλυση μιας ουσίας, που μπορεί να προκαλέσει νόσο σε έναν υγιή άνθρωπο σε αδιάλυτη μορφή, μπορεί να θεραπεύσει τον πάσχοντα. Η διάλυση είναι εξ ορισμού εξαιρετικά μεγάλη (συνήθως πάνω από 1 εκατομμύριο φορές). Ο ομοιοπαθητικός πιστεύει ότι η διάλυση υποκαθιστά την υλική αντοχή με μια μη υλική δύναμη η οποία έχει θετική επίδραση στην ασθένεια.

  • Χειροπρακτική

Ως χειροπρακτική ορίζεται η θεραπεία με τη χρήση των χεριών στο θώρακα, ή τη σπονδυλική στήλη με στόχο τη βελτίωση του αερισμού, τη μείωση του μυϊκού σπασμού και την κινητοποίηση των βρογχικών εκκρίσεων.

  • Βελονισμός

Ο βελονισμός έχει τις ρίζες του στην παραδοσιακή Κινέζικη ιατρική. Η θεωρία του βελονισμού βασίζεται στην παραδοχή ότι το σώμα απαρτίζεται από ένα δίκτυο μεσημβρινών μέσω των οποίων η ενέργεια της ζωής, το qi, ρέει αρμονικά. Κατά την ασθένεια η αρμονική ροή αποφράσσεται ή στρεβλώνεται. Ερεθίζοντας αυτούς τους μεσημβρινούς σε διάφορους τόπους βελονισμού, μπορεί κάποιος να επαναφέρει την ισορροπία και επομένως να ελευθερώσει τον ασθενή από την ασθένειά του.

  • Ιονισμός του αέρα

Αυτή η θεραπευτική μέθοδος βασίζεται σε μία κατ’ αρχάς σωστή επιστημονική παρατήρηση, ότι το πλήθος των ιόντων στον εισπνεόμενο αέρα επηρεάζει την αναπνευστική λειτουργία. Σε αυτή τη βάση έγιναν προσπάθειες για την κατασκευή συσκευών ‘ιονισμού’ οι οποίες  ‘αποιονίζουν’ τον αέρα και επομένως μειώνουν το αλλεργικό φορτίο του το οποίο και είναι υπεύθυνο για την ανάπτυξη αλλεργιών και άσθματος.

  • Σπηλαιοθεραπεία

Αυτή η μορφή θεραπείας έχει τις καταβολές της στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη όπου, για πολλά χρόνια, ασθενείς με άσθμα αντιμετωπίζονταν με καθημερινή παραμονή σε σπήλαια. Η ιδέα είναι ότι ο αέρας ενός σπηλαίου, με την αυξημένη υγρασία και την αυξημένη περιεκτικότητα σε μέταλλα, έχει ευεργετική επίδραση σε πολλές ασθένειες και στο άσθμα.

  • Η τεχνική Alexander

Η τεχνική Alexander είναι μια μέθοδος που αναπτύχθηκε από τον ηθοποιό Fredril Mattias Alexander (1869-1955). Βασίζεται στην ιδέα της ανάπτυξης της γνώσης που έχει κάποιος για το σώμα του και τις κινήσεις του. Οι υπέρμαχοι της τεχνικής Alexander υποστηρίζουν ότι ο έλεγχος του άσθματος μπορεί να βελτιωθεί μέσω της χαλάρωσης του σώματος και της πληρέστερης γνώσης του σώματος και των κινήσεών του.

Παρακολουθήστε την τεχνική Alexander στα πολυμέσα

Διαβάστε, επίσης,

Υγρά πεπτίδια

Τι είναι ο συριγμός

Περικοκλάδα

Συνένζυμο Q10

Σημάδια κρίσης άσθματος

Τι μπορούν να πάθουν τα παιδιά μας από το πρόχειρο φαγητό

Πρόπολη

Πολύποδες της μύτης

Ομοτοξικολογία

Εσείς έχετε αλλεργία στις γάτες;

Γνωρίστε τα ομοιοπαθητικά φάρμακα

Εσείς χρησιμοποιείτε οικολογικές μπογιές;

Οι τροφικές αλλεργίες

Chlorella pyrenoidosa

Νοσήματα γυναικών

Μύρο

Μπάμιες

Μόλυνση του περιβάλλοντος και διατροφή

Με κομμένη την ανάσα

Λινάρι

Κώνειο

Bupleurum kakiskalae

Τα συνοδά νοσήματα της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας

Καρύδια

Χειροπρακτική

Σαμπούκος ο Έβουλος

Θεραπεία άσθματος

Ενδείξεις βελονισμού

Βρογχικό άσθμα

Όταν κάνετε γυμναστική τρέχει η μύτη σας;

Άσθμα μετά την άσκηση

www.emedi.gr

[iframe width=”560″ height=”315″ src=”//www.youtube.com/embed/2hUoEbiskuo?list=PL7C576CBC28306670″ frameborder=”0″ allowfullscreen ]
Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θαλασσοθεραπεία πηλοθεραπεία και ηλιοθεραπεία για την ψωρίαση

Θαλασσοθεραπεία, πηλοθεραπεία και ηλιοθεραπεία για την ψωρίαση. Η ψωρίαση θεραπεύεται με φυσικούς τρόπους που είναι πιο αποτελεσματικοί Θαλασσοθεραπεία, πηλοθεραπεία και ηλιοθεραπεία για τη θεραπεία της...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ