Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΆρκευθος η κοινή

Άρκευθος η κοινή

Αποτοξίνωση και ανακούφιση ασθενών με μεταστάσεις στο ήπαρ

Η Άρκευθος η κοινή ή Juniperus communis ή Γιουνίπερος ο κοινός ή αγριοκυπαρίσσι

Η άρκευθος ανήκει στα Pinophyta στην οικογένεια Cupressaceae. Κωνοφόρο γυμνόσπερμο φυτό η Άρκευθος είναι γένος που ανήκει στην τάξη των Πευκωδών και στην οικογένεια των Κυπαρισσοειδών με 60 είδη αρωματικών αειθαλών δέντρων ή θάμνων.

Η Άρκευθος η κοινή είναι μικρό δέντρο που βρίσκεται στην Ήπειρο, Αττική, Μακεδονία, Θεσσαλία και στα νησιά του Αιγαίου και μπορεί να φθάσει τα 15 μέτρα ύψος.

Το ξύλο του είναι ανθεκτικό, δεν σαπίζει και χρησιμοποιείται στην κατασκευή μολυβιών και διάφορων εργαλείων.

Χρησιμοποιούμενα μέρη του φυτού είναι οι αποξηραμένοι καρποί, ο φλοιός, μερικές φορές και το ξυλώδες μέρος και οι βλαστοί με τα φύλλα.

Οι καρποί του έχουν γεύση πικάντικη, ελαφρώς πικρή με ευχάριστο άρωμα και χρησιμοποιούνται στον αρωματισμό, κυρίως, των αλκοολούχων ποτών π.χ. τζιν, μπύρες και πολλά άλλα ποτά. Χρησιμοποιούνται, επίσης, στη μαγειρική για αρωματισμό διαφόρων σαλτσών, στα κρέατα και το κυνήγι. Γενικά, συνθλίβονται πριν τη χρήση για να απελευθερώσουν τη γεύση τους.


Ευεργετικές ιδιότητες του αγριοκυπάρισσου στην υγεία

Ο Διοσκουρίδης στο De materia medica αναφέρει ότι ο άρκευθος συνθλίβεται για να τεθεί στο πέος ή τον κόλπο πριν από την επαφή, ως αντισυλληπτικό.

Στην αρχαιότητα οι Έλληνες κατανάλωναν τους καρπούς της αρκεύθου, γιατί πίστευαν ότι μπορούν να αυξήσουν τη φυσική τους δύναμη.

Οι καρποί περιέχουν αιθέρια έλαια τα οποία δρουν ως διουρητικά. Διεγείρουν την έκκριση των γαστρικών υγρών. Οι καρποί είναι πιο δραστικοί από τα άλλα μέρη του φυτού.

Χρησιμοποιείται σε νεφρικές παθήσεις ως διουρητικό και σε παθήσεις της ουροδόχου κύστης. Το εκχύλισμα χρησιμοποιείται για εντριβές στην αρθρίτιδα και τους ρευματισμούς. Επίσης, είναι διουρητικό για τις κυστίτιδες και τα προβλήματα γαστρεντερικού. Επίσης, ενδείκνυται στη θεραπεία ρευματισμών, αυξάνει την όρεξη και δρα ως καθαρκτικό. Χρησιμοποιείται και για τον διαβήτη.

Πιστεύεται ότι η άρκευθος έχει αντισηπτικές, αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις και αντιρρευματικές ιδιότητες λόγω του πτητικού ελαίου που περιέχουν οι καρποί. Αυτό το έλαιο έχει τερπένια, ζάχαρη, πίσσα, τανίνες και ρητίνη. Επίσης, περιέχει το φλαβονοειδές αμεντοφλαβόνη που φέρεται να δρα κατά ιών, όπως ο ιός του έρπητα.

Η ρητίνη θεωρείται ευεργετική για το δέρμα ως μέσο κατά της ψωρίασης. Χρησιμοποιείται κατά των μολύνσεων, κατά της χρόνιας αρθρίτιδας, της κατακράτησης υγρών, μερικών νεφροπαθειών, της καούρας και της δυσπεψίας. Η άρκευθος είναι ένα ισχυρό διουρητικό, γι΄ αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κατά των ουρολοιμώξεων.

Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται κατά της λιπαρότητας του δέρματος και κατά της κυτταρίτιδας. Η χρήση του αιθέριου έλαιου σε συσκευή αρωματισμού χώρου καθαρίζει και απολυμαίνει την ατμόσφαιρα.

Ενδείκνυται για ηπατοπάθειες από φάρμακα, χρόνια ηπατίτιδα, κίρρωση, ηπατική ανεπάρκεια, κατακράτηση υγρών, νεφρική ανεπάρκεια. Έχει λοιπόν ανανεωτικό ρόλο όσον αφορά τα ηπατοκύτταρα και βοηθά και στην καλή λειτουργία των νεφρών. Ομαλοποιεί τις πρωτεϊνες και μειώνει το ουρικό οξύ και την ουρία. Γενικά επιδρά ευμενώς στον μεταβολισμό του κυττάρου.

Θεωρείται και ένα από τα καλύτερα αποτοξινωτικά του ηπατονεφρικού συστήματος και μπορεί να ανακουφίσει τους ασθενείς με μεταστάσεις στο ήπαρ.


Παρενέργειες αγριοκυπάρισσου

Αντενδείκνυνται σε εγκύους και σε γυναίκες με μεγάλη αιμορραγία στην περίοδο και όσους έχουν νεφρική ανεπάρκεια.


Ρόφημα για τις μεταστάσεις στο ήπαρ

  • 1 μέρος καρπούς Juniperus communis (Άρκευθος)
  • 1 μέρος καρπούς Corylous avellana (Φουντουκιά) για τη χρόνια ηπατίτιδα
  • 1 μέρος Linfa di betulla (Λέμφος Σημύδας) για την κυτταρίτιδα

Το ρόφημα αυτό ανακουφίζει από τις μεταστάσεις στο ήπαρ, ανανεώνει τα ηπατοκύτταρα και καθαρίζει το λεμφικό σύστημα.

Μπορεί να συνδυαστεί και με γκρέιπφρουτ…

Διαβάστε, επίσης,

Οι καλύτερες συνταγές βοτάνων για τα λιπίδια και τα τριγλυκερίδια

Τα βότανα για το έκζεμα

Τριχόπτωση

Φυτό της Κρήτης που θεραπεύει τον καρκίνο σε 12 ώρες

Το κινέζικο φυτό για τη θεραπεία του καρκίνου

Κινέζικη ιατρική και καρκίνος ήπατος

Ένα τσάι από βότανα για τον καρκίνο

Αν έχετε κίνδυνο για καρκίνο στο συκώτι

Δίαιτα ηπατοπαθούς

Νεώτερες τεχνικές της χειρουργικής των όγκων ήπατος

Ο καρκινικός δείκτης άλφα-φετοπρωτεϊνη

Τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία θεραπεύουν τον καρκίνο ήπατος

Καρκίνος ήπατος

Απεικονιστικές μέθοδοι στον καρκίνο ήπατος

11 βότανα, 9 συνταγές για λιπίδια και τριγλυκερίδια, Αικατερίνη Κανέλλου Μοναχή-Ιατρός

www.emedi.gr

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ