Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΠροσυμπτωματικός έλεγχος καρκίνου του πνεύμονα

Προσυμπτωματικός έλεγχος καρκίνου του πνεύμονα

Μπορεί ο καρκίνος του πνεύμονα να διαγνωστεί έγκαιρα;

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Έγκαιρη διάγνωση για καρκίνο του πνεύμονα

To Screening για τον καρκίνο πνεύμονα με ακτινογραφία θώρακος και κυτταρολογικές πτυέλων δε μειώνουν τη θνησιμότητα από καρκίνο του πνεύμονα.

Η spiral CT, αντιθέτως κάνει διάγνωση σε πρωιμότερα στάδια. Βέβαια, μπορεί να κάνει διάγνωση καλοήθων εξεργασιών που δεν είναι ασβεστοποιημένες και είναι ψευδώς θετικές και έτσι αυξάνει τον αριθμό των διαγνωστικών και θεραπευτικών διαδικασιών που εκτελούνται.

Οι ασθενείς ηλικίας 55 έως 74 ετών που είχαν καρκίνο του πνεύμονα και αυτοί που έχουν  ιστορικό καπνίσματος 30pack years και καπνίζουν ή έχουν κόψει το κάπνισμα τα τελευταία 15 έτη, και όσοι έχουν σχετικά καλή υγεία είναι σε υψηλό κίνδυνο για την ανάπτυξη της νόσου και πρέπει να κάνουν προσυμπτωματικό έλεγχο.

Η αξονική τομογραφία (CT) για τον προσυμπτωματικό έλεγχο πρέππει να είναι χαμηλής δόσης ακτινοβολίας και να διαβάζεται από επαγγελματίες υγείας με εμπειρία στον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του πνεύμονα.

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος δεν μπορεί να αντικαταστήσει την διακοπή καπνίσματος.  Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του πνεύμονα είναι να σταματήσετε το κάπνισμα.


Ζυγίζοντας τους κινδύνους και τα οφέλη από τον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του πνεύμονα
Ποιούς αφορά ο προσυμπτωματικός έλεγχος;

Η ιδέα του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα είναι ενδιαφέρουσα, επειδή έχει τη δυνατότητα εύρεσης του καρκίνου νωρίτερα, όταν είναι πιο εύκολη η θεραπεία. Ο έλεγχος γίνεται σε άτομα που δεν έχουν καθόλου συμπτώματα  καρκίνου. Τα συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα, συνήθως, δεν εμφανίζεται μέχρι ο καρκίνος είναι προχωρημένος και η θεραπεία του δύσκολη. Επίσης, ο έλεγχος γίνεται σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερο  κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα και είναι βαρείς καπνιστές. Η ηλικία είναι επίσης είναι ένας παράγοντας κινδύνου.

Το μειονέκτημα της αξονικής τομογραφίας είναι ότι βρίσκει πολλές ανωμαλίες που τις περισσότερες φορές δεν είναι καρκίνος, αλλά θα πρέπει ο ακτινοδιαγνώστης να έχει πολύ εμπειρία για να κάνει διαφοροδιάγνωση (περίπου 1 στους 4 δεν είναι καρκίνος).  Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πρόσθετες απεικονιστικές εξετάσεις ή ακόμη χειρότερα σε επεμβατικές εξετάσεις, όπως βιοψίες με βελόνα ή ακόμη και χειρουργικές επεμβάσεις για την αφαίρεση ενός τμήματος του πνεύμονα σε μερικούς ανθρώπους. Ένας μικρός αριθμός ανθρώπων που δεν έχουν καρκίνο ή έχουν καρκίνο σε πολύ πρώιμο στάδιο έχουν πεθάνει από αυτές τις παρεμβάσεις. Υπάρχει, επίσης, ο κίνδυνος από την αυξημένη έκθεση στην ακτινοβολία.

Σε ποιους δεν πρέπει να γίνεται προσυμπτωματικός έλεγχος;

Λόγω των κινδύνων αυτών, η αξονική τομογραφία δεν συνιστάται για τα άτομα που δεν είναι βαρείς καπνιστές, ή που είναι ηλικίας κάτω των 55 ή άνω των 74 ετών. Δεν συνιστάται για άτομα που έχουν άλλες σοβαρές ασθένειες και είναι περιορισμένο το προσδόκιμο επιβίωσής τους.

Οι κατευθυντήριες γραμμές λένε οι γιατροί πρέπει να συζητούν με τους ασθενείς όλους τους πιθανούς κινδύνους, τα οφέλη και τους περιορισμούς του προσυμπτωματικού ελέγχου. Αν οι άνθρωποι αποφασίζουν να κάνουν τον έλεγχο, θα πρέπει να ελέγχονται κάθε χρόνο μέχρι την ηλικία των 74, εφ ‘όσον εξακολουθούν να είναι υγιείς.

Ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται μόνο με το σωστό τύπο αξονικής τομογραφίας και που έχουν ακτινοδιαγνώστες με μεγάλη εμπειρία για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του πνεύμονα και σε κέντρα που διαθέτουν μια ομάδα ειδικών που μπορούν να παρέχουν την κατάλληλη φροντίδα και παρακολούθηση των ασθενών με μη φυσιολογικά αποτελέσματα.

Οι συστάσεις τονίζουν ότι ο έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα δεν είναι  υποκατάστατο της διακοπής καπνίσματος. Το πιο σημαντικό πράγμα που ο καθένας μπορεί να κάνει για να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα είναι η διακοπή οποιασδήποτε μορφής καπνού.

Οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα εμφανίζονται σε άτομα που καπνίζουν ή συνήθιζαν να καπνίζουν στο παρελθόν.

Εκτός από τον καρκίνο του πνεύμονα, η χρήση του καπνού αυξάνει, επίσης, τον κίνδυνο για καρκίνο του στόματος, των χειλέων, της μύτης και των ιγμορείων, του λάρυγγα, του φάρυγγα, του οισοφάγου, του στομάχου, του παγκρέατος, των νεφρών, της ουροδόχου κύστης, της μήτρας, του τραχήλου, του παχέος εντέρου / ορθού, ωοθηκών, και τον κίνδυνο για οξεία μυελογενή λευχαιμία. 

Η χρήση καπνού είναι υπεύθυνη για περίπου 1 στους 5 θανάτους.

Να προτιμάτε τις φυσικές θεραπείες για τον καρκίνο πνεύμονα, σύμφωνα με το Μοριακό Προφίλ του Όγκου

Η ζωή είναι πολύτιμη.

Η ζωή είναι δική σας. Πάρτε την στα χέρια σας!

 

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό

Διαβάστε, επίσης,

Προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Προσυμπτωματικός έλεγχος για γυναικολογικό καρκίνο

Προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Προσυμπτωματικός έλεγχος για καρκίνο μαστού

Όταν κάνετε πρόληψη για τον καρκίνο

Κίνδυνος για καρκίνο προστάτη

Για όσες έχουν κίνδυνο για καρκίνο μαστού

Αν έχετε κίνδυνο για καρκίνο στο συκώτι

Για όσους έχουν κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου

Για όσους έχουν κίνδυνο για καρκίνο στομάχου

Γιατί τα αντηλιακά είναι υπεύθυνα για το μελάνωμα

Για όσους έχουν κίνδυνο για καρκίνο από το κάπνισμα

Γνωστοί παράγοντες που προκαλούν καρκίνο

Πρόληψη καρκίνου του πνεύμονα με διακοπή καπνίσματος

Τα είδη πρόληψης του καρκίνου

Επιδημιολογία του καρκίνου

Τα ελαφριά τσιγάρα βλάπτουν

Εμβόλιο για την διακοπή καπνίσματος

Μυστικά για να σταματήσετε το κάπνισμα

Πρόληψη καρκίνου πνεύμονος

Μυστικά για να σταματήσετε το κάπνισμα

Οι βλαπτικές ουσίες του τσιγάρου

Νέα μέθοδος διακοπής καπνίσματος

Οι κατευθυντήριες οδηγίες για την διακοπή του καπνίσματος

Μύθοι για το κάπνισμα

Όσοι καπνίζουν πρέπει να τρώνε πολλά φρούτα

Είναι τελικά ασφαλή τα ηλεκτρονικά τσιγάρα;

Το τεστ για την εξάρτηση από την νικοτίνη

Θεραπεία πρώιμου καρκίνου του πνεύμονα χωρίς χειρουργείο

Πώς μπορείτε να μολυνθείτε από ραδόνιο

Γενετική του Μη Μικροκυτταρικού Καρκίνου Πνεύμονα

Χημειοπροφύλαξη στον καρκίνο του πνεύμονα

Διαφοροδιάγνωση πλευριτικών συλλογών με PET/CT scan

Υψηλές δόσεις βιταμινών για τη θεραπεία καρκίνου

Οι πνεύμονες μπορεί να αναγεννηθούν

Διάγνωση του καρκίνου με σκύλους

Πώς μπορείτε να μολυνθείτε από ραδόνιο

H διατροφή για την πρόληψη καρκίνου του στόματος

Καρκίνος της γλώσσας

Καρκίνος κεφαλής και τραχήλου

Τα ελπιδοφόρα μηνύματα στην Ογκολογία

Ποτό για τον καρκίνο πνεύμονα

www.emedi.gr

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΜάθημα διοίκησης
Επόμενο άρθροΕλιά
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Υγιεινά γλυκά

Υγιεινά γλυκά. Απολαύστε πεντανόστιμα γλυκά, χωρίς να αποκτήσετε ενοχές, με ασφάλεια, γλυκιά γεύση και χωρίς περιττές θερμίδες Σας αρέσουν τα γλυκά; Απολαύστε υγιεινά γλυκά, χωρίς να...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ