Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Νόνι

Τι είναι το Νόνι;

Η αφθονία της φύσης συγκεντρωμένη σε ένα φρούτο

Το Νόνι είναι ένα φυσικό τονωτικό του οργανισμού και ένα φυτικό συμπλήρωμα διατροφής.

Έχει χρησιμοποιηθεί από εκατομμύρια ανθρώπους για περισσότερο από 2.000 χρόνια.

Το Morinda citrifolia είναι ένα μικρό αειθαλές δέντρο, που ανήκει στα αγγειόσπερμα στην οικογένεια Rubiaceae στα νησιά του Ειρηνικού, τη Νοτιοανατολική Ασία, την Αυστραλία και την Ινδία. Ιστορικά, το noni χρησιμοποιήθηκε για μια κόκκινη ή κίτρινη χρωστική ουσία για τα είδη ένδυσης. Ήταν, επίσης, φάρμακο για εφαρμογή στο δέρμα.

Η M. citrifolia μεγαλώνει στα σκιερά δάση, καθώς και σε βραχώδεις ή αμμώδεις ακτές. Γίνεται ώριμο σε περίπου 18 μήνες και τότε αποδίδει μεταξύ 4 και 8 kg φρούτα κάθε μήνα όλο το χρόνο. Είναι ανθεκτικό σε αλατούχα εδάφη και στην ξηρασία. Έχει μεγάλα, απλά, σκούρα πράσινα, λαμπερά φύλλα.

Φέρει λουλούδια και φρούτα όλο το χρόνο. Ο καρπός έχει μια έντονη οσμή κατά την ωρίμανση, που δεν είναι ευχάριστη. Είναι ωοειδές σχήμα και φθάνει τα 10-18 εκατοστά μέγεθος. Ο καρπός στην αρχή είναι πράσινος, μετά γίνεται κίτρινος και στη συνέχεια, σχεδόν άσπρος, καθώς ωριμάζει. Περιέχει πολλούς σπόρους. Παρά την έντονη οσμή και πικρή γεύση, τα φρούτα τρώγονται σε ορισμένα νησιά του Ειρηνικού είτε ωμά είτε μαγειρεμένα. Στη νοτιοανατολική Ασία και την Αυστραλία, τα καταναλώνουν ωμά με αλάτι τα μαγειρεύουν με κάρυ. Οι σπόροι τρώγονται όταν ψήνονται.

Η M. citrifolia είναι ιδιαίτερα ελκυστική για τα μυρμήγκια, που φτιάχνουν φωλιές από τα φύλλα του δέντρου. Αυτά τα μυρμήγκια προστατεύουν το φυτό από ορισμένα παρασιτικά έντομα.  Ένας τύπος μύγας η Drosophila sechellia, τρέφεται αποκλειστικά με αυτά τα φρούτα.


Θρεπτικά συστατικά και φυτοχημικά του Νόνι

Η σκόνη περιέχει υδατάνθρακες και φυτικές ίνες σε μέτριες ποσότητες. Αυτά τα μακροθρεπτικά προφανώς βρίσκονται και στον πολτό φρούτων, αλλά ο χυμός M. citrifolia έχει αραιή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά. Τα κύρια μικροθρεπτικά συστατικά του M. citrifolia σε σκόνη και πολτό περιλαμβάνουν τη βιταμίνη C, τη νιασίνη (βιταμίνη Β3), το σίδηρο και το κάλιο. Η βιταμίνη Α, το ασβέστιο και το νάτριο είναι παρόντα σε μέτριες ποσότητες. Όταν ο χυμός Μ. citrifolia αναλύεται και συγκρίνεται με τη σκόνη και τον πολτό, μόνον η βιταμίνη C διατηρείται σε μία ποσότητα που είναι περίπου η μισή από ότι στα πορτοκάλια. Τα επίπεδα του νατρίου στο χυμό Μ. citrifolia χυμό, περίπου 3%, είναι υψηλό σε σύγκριση με ένα πορτοκάλι, και η περιεκτικότητα σε κάλιο είναι μέτρια. Ο χυμός είναι κατά τα άλλα παρόμοιος σε μικροθρεπτικά συστατικά, με του πορτοκαλιού.

Το φρούτο Μ. citrifolia περιέχει έναν αριθμό φυτοχημικών, όπως οι λιγνάνες, ολίγο-και πολυσακχαρίτες, φλαβονοειδή, ιριδοειδή, λιπαρά οξέα, σκοπολετίνη, κατεχίνη, βήτα-σιτοστερόλη, damnacanthal, και αλκαλοειδή.


Χρήσιμα μέρη φυτού

Σήμερα, τα φρούτα, τα φύλλα, τα λουλούδια, οι μίσχοι, ο φλοιός και οι ρίζες χρησιμοποιούνται.


Ιατρικές χρήσεις του νόνι

Το νόνι λαμβάνεται για τους κολικούς, τους σπασμούς, το βήχα, το διαβήτη, την επώδυνη ούρηση, την τόνωση της εμμήνου ροής, τον πυρετός, την ηπατική νόσο, τη δυσκοιλιότητα, τα κολπικά εκκρίματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, την ελονοσία τον πυρετό, και τη ναυτία. Επίσης, χρησιμοποιείται για την ευλογιά, την διόγκωση του σπλήνα, το οίδημα, το άσθμα, την αρθρίτιδα και άλλα προβλήματα των οστών και των αρθρώσεων, τον καρκίνο, τον καταρράκτη, τα κρυολογήματα, την κατάθλιψη, τα πεπτικά προβλήματα, και τα γαστρικά έλκη. Άλλες χρήσεις περιλαμβάνουν την υψηλή πίεση του αίματος, τις λοιμώξεις, τις διαταραχές των νεφρών, τις ημικρανίες και τους πονοκεφάλους, το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, την πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου, τον πόνο και την καταστολή.

Ο χυμός φρούτου χρησιμοποιείται για την αρθρίτιδα, το διαβήτη, την υψηλή πίεση του αίματος, τα μυϊκά άλγη και τους πόνους, την δυσμηνόρροια, τους πονοκεφάλους, τις καρδιακές παθήσεις, το AIDS, τον  καρκίνο, τα γαστρικά έλκη, τα διαστρέμματα, την κατάθλιψη, την άνοια, την κακή πέψη, την αθηροσκλήρωση, τα προβλήματα της κυκλοφορίας και τον εθισμό σε ουσίες.

Τα φύλλα χρησιμοποιούνται για τους ρευματικούς πόνους και το οίδημα των αρθρώσεων, τον στομαχόπονο, τη δυσεντερία, και το οίδημα από μια παρασιτική μόλυνση που ονομάζεται φιλαρίαση.

Ο φλοιός έχει χρησιμοποιηθεί σε ένα παρασκεύασμα για την ενίσχυση του τοκετού.

Το Noni είναι μερικές φορές εφαρμόζεται στο δέρμα. Χρησιμοποιείται ως μια ενυδατική κρέμα και να μειώσει τα σημάδια της γήρανσης.

Το έλαιο M. citrifolia περιέχει λινολεϊκό οξύ και έχει αντιφλεγμονώδη δράση, μειώνει την ακμής και ενυδατώνει.

Τα φύλλα χρησιμοποιούνται για την αρθρίτιδα ως κατάπλασμα  γύρω από την πληγείσα περιοχή, για τον πονοκέφαλο με την εφαρμογή στο μέτωπο και για τα εγκαύματα, τις πληγές και τα τραύματα με άμεση εφαρμογή.

Ένα μείγμα από φύλλα και καρπούς εφαρμόζεται σε αποστήματα, και παρασκευάσματα της ρίζας χρησιμοποιούνται σε τσιμπήματα εντόμων και ως αλοιφή στην ευλογιά.

Οι καρποί, τα φύλλα, οι ρίζες, οι σπόροι, και ο φλοιός τρώγονται.

Στην ταϊλανδέζικη κουζίνα, τα φύλλα χρησιμοποιούνται ως πράσινο λαχανικό και τα φρούτα προστίθενται ως συστατικό στις σαλάτες.


Πώς λειτουργεί το Νόνι;

Το Noni περιέχει πολλές ουσίες, όπως και κάλιο.

Μερικές από αυτές τις ουσίες μπορεί να βοηθήσουν στην επισκευή κατεστραμμένων κυττάρων στο σώμα και ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Πωλείται σε μορφή κάψουλας, σκόνης, πολτού και χυμού.

Συνήθως, λαμβάνεται, μια κάψουλα την ημέρα, με άδειο στομάχι.

www.emedi.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΣύμπλεγμα βιταμινών Β
Επόμενο άρθροΤεχνητό κώμα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19. Οι κυριότερες είναι οι καρδιoαγγειακές επιπλοκές, οι θρομβώσεις και η θρομβοπενία. Επιμέλεια παρουσίασης  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ