Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Eμβόλιο BCG

Χρήσιμες πληροφορίες για το εμβόλιο BCG

Το εμβόλιο Bacille de Calmette et Guérin ή BCG είναι ένα εμβόλιο κατά της φυματίωσης που παρασκευάζεται από ένα στέλεχος εξασθενημένου ζώντα βοοειδή βακίλου της φυματίωσης, το Mycobacterium bovis, που έχει χάσει την λοιμογόνο δράση του από ένα μέσο καλλιέργειας, συνήθως Middlebrook 7Η9. Το εμβόλιο BCG μπορεί να είναι από 0 έως 80% αποτελεσματικό στην πρόληψη της φυματίωσης για 15 έτη. Ωστόσο, η προστατευτική δράση του φαίνεται να ποικίλλει ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή και το εργαστήριο στο οποίο το στέλεχος του εμβολίου αναπτύχθηκε

Η κύρια χρήση του BCG είναι για τον εμβολιασμό κατά της φυματίωσης. Το BCG εμβόλιο μπορεί να εφαρμοστεί μετά τη γέννηση ενδοδερμικά.

Ένας προηγούμενος εμβολιασμός με BCG μπορεί να προκαλέσει ψευδώς θετική δοκιμασία Mantoux.

Η ηλικία του ασθενούς και η συχνότητα με την οποία γίνεται το BCG διαφέρει από χώρα σε χώρα. Ο ΠΟΥ συνιστά το BCG να γίνεται σε όλα τα παιδιά που γεννιούνται σε χώρες ενδημικές για τη φυματίωση.

Εκτός από νεογνά, μια δερματική δοκιμασία φυματίνης θα πρέπει πάντα να γίνεται πριν από τη χορήγηση BCG. Μια θετική δερματική δοκιμασία φυματίνης είναι αντένδειξη για το BCG. Κάποιος με θετική αντίδραση φυματίνης δεν πρέπει να λάβει το BCG, επειδή ο κίνδυνος σοβαρής τοπικής φλεγμονής και ουλής είναι υψηλός.

Όσοι έχουν θετική δοκιμασία Mantoux θα πρέπει να ελέγχονται για ενεργό φυματίωση.

Το BCG χορηγείται με ενδοδερμική ένεση στον δελτοειδή μυ. Αν το BCG κατά λάθος χορηγηθεί υποδορίως, τότε ένα τοπικό απόστημα μπορεί να σχηματιστεί, που μπορεί μερικές φορές να εξελκωθεί, και μπορεί να απαιτήσει θεραπεία με αντιβιοτικά αμέσως, γιατί χωρίς θεραπεία θα μπορούσε να εξαπλωθεί η μόλυνση σε ζωτικά όργανα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ένα απόστημα δεν συνδέεται πάντοτε με την εσφαλμένη χορήγηση, και είναι μία από τις πιο συχνές επιπλοκές που μπορεί να συμβούν από τον εμβολιασμό.


Άλλες χρήσεις του  BCG

  • Λέπρα: Το BCG έχει μια προστατευτική επίδραση έναντι της λέπρας από 26 έως 41% με βάση ελεγχόμενες μελέτες.
  • Έλκος Buruli: Το BCG μπορεί να προστατεύσει ή να καθυστερήσει το έλκος Buruli.
  • Ανοσοθεραπεία του καρκίνου: Το BCG χρησιμοποιείται ως ένα ανοσοενισχυτικό για να παρέχει μία αρχική διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος των ασθενών (καρκίνος παχέος, καρκίνος πνεύμονα, μελάνωμα κ.ά).
  • Θεραπεία καρκίνου: Το BCG χρησιμοποιείται στη θεραπεία των επιφανειακών μορφών καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Αν και ο μηχανισμός δεν είναι σαφής, φαίνεται ότι προκαλείται μια τοπική ανοσολογική αντίδραση έναντι του όγκου και αποτρέπει την επανεμφάνισή του σε ποσοστό έως 67% των περιπτώσεων του επιφανειακού καρκίνου της ουροδόχου κύστης.
  • Διαβήτη τύπου 1: Το BCG μπορεί να προκαλέσει την παραγωγή του TNF-α, που μπορεί να σκοτώσουν τα Τ-κύτταρα που είναι υπεύθυνα για τον διαβήτη τύπου 1. Γίνεται εξάλειψη των κυττάρων που βλάπτουν τα κύτταρα, επαγωγή των ρυθμιστικών Τ κυττάρων (Tregs ) και παροδική αύξηση στα επίπεδα του πεπτιδίου C με αποκατάσταση της  παραγωγής ινσουλίνης.

Ανεπιθύμητες ενέργειες BCG

Το BCG γενικά προκαλεί κάποιο πόνο και ουλή στο σημείο της ένεσης. Οι κύριες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι τα χηλοειδή και οι ουλές. Ο δελτοειδής χρησιμοποιείται πιο συχνά, διότι το ποσοστό των τοπικών επιπλοκών είναι μικρότερο, αλλά και οι γλουτοί είναι μια εναλλακτική περιοχή.

BCG εμβόλιο θα πρέπει να χορηγείται ενδοδερμικά. Εάν χορηγηθεί υποδορίως, μπορεί να προκαλέσει τοπική λοίμωξη και να εξαπλωθεί στους λεμφαδένες της περιοχής, προκαλώντας πυώδη λεμφαδενίτιδα. Η συντηρητική αντιμετώπιση είναι συνήθως επαρκής για την λεμφαδενίτιδα. Εάν συμβεί διαπύηση, μπορεί να χρειαστεί αναρρόφηση με βελόνα. Αν δεν είναι επιτυχής η χειρουργική εκτομή είναι απαραίτητη. Όχι συχνά, προκύπτουν αποστήματα του μαστού και των γλουτών λόγω αιματογενούς και λεμφαγγειακής εξάπλωσης. Η περιφερειακή λοίμωξη των οστών (BCG οστεομυελίτιδα ή οστεΐτιδα) και η διάχυτη λοίμωξη από BCG είναι σπάνιες επιπλοκές του εμβολιασμού με BCG, αλλά είναι δυνητικά απειλητικές για τη ζωή. Συστημικά αντιφυματικά θεραπεία μπορεί να χορηγούνται σε σοβαρές επιπλοκές. 

Αν το BCG κατά λάθος δοθεί σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, μπορεί να προκαλέσει απειλητική για τη ζωή λοίμωξη.

Αντιμετώπιση των επιπλοκών του εμβολίου:

Η συχνότερη επιπλοκή είναι η δημιουργία ψυχρού αποστήματος το οποίο μετά την παροχέτευση, αναδεικνύει βαθιά εξέλκωση. Η εξέλκωση αυτή, όταν αυξάνει σε βάθος και επιφάνεια, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ήπιο καθαρισμό με Η2Ο2 και μικρούς επαναλαμβανόμενους καυτηριασμούς, ανά εβδομάδα 1-3 φορές, με ξηρό (μολυβάκι) νιτρικού αργύρου. Να αποφεύγεται η τοποθέτηση οποιασδήποτε αντιβιοτικής σκόνης, αντισηπτικών διαλυμάτων καθώς και η αεροστεγής κάλυψη. Η οποιαδήποτε αντιφυματική αγωγή δεν επιτρέπεται.
Η λεμφαδενίτιδα με διόγκωση λεμφαδένων στη μασχάλη ή στον υπερκλείδιο βόθρο, δεν αποτελεί πρόβλημα, όταν είναι έως 2cm, ελαφρά επώδυνοι. Μπορεί να παραμείνουν οι λεμφαδένες διογκωμένοι για 4-6 μήνες. Εάν υπάρχει τάση αύξησης του όγκου τω λεμφαδένων, πολύ περισσότερο εάν διαπιστωθεί αύξηση και τήξη ή υπέρχρωση του υπερκειμένου δέρματος, απαιτείται χειρουργική αφαίρεση, πριν γίνει αυτόματη ρήξη και δημιουργηθεί συρίγγιο. (καλό είναι οι περιπτώσεις αυτές να αντιμετωπίζονται από ειδικά τμήματα). Δεν χορηγούνται αντιφυματικά φάρμακα.
Οστεΐτιδα σε νεογνά και βρέφη. Είναι σπάνια επιπλοκή που αντιμετωπίζεται από ειδικά τμήματα διότι αντιμετωπίζεται, όπως η φυματίωση των οστών. Η θεραπεία είναι αρκετά επίπονη με αντιφυματικά φάρμακα.
Διασπορά. Αποτελεί τη σοβαρότερη επιπλοκή με υψηλή θνησιμότητα επί νεογνών ή μικρών βρεφών και απαιτεί επιθετική αντιφυματική αγωγή.

Προσοχή όταν γίνεται το εμβόλιο BCG:

1. Χορήγηση αυστηρά ενδοδερμική. Εάν χορηγηθεί μία ποσότητα υποδορίως, να μη χορηγείται άλλη δόση ενδοδερμικά. Χορηγείται με τον τρόπο αυτό διπλή δόση.
2. Προτιμάτε τη μεσότητα του αριστερού δελτοειδούς.
3. Προσοχή στις σύριγγες με φυματίνη και εμβόλιο. Να βρίσκονται σε διαφορετικές θέσεις στον πάγκο εργασίας. Κινδυνεύετε να κάνετε ένα BCG στο αντιβράχιο και σε 48 ώρες, άλλο ένα στο δελτοειδή.
4. Στα βρέφη, όχι 0,05 ml x 2, αλλά μόνο μία δόση 0,05 ml.

Διαβάστε, επίσης,

Όταν κάποιος φτύνει αίμα

Αγριμόνιο

Οι αντικαρκινικές ιδιότητες της πρόπολης

Μηνιγγίτιδα

Διαφορική διάγνωση πλευρίτιδας

Τριγωνέλλα η ελληνική

Μάθετε όλα τα μυστικά του σκόρδου

Ενδομήτριες συμφύσεις

Διάμεση κυστίτιδα

Το αίμα στο σπέρμα

Σε ποιες ασθένειες χρησιμοποιούνται τα πεπτίδια

Σύνδρομο Sweet

Σύγχρονη διάγνωση της φυματίωσης

Οι αιτίες απώλειας βάρους

Αντιφυματικά φάρμακα

Εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών

Μέτρα σε μεταδοτικά νοσήματα

Κλασσική αντιφυματική αγωγή διάρκειας 6 μηνών

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΙματινίμπη
Επόμενο άρθροΙατρικό Πιστοποιητικό για σκοποβολή
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19. Οι κυριότερες είναι οι καρδιoαγγειακές επιπλοκές, οι θρομβώσεις και η θρομβοπενία. Επιμέλεια παρουσίασης  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ