Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Αμμωνία ορού

Πότε γίνεται εξέταση αίματος για αμμωνία

Η αμμωνία (ΝΗ3) είναι ένα παραπροϊόν που σχηματίζεται ως αποτέλεσμα της διάσπασης του αζώτου κατά τη διάρκεια του μεταβολισμού των πρωτεϊνών στο έντερο και από την πέψη του αίματος που μπορεί να βρίσκεται στον γαστρεντερικό σωλήνα, όπως από κιρσούς οισοφάγου. Μια άλλη σημαντική πηγή αμμωνίας είναι από τη σύνθεση και τη μετατροπή της γλουταμίνης από τα νεφρικά σωληνάρια.

Φυσιολογικά, η αμμωνία μετατρέπεται σε ουρία από το συκώτι και στη συνέχεια αποβάλλεται από τα νεφρά. Εάν μια διαταραχή εμποδίσει την φυσιολογική μετατροπή, η αμμωνία συσσωρεύεται στο αίμα. Τοξικά επίπεδα αμμωνίας στο αίμα οδηγούν σε μια κατάσταση που είναι γνωστή ως ηπατική εγκεφαλοπάθεια και στην οποία η εγκεφαλική λειτουργία επηρεάζεται από τα υψηλά επίπεδα αμμωνίας. Η συσχέτιση του επιπέδου της αμμωνίας στο αίμα και ο βαθμός της εγκεφαλοπάθειας μπορεί να μην ανάλογα. Για παράδειγμα, ένα άτομο με πολύ υψηλά επίπεδα αμμωνίας στο αίμα μπορεί να εμφανίζει ελάχιστες ή και καμία επίδραση, ενώ σε κάποιον άλλο μπορεί η εγκεφαλική λειτουργία να είναι πολύ επηρεασμένη.

Η εξέταση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καθοριστεί αν η δυσλειτουργία του ήπατος είναι η αιτία συμπτωμάτων όπως σύγχυση, υπερβολική υπνηλία, κώμα ή τρόμος. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας για νόσους του ήπατος, όπως η κίρρωση.

Σε ηπατικό κώμα από αναστολή της ηπατικής λειτουργίας 150-400 μg/dL

Σε κώμα από καταστροφή ήπατος 100-200 μg/dL

Φυσιολογικές Τιμές

•          Ενήλικες: 15 – 45 μg/dL

•          Παιδιά: 40 -80 μg/dL

•          Βρέφη: 90 -150 μg/dL

Ερμηνείες Παθολογικών Τιμών

•          Αύξηση: Οξεία βρογχίτιδα, αζωθαιμία, κίρρωση, αιμορραγία γαστρεντερικού, καρδιακή ανεπάρκεια, αιμολυτική νόσος των νεογνών, ηπατική εγκεφαλοπάθεια, ηπατική ανεπάρκεια, λευχαιμία, περικαρδίτιδα, πνευμονικό εμφύσημα, νεφρική ανεπάρκεια, σύνδρομο Reye. Φάρμακα: Ηπαρίνη,  φουροσεμίδη, ακεταζολαμίδη, βαλπροϊκό οξύ.

•          Μείωση: Ιδιοπαθής υπέρταση, κακοήθης υπέρταση. Φάρμακα: νεομυκίνη, τετρακυκλίνη, διφαινυδραμίνη, ισοκαρβοξαζίδη, φαινελζίνη, τρανυλκυπρομίνη, ηπαρίνη και λακτουλόζη.

Προετοιμασία Ασθενούς για την Εξέταση

•          Απαιτείται νηστεία 8 ωρών πριν από την εξέταση.

•          Αποφυγή άσκησης ή καπνίσματος πριν την αιμοληψία.

Διαβάστε, επίσης,

Το σύνδρομο Rett

Ηπατίτιδα

Νόσος του Wilson

Δίαιτα ηπατοπαθούς

Διάγνωση ασθενειών από τα χέρια

Η ανάλυση του ασκιτικού υγρού

Οι τρανσαμινάσες αίματος

Ολικά λευκώματα αίματος

Αλκαλική φωσφατάση

Καρκίνος ήπατος

Η γ-γλουταμυλική τρανσφεράση

Έλεγχος για διαταραχές της ηπατικής λειτουργίας

Πλήρης βιοχημικός έλεγχος αίματος

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ